Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Wederom flinke prijsverhoging bij groothandels

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Wederom flinke prijsverhoging bij groothandels
De inkoopprijzen voor frituurzaken wordt de komende tijd een stuk duurder. Zo is onder andere de meerprijs van sauzen met een 10 tot 20 procent gestegen. Ook versie friet wordt duurder: de prijsverhoging voor de gefrituurde piepers bedraagt 8 tot 18 procent. Dit meldt Frituurwereld. 

Ondanks de forse stijgingen is de prijstoename voor versie friet minder hoog dan het afgelopen najaar. Toen was de verhoging tussen de 30 en 40 eurocent per kilo friet.

Meerdere partijen reageren. Zo stelt Aviko dat zij hopen snel weer een normale verkoopprijs te kunnen hanteren. Daarnaast geven zij aan het te betreuren dat de rust in de sector nog niet is teruggekeerd. Ook Farm Frites vindt de ontwikkelingen in de markt ‘zeer verontrustend’.

Ook hogere inkoopprijs frituursnacks

Niet alleen de sauzen en frieten worden de komende tijd duurder. Voor frituursnacks gaan horecazaken ook meer betalen. Deze verhoging varieert wel. Zo gaat de gemiddelde prijs voor frituurhapjes met 10 procent omhoog. Voor frituurolie en -vet zal de prijs tussen de 4 en 9 procent toenemen, wat overeenkomt met de prijsstijging voor bier en frisdranken. Voor andere producten zal de prijs sterker omhoog gaan. De verwachting is dat er voor sommige luxekroketten bijna 20 procent extra geld op tafel moet worden gelegd.

Friet blijft één van de goedkoopste horecamaaltijden

Frans van Rooij, voorman van ProFri, geeft aan dat hij schrikt van de prijsstijgingen die hij te horen krijgt van de leden. Er zit voor snackbars niks anders op dan de prijzen wederom aan te passen. Ze zullen de komende periode opnieuw moeten gaan rekenen als zij willen voorkomen dat hun winst ten onder gaat. Het is duidelijke geworden dat het consumptiegedrag is veranderd als gevolg van de prijsstijgingen. Mensen bestellen vaak kleinere hoeveelheden of gaan minder vaak uiteten. Daarentegen stegen overal in de horeca de prijzen. Daarom is friet nog steeds één van de goedkoopste maaltijden die in de horeca te verkrijgen is.

Voedselprijzen stegen harder dan gemiddelde inflatie

De gemiddelde inflatie voor consumenten kwam het afgelopen najaar uit op 10 procent, zo stelt het CBS. De inflatie over het hele jaar 2022 kwam uit op 10 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. Het lijkt erop alsof de prijzen bij de groothandels in die periode sterker zijn gestegen. Dat gevoel is bevestigd: gemiddeld betaalde mensen 17 procent meer voor eten en drinken.

Door: Nationale Horecagids 

09 juni '23 (11:54)

Febo zet nieuwe vegetarische snack op de kaart

Eerder introduceerde de snackketen Febo al de Vega Grillburger en de vegetarische kroket. Het vegetarische assortiment breidt nu verder uit met de Vega Kipburger. Hiermee speelt de fastfoodketen in op de groeiende vraag naar vegetarische alternatieven, meldt Out of Home Shops.

09 juni '23 ( 9:29)

McDonald’s Assen-Zuid open voor gasten

Afgelopen dinsdag was de opening van de nieuwe McDonald’s vestiging in Assen-Zuid. Die dag ervoor werd al proefgedraaid met het team en dinsdag opende het fastfoodrestaurant voor een receptie. Daar waren onder andere de wethouders Cor Staal van Wonen en Bert Jan Oever van Economie en Werkgelegenheid bij aanwezig. Ook lokale partners, familie en vrienden kwamen een bezoekje brengen. Op 7 juni ging de horecazaak voor de gasten open, meldt Assen Stad.

