Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Europese Commissie wil sachets met mayonaise en ketchup vanaf 2030 verboden

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Europese Commissie wil sachets met mayonaise en ketchup vanaf 2030 verboden
De kleine verpakkingen met mayonaise, ketchup en andere sauzen worden in de ban gedaan. Dat heeft Europees Commissaris Frans Timmermans aangegeven. Als het aan hem ligt verdwijnen ze helemaal. Het is de bedoeling dat de sachets in 2030 verdwijnen uit de horecagelegenheden. Per 2040 mogen ze ook niet meer meegegeven worden bij takeaway of bezorgingen. Dit meldt de Frituurwereld.

Naast de sachets met sauzen moet er ook een verbod komen op de cups met koffiemelk. De Europese Commissie wil dat er op langere termijn over wordt gegaan op het gebruik van herbruikbare verpakkingen. Alle kleine verpakkingen voor eenmalig gebruik moeten op de schop. Daar vallen dus ook de sachets, maar ook kleine flesjes shampoo in de hotelwereld onder.

Klimaatneutraal Europa in 2050

Timmermans schrijft op Twitter: “Met ingang van 2040 wordt 80 procent van alle to-go-coffee geschonken in herbruikbare bekers of in je eigen beker. Opnieuw een mijlpaal op weg naar een klimaatneutraal Europa in 2050”.

Daarnaast worden ook de maaltijd- en pakketbezorgers aangesproken: er mag in voortan nog maximaal 40 procent lucht en lege ruimte in verpakkingen zitten. In Europa wordt gemiddeld per inwoner ongeveer 180 kilo aan verpakkingsafval weggegooid. Plastic afval wordt relatief weinig gerecycled.

‘Kleine zakjes zijn de Satan’

Op weblog Geenstijl.nl bleven de reacties maar binnenkomen. Ze presenteerden het onderwerp als de ‘War on zakjes mayonaise’. De weblog schrijft: “Kleine zakjes mayo zijn de Satan. Ten eerste krijg je ze niet open. Ten tweede, als je ze wel open krijgt, dan spuit meteen de helft van de mayonaise op je mouw. En ten derde zit er altijd te weinig in een zakje mayonaise. Dus drie hoeraatjes voor de Europese Commissie en deze heilige strijd tegen zakjes mayonaise”.

Weerstand wordt verwacht

Alhoewel de reacties op Geenstijl.nl maar binnen blijven komen en voornamelijk opkomen voor de uitspraken van Timmermans, verwachten hij en zijn Europese collega-commissaris van milieu dat zij op een flinke weerstand zullen stuiten van lidstaten en de industrie.

Door: Nationale Horecagids

18 december '23 (13:32)

Veroordeling: 30 jaar cel voor dubbele moord McDonald's in Zwolle

Voor het doodschieten van twee broers in een vol McDonald's-restaurant in Zwolle is een 34-jarige man tot dertig jaar cel veroordeeld. De rechtbank achtte maandag een dubbele moord bewezen.

18 december '23 ( 8:02)

Jandino Asporaat even bang dat er geen interesse in FC Kip zou zijn

Jandino Asporaat heeft "heel even de angst gehad" dat zijn FC Kip-restaurant geen storm zou lopen. Het idee is zo'n vier jaar geleden ontstaan en was dus "gebaseerd op mijn populariteit toen", zegt Asporaat in gesprek met het ANP. "Maar dan ga je open en dan ontploft het."

06 december '23 (17:04)

McDonald's wil binnen enkele jaren van 41.000 naar 50.000 restaurants

McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.