Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Cafetaria’s hebben meer vertrouwen in het komende jaar dan andere horeca

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Cafetaria’s hebben meer vertrouwen in het komende jaar dan andere horeca
Uit een onderzoek van het CBS is naar voren gekomen dat meer dan de helft van de horecaondernemingen vreest dat zij volgend jaar de deuren moeten sluiten. Daarentegen is het vertrouwen in de cafetariasector een stuk hoger. Daar verwacht ‘slechts’ 32 procent van de eigenaren dat het de doeken moet laten vallen, zo blijkt uit een onderzoek van ProFri. Dit meldt Frituurwereld.

De week begon met koppen over het onderzoek van het CBS over het vertrouwen van ondernemers. Uit dit onderzoek is gebleken dat het vertrouwen van de horecaeigenaren enorm laag ligt. De hoge energie- en inkoopkosten zorgen voor veel onzekerheid onder de ondernemers.

Een derde onzeker over voortbestaan

De getrokken conclusies uit het onderzoek komen overeen met die van het onderzoek van ProFri, eerder dit najaar. Uit het onderzoek van ProFri is naar voren gekomen dat meer dan twee derde van de cafetaria-eigenaren in de knel is gekomen door de stijgende kosten. Zeven procent gaf aan te verwachten dat zij het einde van het jaar niet kunnen halen. Nog eens 32 procent is onzeker over het komende jaar.

Het voortbestaan van cafetaria’s hangt voor een deel af van de Tegemoetkoming Energiekosten. Daarentegen is er momenteel geen duidelijkheid over deze tegemoetkoming voor ondernemers. ProFri voorman Frans van Rooij laat weten: “Ik verwacht dat veel ondernemers wat deze regeling betreft buiten de boot gaan vallen of dat de regeling te laat komt of slechts een pleister op de wonde blijkt te zijn, terwijl in sommige gevallen een drukverband nodig is”. Hij voegt toe dat ProFri met hun energiepartner veel ondernemers heeft weten te helpen bij het betaalbaar houden van de energiekosten. Hij hoopt in februari weer een nieuwe groep ondernemers te kunnen helpen met het regelen van betaalbare vaste tarieven.

Faillissement tegen elke prijs voorkomen

De verwachting dat het aantal faillissementen zal stijgen, gaat waarschijnlijk uitblijven, voorspelt Van Rooij. De impact van een faillissement is groot, denkt Van Rooij. Hij voegt daar aan toe: “Ondernemers hebben veelal eenmanszaken of een VOF. Ze zullen faillissementen tegen elke prijs willen voorkomen, omdat achter de ondernemer vaak ook een gezin schuilt”.

De voorman van ProFri denkt wel dat het aantal stoppers gaat toenemen. Ook verwacht hij dat er meer bedrijven te koop komen te staan. “Bijna dagelijks spreek ik ondernemers die dit overwegen of aangeven dat ze dit besluit genomen hebben”.

Schaars aantal kopers

Het gevolg zal een toename komt van de te koop staande bedrijven zijn. Er is helaas een probleem voor deze bedrijven: de huidige situatie is erg nijpend doordat er een zeer klein aantal kopers is. De zegsman van ProFri noemt het horeca-verdienmodel als grote boosdoener. Deze staat volgens hem compleet op de kop. Ook is het momenteel lastig om de financiering rond te krijgen.

De oorzaak van deze boosdoeners zijn de veranderingen in de sector: de energie- en inkoopkosten zijn enorm gestegen, net als de huur en personeelskosten. “Uiteindelijk komen er koopjesjagers die voor een appel en een ei een horecabedrijf overnemen. De huurbaas is dan blij en de ondernemer die zijn zaak verkoopt een ervaring rijker. En een illusie armer”.

Door: Nationale Horecagids

24 februari '25 (12:18)

Just Eat-verkoop levert topman Groen meer dan 311 miljoen op

De verkoop van Just Eat Takeaway, eigenaar van Thuisbezorgd, levert oprichter en topman Jitse Groen naar schatting ruim 311 miljoen euro op. Maandag werd bekend dat techinvesteerder Prosus het beursgenoteerde bedrijf overneemt voor 20,30 euro per aandeel. Dat komt neer op een overnameprijs van in totaal 4,1 miljard euro.