08 juni '23 (15:38)

Nieuw gezond fastfoodconcept in Nederland: Hawaiian Poké Bowl

Hawaiian Poké  Bowl, een gezond fastfoodinitiatief uit België, heeft zich nu ook gevestigd in Maastricht, Tilburg, Eindhoven en Arnhem. De formule uit 2018 laat klanten zelf poké bowls samenstellen met verse ingrediënten. Hawaiian Poké Bowl heeft dertig vestigingen in België en vier in Nederland. Dit meldt Misset Horeca.

08 juni '23 (14:58)

'Intrekken coronabetalingsregeling leidt mogelijk tot faillissementsgolf'

Maar liefst 60.000 ondernemers zijn nog niet begonnen met het aflossen van hun coronaschuld. Staatssecretaris Van Rij geeft aan niet te weten of het gaat om ondernemers die niet willen of niet kunnen betalen. "Laten we niet onderschatten hoe de hoge kosten nu drukken op ondernemers. Dat is - in combinatie met het feit dat veel mkb’ers die kosten niet durven door te berekenen aan klanten - ronduit zorgelijk", zegt Jade Karthaus, hoofdredacteur van MKB Servicedesk Dit meldt MKB Servicedesk. 

07 juni '23 (12:46)

Utrechtse cafetaria Ten Beste neemt concurrent ’t Hoekje over

Het is bijna alsof Ajax plotseling Feyenoord overneemt. Of dat de McDonald’s Big Macs gaat verkopen in de Burger King. De Utrechtse cafetaria Ten Beste neemt het pand over van de buurman en concurrent ’t Hoekje. Dat meldt RTV Utrecht.

06 juni '23 (11:28)

Overheid lanceert campagne ‘Minder Wegwerpplastic’

De Rijksoverheid is begonnen met een campagne om wegwerpplastics te verminderen. Dat doet de overheid onder andere via de website . Daar kunnen cafetariahouders banners en teksten downloaden. Daarmee kunnen de ondernemers hun klanten informeren over de nieuwe regelgeving omtrent de Single Use Plastics (SUP’s). Die gaat 1 juli van start, meldt Frituurwereld.

05 juni '23 (11:26)

Frietbakkers Franky en Coen voor de twaalfde keer met friet naar Oekraïne

Op vrijdag 16 juni gaan de Brabantse cafetariahouders Franky van Hintum en Coen van Oosten voor de twaalfde keer afreizen naar Oekraïne. Daar gaan de twee naar het oostelijke deel van het land, naar de getroffen stad Bachmoet in de Donbas. Ze gaan opnieuw friet, snacks en frisdrank uitdelen. Dat meldt Frituurwereld.

05 juni '23 ( 9:33)

Zorgen over verkeersveiligheid rond nieuwe McDonald’s Krimpen

De aanstaande vestiging van de McDonald’s in Krimpen aan den IJssel levert de nodige bezorgdheid op onder bewoners. Saskia Bijl van Krimpens Belang bracht afgelopen donderdagavond tijdens de raadsvergadering de verkeersveiligheid rondom het fastfoodrestaurant ter sprake. Zij stelt dat de locatie al een punt is waar vele mensen oversteken en veel fietsers rijden. “Is er al nagedacht over de situatie die de komst van het restaurant met zich meebrengt?” Dat meldt het Kontakt.

01 juni '23 (13:23)

Voedingscentrum blijft aandringen op terugdringen verkooppunten fastfood

Volgens het Voedingscentrum is het lastig overgewicht bij kinderen en jongeren terug te dringen omdat maatregelen vaak vrijblijvend zijn en de verleidingen groot blijven. Bij de aanpak gaat het volgens een woordvoerster ook om "intrinsieke motivatie".

01 juni '23 ( 9:38)

Wat betaal je straks voor wegwerpbekers- en bakjes met plastic?

Wie vanaf 1 juli eten of drinken afhaalt of laat bezorgen, betaalt extra voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Ondernemers mogen die niet meer gratis aanbieden. Ook zijn zij vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Dat kan op twee manieren: ondernemers vullen de beker of het bakjes dat je zelf meebrengt of bieden een beker of bakje aan dat je weer terug kunt brengen. Van wegwerp naar hergebruik: beter voor het milieu en voor de portemonnee, meldt Rijksoverheid.