Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Fastfoodrestaurants krijgen vaker vragen over prijsverhogingen dan andere horeca

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Fastfoodrestaurants krijgen vaker vragen over prijsverhogingen dan andere horeca
In de wereld van de frituursnacks is het niet onbekend dat klanten de vraag stellen waarom alles nu zo duur is geworden. Zij krijgen dit vaker te horen dan andere segmenten in de horeca. Dat blijkt uit een onderzoek van Group7 in opdracht van het FoodService Instituut Nederland (FSIN), meldt Frituurwereld.

Het onderzoek van het FSIN is gevoerd onder meer dan 300 stakeholders in de horeca, catering en fastfoodservice. De conclusie: 41 procent van de bedrijven krijgt vaker een opmerking over de prijzen dan vroeger. Dit gebeurt het meest bij fastservice-klanten. De helft van deze klanten stelt een vraag over de verhoogde prijzen.

In bochten wringen om niet door te hoeven berekenen

Veel horecaondernemers zijn aan het uitvogelen hoe zij door middel van slimmer inkopen, minder personeel of andere manieren zo min mogelijk een hogere prijs hoeven door te voeren naar de gasten. FSIN en Group7 kwamen tot de conclusie dat veel horecaondernemers helemaal geen doorberekening maken naar de gasten. De reden is omdat zij zich vaak te bezwaard voelen om dit te doen, uit angst om hun klanten te verliezen. Ongeveer de helft van de horeca neemt genoegen met een lagere omzet, kwam naar voren uit het onderzoek.

Horeca actief op zoek naar oplossingen

Waar de ene helft aangeeft genoegen te nemen met een lagere marge, is de andere helft volop op zoek naar oplossingen om die wel op peil te houden, zo stellen het FSIN en Group7. Deze ondernemers gooien bijvoorbeeld minder voedsel weg, bedenken slimmere manieren om hun menu vorm te geven of kopen goedkopere producten in. Daarnaast kijken deze uitbaters goed naar het kostenplaatje van een gerecht en bepalen op basis daarvan welke prijs wordt gevraagd.

De duurdere omstandheden leiden ook tot koopjesjachten onder de horecaeigenaren. 85 procent van de respondenten zegt nu vaker te letten op aanbiedingen en uitverkopen. Daarnaast is ongeveer de helft van de ondernemers op zoek naar goedkopere leveranciers. Een andere verschuiving is dat één op drie horecaondernemers vaker hun inkopen doen bij de supermarkt. De grote meerderheid zegt echter trouw te blijven aan hun groothandel.

Door: Nationale Horecagids

09 juni '23 (11:54)

Febo zet nieuwe vegetarische snack op de kaart

Eerder introduceerde de snackketen Febo al de Vega Grillburger en de vegetarische kroket. Het vegetarische assortiment breidt nu verder uit met de Vega Kipburger. Hiermee speelt de fastfoodketen in op de groeiende vraag naar vegetarische alternatieven, meldt Out of Home Shops.

09 juni '23 ( 9:29)

McDonald’s Assen-Zuid open voor gasten

Afgelopen dinsdag was de opening van de nieuwe McDonald’s vestiging in Assen-Zuid. Die dag ervoor werd al proefgedraaid met het team en dinsdag opende het fastfoodrestaurant voor een receptie. Daar waren onder andere de wethouders Cor Staal van Wonen en Bert Jan Oever van Economie en Werkgelegenheid bij aanwezig. Ook lokale partners, familie en vrienden kwamen een bezoekje brengen. Op 7 juni ging de horecazaak voor de gasten open, meldt Assen Stad.

08 juni '23 (15:38)

Nieuw gezond fastfoodconcept in Nederland: Hawaiian Poké Bowl

Hawaiian Poké  Bowl, een gezond fastfoodinitiatief uit België, heeft zich nu ook gevestigd in Maastricht, Tilburg, Eindhoven en Arnhem. De formule uit 2018 laat klanten zelf poké bowls samenstellen met verse ingrediënten. Hawaiian Poké Bowl heeft dertig vestigingen in België en vier in Nederland. Dit meldt Misset Horeca.