24 februari '25 (12:06)

Overname Thuisbezorgd-eigenaar geen verrassing, stelt vakbond

FNV vindt de overname van Thuisbezorgd-eigenaar Just Eat Takeaway door techinvesteerder Prosus "niet verrassend". Dat zegt vakbondsbestuurder Amrit Sewgobind. Hij benadrukt dat de belangrijkste zorg is of de banen bij de maaltijdbezorger behouden blijven en of dezelfde arbeidsvoorwaarden blijven gelden.

13 januari '25 ( 8:36)

Fastfoodzaken onder druk door zuinige consument, blijkt uit onderzoek

Goedkopere alternatieven voor buitenshuis eten, zoals bij een fastfoodzaak of eten laten bezorgen, worden harder geraakt door consumenten die minder geld uitgeven dan duurdere horeca-opties. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat benadrukt dat eetzaken voor een snelle hap doorgaans juist profiteren van consumenten die het zuiniger aan doen.

31 december '24 ( 8:50)

Variaties van oliebol in trek, maar traditionele oliebol nog altijd populairst

Deze dagen gaan er weer tienduizenden oliebollen over de toonbank, zowel bij bakkers als in kramen, komt naar voren uit een rondgang van het ANP. De voorkeur gaat dit jaar ook uit naar variaties op de oliebol, zoals de Dubaibol. Maar de traditionele oliebol, met of zonder krenten, lijkt nog altijd het populairst.

24 december '24 (10:20)

McDonald's breidt uit, maar stuit op verzet van bewoners

McDonald's wil uitbreiden naar dorpen en provinciale wegen, maar bewoners en gemeenten zien dat niet altijd zitten. Het fastfoodconcern stuit op verzet in onder andere Rheden, Deurne en Zutphen. Dit meldt NOS.

29 oktober '24 ( 8:35)

Nieuwe horecaformule rapper Boef groot succes: razendsnelle uitverkoop

Rapper Boef heeft verrast gereageerd na de recente lancering van zijn nieuwe horecaformule Chick&Cheez. "Hier word je als eigenaar lijp van", deelt hij op zijn Instagram Stories bij reacties van klanten die door die razendsnelle uitverkoop net te laat waren. De 31-jarige artiest reisde onlangs vanuit zijn woonplaats Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten naar Nederland af om bij de opening van de ruim vijftig vestigingen te zijn.

23 oktober '24 ( 8:30)

Rapper Boef opent eigen fastfoodketen CHICK&CHEEZ

Boef opent donderdag zijn eigen fastfoodketen, genaamd CHICK&CHEEZ. Dat maakt de 31-jarige artiest dinsdag bekend. "Ik ben zwaar liefhebber van zowel kip als kaas en ik heb het gecombineerd in mijn eigen keten", schrijft Boef op Instagram.

08 oktober '24 (16:17)

Dunkin', bekende koffie- en donutketen, failliet in Nederland

UTRECHT (ANP) - Koffie- en donutketen Dunkin' is in Nederland failliet. Dat heeft medeaandeelhouder Roberto Fava bevestigd na een bericht van De Telegraaf. De curator van Dunki' zegt tegen de krant dat de ongeveer vijftig winkels voorlopig openblijven.

04 september '24 ( 9:47)

In tien jaar ruim 6000 fastfoodrestaurants meer in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Het aantal fastfoodrestaurants is in tien jaar tijd met meer dan de helft gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Begin dit jaar telde Nederland ruim 19.000 van dit soort eetplekken, terwijl dat er in 2014 nog ongeveer 12.600 waren.

01 augustus '24 (10:03)

Flinke brand gewoed bij snackbar; politie vermoedt brandstichting

Bij een snackbar in Amsterdam-Zuid heeft afgelopen nacht een flinke brand gewoed. De politie meldt donderdagochtend dat er een vermoeden is van brandstichting. Bij de brand raakte niemand gewond, maar een paar mensen moesten door ambulancepersoneel worden nagekeken omdat ze rook hadden ingeademd.