Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Fastfoodrestaurants krijgen vaker vragen over prijsverhogingen dan andere horeca

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Fastfoodrestaurants krijgen vaker vragen over prijsverhogingen dan andere horeca
In de wereld van de frituursnacks is het niet onbekend dat klanten de vraag stellen waarom alles nu zo duur is geworden. Zij krijgen dit vaker te horen dan andere segmenten in de horeca. Dat blijkt uit een onderzoek van Group7 in opdracht van het FoodService Instituut Nederland (FSIN), meldt Frituurwereld.

Het onderzoek van het FSIN is gevoerd onder meer dan 300 stakeholders in de horeca, catering en fastfoodservice. De conclusie: 41 procent van de bedrijven krijgt vaker een opmerking over de prijzen dan vroeger. Dit gebeurt het meest bij fastservice-klanten. De helft van deze klanten stelt een vraag over de verhoogde prijzen.

In bochten wringen om niet door te hoeven berekenen

Veel horecaondernemers zijn aan het uitvogelen hoe zij door middel van slimmer inkopen, minder personeel of andere manieren zo min mogelijk een hogere prijs hoeven door te voeren naar de gasten. FSIN en Group7 kwamen tot de conclusie dat veel horecaondernemers helemaal geen doorberekening maken naar de gasten. De reden is omdat zij zich vaak te bezwaard voelen om dit te doen, uit angst om hun klanten te verliezen. Ongeveer de helft van de horeca neemt genoegen met een lagere omzet, kwam naar voren uit het onderzoek.

Horeca actief op zoek naar oplossingen

Waar de ene helft aangeeft genoegen te nemen met een lagere marge, is de andere helft volop op zoek naar oplossingen om die wel op peil te houden, zo stellen het FSIN en Group7. Deze ondernemers gooien bijvoorbeeld minder voedsel weg, bedenken slimmere manieren om hun menu vorm te geven of kopen goedkopere producten in. Daarnaast kijken deze uitbaters goed naar het kostenplaatje van een gerecht en bepalen op basis daarvan welke prijs wordt gevraagd.

De duurdere omstandheden leiden ook tot koopjesjachten onder de horecaeigenaren. 85 procent van de respondenten zegt nu vaker te letten op aanbiedingen en uitverkopen. Daarnaast is ongeveer de helft van de ondernemers op zoek naar goedkopere leveranciers. Een andere verschuiving is dat één op drie horecaondernemers vaker hun inkopen doen bij de supermarkt. De grote meerderheid zegt echter trouw te blijven aan hun groothandel.

Door: Nationale Horecagids

18 december '23 (13:32)

Veroordeling: 30 jaar cel voor dubbele moord McDonald's in Zwolle

Voor het doodschieten van twee broers in een vol McDonald's-restaurant in Zwolle is een 34-jarige man tot dertig jaar cel veroordeeld. De rechtbank achtte maandag een dubbele moord bewezen.

18 december '23 ( 8:02)

Jandino Asporaat even bang dat er geen interesse in FC Kip zou zijn

Jandino Asporaat heeft "heel even de angst gehad" dat zijn FC Kip-restaurant geen storm zou lopen. Het idee is zo'n vier jaar geleden ontstaan en was dus "gebaseerd op mijn populariteit toen", zegt Asporaat in gesprek met het ANP. "Maar dan ga je open en dan ontploft het."

06 december '23 (17:04)

McDonald's wil binnen enkele jaren van 41.000 naar 50.000 restaurants

McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.