08 juni '23 (14:58)

'Intrekken coronabetalingsregeling leidt mogelijk tot faillissementsgolf'

Maar liefst 60.000 ondernemers zijn nog niet begonnen met het aflossen van hun coronaschuld. Staatssecretaris Van Rij geeft aan niet te weten of het gaat om ondernemers die niet willen of niet kunnen betalen. "Laten we niet onderschatten hoe de hoge kosten nu drukken op ondernemers. Dat is - in combinatie met het feit dat veel mkb’ers die kosten niet durven door te berekenen aan klanten - ronduit zorgelijk", zegt Jade Karthaus, hoofdredacteur van MKB Servicedesk Dit meldt MKB Servicedesk. 

07 juni '23 (12:46)

Utrechtse cafetaria Ten Beste neemt concurrent ’t Hoekje over

Het is bijna alsof Ajax plotseling Feyenoord overneemt. Of dat de McDonald’s Big Macs gaat verkopen in de Burger King. De Utrechtse cafetaria Ten Beste neemt het pand over van de buurman en concurrent ’t Hoekje. Dat meldt RTV Utrecht.

06 juni '23 (11:28)

Overheid lanceert campagne ‘Minder Wegwerpplastic’

De Rijksoverheid is begonnen met een campagne om wegwerpplastics te verminderen. Dat doet de overheid onder andere via de website . Daar kunnen cafetariahouders banners en teksten downloaden. Daarmee kunnen de ondernemers hun klanten informeren over de nieuwe regelgeving omtrent de Single Use Plastics (SUP’s). Die gaat 1 juli van start, meldt Frituurwereld.

05 juni '23 (11:26)

Frietbakkers Franky en Coen voor de twaalfde keer met friet naar Oekraïne

Op vrijdag 16 juni gaan de Brabantse cafetariahouders Franky van Hintum en Coen van Oosten voor de twaalfde keer afreizen naar Oekraïne. Daar gaan de twee naar het oostelijke deel van het land, naar de getroffen stad Bachmoet in de Donbas. Ze gaan opnieuw friet, snacks en frisdrank uitdelen. Dat meldt Frituurwereld.

05 juni '23 ( 9:33)

Zorgen over verkeersveiligheid rond nieuwe McDonald’s Krimpen

De aanstaande vestiging van de McDonald’s in Krimpen aan den IJssel levert de nodige bezorgdheid op onder bewoners. Saskia Bijl van Krimpens Belang bracht afgelopen donderdagavond tijdens de raadsvergadering de verkeersveiligheid rondom het fastfoodrestaurant ter sprake. Zij stelt dat de locatie al een punt is waar vele mensen oversteken en veel fietsers rijden. “Is er al nagedacht over de situatie die de komst van het restaurant met zich meebrengt?” Dat meldt het Kontakt.

01 juni '23 (13:23)

Voedingscentrum blijft aandringen op terugdringen verkooppunten fastfood

Volgens het Voedingscentrum is het lastig overgewicht bij kinderen en jongeren terug te dringen omdat maatregelen vaak vrijblijvend zijn en de verleidingen groot blijven. Bij de aanpak gaat het volgens een woordvoerster ook om "intrinsieke motivatie".

01 juni '23 ( 9:38)

Wat betaal je straks voor wegwerpbekers- en bakjes met plastic?

Wie vanaf 1 juli eten of drinken afhaalt of laat bezorgen, betaalt extra voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Ondernemers mogen die niet meer gratis aanbieden. Ook zijn zij vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Dat kan op twee manieren: ondernemers vullen de beker of het bakjes dat je zelf meebrengt of bieden een beker of bakje aan dat je weer terug kunt brengen. Van wegwerp naar hergebruik: beter voor het milieu en voor de portemonnee, meldt Rijksoverheid.