Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Budget voor investeringen in energiezuinige technieken fors verhoogd

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Overheid verhoogt budget voor investeringen in energiezuinige technieken fors
De overheid verhoogt het budget voor investeringen in energiezuinige technieken door bedrijven fors. Komend jaar is er 249 miljoen euro beschikbaar, 100 miljoen euro meer dan in 2022. Ook het budget voor milieuvriendelijke investeringen wordt verhoogd, heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bekendgemaakt.

Via de Energie-investeringsaftrek (EIA), wil de overheid energiezuinige investeringen stimuleren en een impuls geven aan energiebesparing, CO2-reductie en het toepassen van duurzame energie.

"In het licht van de geopolitieke ontwikkelingen en de huidige hoge energieprijzen is het inzetten op een zuinig gebruik van energie en het vermijden van broeikasgasemissies van groot belang", stelt de rijksdienst.

Energielijst

De geplande investeringen in technieken die voor de EIA in aanmerking komen, moeten in de zogeheten Energielijst staan. Dan kunnen bedrijven tot 45,5 procent van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst.

De Energielijst wordt jaarlijks geactualiseerd. Nieuw in de lijst staan technieken die de energietransitie ondersteunen, zoals elektrificatie, benutting van restwarmte en CO2-emissiereductie.

Geschrapt

Ledverlichting, transportleiding voor levering van gasvormige CO2 aan glastuinbouwbedrijven en energiezuinige koeling van serverruimten zijn uit de lijst geschrapt. De terugverdientijd in dergelijke investeringen is volgens de RVO aanzienlijk korter geworden, waardoor stimulering via de EIA niet meer nodig is.

Ook voor milieuvriendelijke investeringen verhoogt de overheid het budget. Voor de zogeheten Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) is in 2023 in totaal 217 miljoen euro beschikbaar. Dit jaar bedroeg het budget voor beide regelingen 169 miljoen euro. Veruit het meeste geld (192 miljoen euro) is voor de MIA.

Meer investeringsmogelijkheden

Met beide regelingen heeft de industrie volgens RVO meer investeringsmogelijkheden die zijn gericht op het voorkomen en verminderen van stikstof- en fijnstofemissies. In de Milieulijst, die jaarlijks wordt aangepast, staan de investeringen die voor de regelingen in aanmerking komen.

Nieuw in de lijst zijn onder andere verplaatsbare accu’s en biogasaggregaten voor lokale stroomvoorziening.

Door: ANP

06 december '23 (17:04)

McDonald's wil binnen enkele jaren van 41.000 naar 50.000 restaurants

McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (10:45)

Eindhovense Partij voor de Dieren wil verbod op nieuwe fastfoodketens

Volgens de Partij voor de Dieren in de gemeente Eindhoven zijn er teveel fastfoodzaken. Die moeten een halt toegeroepen worden. Raadslid Jonas Rothaans pleit in een oproep voor een verbod op nieuwe fastfoodketens in de lichtstad. Daar gaat de partij binnenkort een motie over indienen, meldt 040 Studio.

13 juni '23 (10:10)

Kwalitaria website valt in de prijzen

Samen met Bluebird Day heeft de Kwalitaria twee zilveren Dutch Interactive Awards gewonnen voor hun nieuwe website. Tijdens de uitreiking in de Beurs van Berlage won Kwalitaria in zowel de categorie Digitale Transformatie als in de categorie E-commerce. Dat meldt Foodclicks.