Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Cafetaria’s hebben meer vertrouwen in het komende jaar dan andere horeca

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Cafetaria’s hebben meer vertrouwen in het komende jaar dan andere horeca
Uit een onderzoek van het CBS is naar voren gekomen dat meer dan de helft van de horecaondernemingen vreest dat zij volgend jaar de deuren moeten sluiten. Daarentegen is het vertrouwen in de cafetariasector een stuk hoger. Daar verwacht ‘slechts’ 32 procent van de eigenaren dat het de doeken moet laten vallen, zo blijkt uit een onderzoek van ProFri. Dit meldt Frituurwereld.

De week begon met koppen over het onderzoek van het CBS over het vertrouwen van ondernemers. Uit dit onderzoek is gebleken dat het vertrouwen van de horecaeigenaren enorm laag ligt. De hoge energie- en inkoopkosten zorgen voor veel onzekerheid onder de ondernemers.

Een derde onzeker over voortbestaan

De getrokken conclusies uit het onderzoek komen overeen met die van het onderzoek van ProFri, eerder dit najaar. Uit het onderzoek van ProFri is naar voren gekomen dat meer dan twee derde van de cafetaria-eigenaren in de knel is gekomen door de stijgende kosten. Zeven procent gaf aan te verwachten dat zij het einde van het jaar niet kunnen halen. Nog eens 32 procent is onzeker over het komende jaar.

Het voortbestaan van cafetaria’s hangt voor een deel af van de Tegemoetkoming Energiekosten. Daarentegen is er momenteel geen duidelijkheid over deze tegemoetkoming voor ondernemers. ProFri voorman Frans van Rooij laat weten: “Ik verwacht dat veel ondernemers wat deze regeling betreft buiten de boot gaan vallen of dat de regeling te laat komt of slechts een pleister op de wonde blijkt te zijn, terwijl in sommige gevallen een drukverband nodig is”. Hij voegt toe dat ProFri met hun energiepartner veel ondernemers heeft weten te helpen bij het betaalbaar houden van de energiekosten. Hij hoopt in februari weer een nieuwe groep ondernemers te kunnen helpen met het regelen van betaalbare vaste tarieven.

Faillissement tegen elke prijs voorkomen

De verwachting dat het aantal faillissementen zal stijgen, gaat waarschijnlijk uitblijven, voorspelt Van Rooij. De impact van een faillissement is groot, denkt Van Rooij. Hij voegt daar aan toe: “Ondernemers hebben veelal eenmanszaken of een VOF. Ze zullen faillissementen tegen elke prijs willen voorkomen, omdat achter de ondernemer vaak ook een gezin schuilt”.

De voorman van ProFri denkt wel dat het aantal stoppers gaat toenemen. Ook verwacht hij dat er meer bedrijven te koop komen te staan. “Bijna dagelijks spreek ik ondernemers die dit overwegen of aangeven dat ze dit besluit genomen hebben”.

Schaars aantal kopers

Het gevolg zal een toename komt van de te koop staande bedrijven zijn. Er is helaas een probleem voor deze bedrijven: de huidige situatie is erg nijpend doordat er een zeer klein aantal kopers is. De zegsman van ProFri noemt het horeca-verdienmodel als grote boosdoener. Deze staat volgens hem compleet op de kop. Ook is het momenteel lastig om de financiering rond te krijgen.

De oorzaak van deze boosdoeners zijn de veranderingen in de sector: de energie- en inkoopkosten zijn enorm gestegen, net als de huur en personeelskosten. “Uiteindelijk komen er koopjesjagers die voor een appel en een ei een horecabedrijf overnemen. De huurbaas is dan blij en de ondernemer die zijn zaak verkoopt een ervaring rijker. En een illusie armer”.

Door: Nationale Horecagids

06 december '23 (17:04)

McDonald's wil binnen enkele jaren van 41.000 naar 50.000 restaurants

McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (10:45)

Eindhovense Partij voor de Dieren wil verbod op nieuwe fastfoodketens

Volgens de Partij voor de Dieren in de gemeente Eindhoven zijn er teveel fastfoodzaken. Die moeten een halt toegeroepen worden. Raadslid Jonas Rothaans pleit in een oproep voor een verbod op nieuwe fastfoodketens in de lichtstad. Daar gaat de partij binnenkort een motie over indienen, meldt 040 Studio.

13 juni '23 (10:10)

Kwalitaria website valt in de prijzen

Samen met Bluebird Day heeft de Kwalitaria twee zilveren Dutch Interactive Awards gewonnen voor hun nieuwe website. Tijdens de uitreiking in de Beurs van Berlage won Kwalitaria in zowel de categorie Digitale Transformatie als in de categorie E-commerce. Dat meldt Foodclicks.