Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bitterbal viert honderdjarige bestaan, maakt nieuwe opmars

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Bitterbal viert honderdjarige bestaan, maakt nieuwe opmars
Aankomende februari viert de bitterbal zijn honderdjarige bestaan. Van februari 1923 hebben we de oudste notatie van het woord ‘bitterballetje’ in de Nederlandse media. Zelfs na tien decennia is de snack nog altijd populair. Dit meldt Frituurwereld. 

Het zijn twee zware jaren geweest, ook voor de bitterbal. De verkoop is tijdens de coronapandemie gedaald. Maar nu deze voorbij is lijkt het alsof de kleine frituursnack weer enorm in trek is.

Verschillende smaken

De supermarkt Aldi deed de aftrap door een hutsbal te introduceren, een bitterbal op basis van hutspot. Daar lieten concurrenten geen gras over groeien en al snel kwam de Lidl met twee zoete bitterballen; één gevuld met witte chocolade en één met karamel-zeezout. Eerder had de Lidl al andere varianten van de bitterbal en zij experimenteren er op los.

Plantaardige bitterbal

De plantaardige bitterballen zijn al een aantal jaren bekend bij de horeca en supermarkten, nu begint het aan zijn opmars. Dit is niet onlogisch gezien de maatregelen die overheden treffen om de vleesconsumptie te verminderen.

Daarentegen stemde aan het einde van vorig jaar de gemeenteraad van Deventer tegen het voorstel van een aantal politieke partijen om enkel een vega-bitterbal te serveren. Er is echter een duidelijke trend: de bitterballen zullen steeds vaker vegetarisch worden.

Bitterbal met glaasje Voorburg

Ondanks zijn lange bestaan wordt er nog doorgaans gesleuteld aan het recept. Wat nog moet worden gezegd is dat uit het artikel niet helemaal duidelijk is geworden of het gaat om een bitterbal. In het artikel wordt namelijk gesproken over een “bitter- of vleeschbal”, voor deftige dames gepaard met een glaasje Voorburg. Deze Nederlandse likeur wordt nog altijd gemaakt.

Door: Nationale Horecagids

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (10:45)

Eindhovense Partij voor de Dieren wil verbod op nieuwe fastfoodketens

Volgens de Partij voor de Dieren in de gemeente Eindhoven zijn er teveel fastfoodzaken. Die moeten een halt toegeroepen worden. Raadslid Jonas Rothaans pleit in een oproep voor een verbod op nieuwe fastfoodketens in de lichtstad. Daar gaat de partij binnenkort een motie over indienen, meldt 040 Studio.

13 juni '23 (10:10)

Kwalitaria website valt in de prijzen

Samen met Bluebird Day heeft de Kwalitaria twee zilveren Dutch Interactive Awards gewonnen voor hun nieuwe website. Tijdens de uitreiking in de Beurs van Berlage won Kwalitaria in zowel de categorie Digitale Transformatie als in de categorie E-commerce. Dat meldt Foodclicks.

09 juni '23 (11:54)

Febo zet nieuwe vegetarische snack op de kaart

Eerder introduceerde de snackketen Febo al de Vega Grillburger en de vegetarische kroket. Het vegetarische assortiment breidt nu verder uit met de Vega Kipburger. Hiermee speelt de fastfoodketen in op de groeiende vraag naar vegetarische alternatieven, meldt Out of Home Shops.