Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Voor dezelfde prijs minder oliebollen: ‘We eten er geen bol minder om’

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Voor dezelfde prijs minder oliebollen: ‘We eten er geen bol minder om’
Voor een zak van vijftien oliebollen legde je het voorgaande jaar rond de 10 euro neer. Dit jaar zitten er in diezelfde zak ineens twaalf bollen. Een oliebol is in vergelijking met vorig jaar al snel 20 tot 25 cent duurder geworden. Dit is ook te zien bij de ambachtelijke bakkers, waar de oliebollen voor een hogere prijs over de toonbank gaan. Desondanks zijn Nederlanders niet minder oliebollen gaan eten. Dit meldt NU.nl

“Wat de zakken oliebollen betreft, lijken we wel een supermarkt. Minder voor hetzelfde geld”, zegt Atze Lubach van de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders (BOVAK). In het land is ongeveer 95 procent van alle oliebollenkramen in handen van kermisondernemers.

Niet alleen de kramen, maar ook de ambachtelijke bakkers verkopen hun oliebollen voor een verhoogde prijs. De voorzitter van de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) verklaart dit: “Grondstofprijzen zijn hoger, bakolie is flink duurder geworden en de energiekosten zijn natuurlijk ook gestegen”. Zijn schatting is dat het voor een banketbakker 10 cent duurder is geworden om een oliebol te maken.

De ene kraam heeft daardoor zijn prijzen wat verhoogd, de andere hanteert dezelfde prijzen als vorig jaar. Volgens Lubach hangt dat ervan af waar de grondstoffen worden ingekocht en of er nog een voorraad beschikbaar is. “Er zijn kramen waar oliebollen nu wel 40 cent duurder zijn. Maar er zijn er ook waar ze nog evenveel kosten als vorig jaar.”

Twaalf paar handen met Oudejaarsdag

Elk jaar is het aanpoten voor de ongeveer 1500 oliebollenkramen in Nederland. Zeker op de laatste dag van het jaar. “In het voorseizoen kom je er wel met behulp van je familie”, stelt Lubach. “Maar op de dag dat er miljoenen bollen worden verkocht, sta je al gauw met twaalf man op een kraam en die mensen zijn nu lastig te vinden.”

Er zullen geen oliebollen minder worden verkocht, ondanks de gestegen kosten en het tekort aan personeel. “Dat dubbeltje extra maakt echt niet uit”, zegt Kisteman. “Mensen hebben het er wel voor over, omdat het bij de tijd van het jaar hoort.”

Door: Nationale Horecagids

06 december '23 (17:04)

McDonald's wil binnen enkele jaren van 41.000 naar 50.000 restaurants

McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (10:45)

Eindhovense Partij voor de Dieren wil verbod op nieuwe fastfoodketens

Volgens de Partij voor de Dieren in de gemeente Eindhoven zijn er teveel fastfoodzaken. Die moeten een halt toegeroepen worden. Raadslid Jonas Rothaans pleit in een oproep voor een verbod op nieuwe fastfoodketens in de lichtstad. Daar gaat de partij binnenkort een motie over indienen, meldt 040 Studio.

13 juni '23 (10:10)

Kwalitaria website valt in de prijzen

Samen met Bluebird Day heeft de Kwalitaria twee zilveren Dutch Interactive Awards gewonnen voor hun nieuwe website. Tijdens de uitreiking in de Beurs van Berlage won Kwalitaria in zowel de categorie Digitale Transformatie als in de categorie E-commerce. Dat meldt Foodclicks.