Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hoe werken we aan een gezonder voedselaanbod?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Hoe werken we aan een gezonder voedselaanbod?
De Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) vraagt zich af hoe zij kunnen bijdragen aan een verbetering van het voedselaanbod voor consumptie buitenshuis. Op 28 november had de NAPV een inspiratiesessie georganiseerd genaamd ‘NAPV voor out-of-home en kant-en-klaar’ waar een dertigtal praktijkdeskundigen samen met experts van het RIVM en het Voedingscentrum zich boog over dit vraagstuk. Dit meldt Foodclicks. 

De inspiratiesessie leek goede resultaten te hebben opgeleverd. In alle sectoren bleek dat er al initiatieven waren om het aanbod van voedsel te verbeteren. Maar ook bleek dat elke sector zijn eigen specifieke speelveld kent. Daarom is maatwerk een belangrijke voorwaarde voor productverbetering.

Groothandels

Groothandels blijken een belangrijke speler naast de horeca en catering. Voor bewerkte producten heeft het RIVM al richtlijnen ontwikkeld, maar het is lastig om deze ook naar het out-of-home aanbod te vertalen. Daarom is de vraag gesteld of het mogelijk en wenselijk is om aparte criteria voor de groothandels op te stellen, of dat de criteria voor de consumentenproducten ook toepasbaar zijn in deze situatie. Dit is een vraagstuk waar het RIVM onderzoek naar doet, aldus Eveline Martens van het RIVM.

Minder zout

Het NAPV heeft nog geen criteria opgesteld voor de kant-en-klaar maaltijden. Wel is geconcludeerd dat hier richtlijnen voor nodig zijn, zoals het toevoegen van minder zout. Omdat deze maaltijden door zowel supermarkten als out-of-home locaties worden aangeboden, is het lastig om uniforme criteria op te stellen. Het RIVM werkt daarentegen wel een voorstel voor maaltijdcriteria uit en heeft samen met het Voedingscentrum een eerste productgroepindeling gemaakt.

Verschuiving naar de Schijf van Vijf

Een belangrijke stap naar een verbeterde eetomgeving is het verschuiven naar producten en gerechten uit de Schijf van Vijf. Productverbetering van bewerkte producten zou ook mee kunnen helpen aan een gezonder voedingspatroon. De Richtlijn Eetomgevingen laat zien hoe het Voedingscentrum de out-of-homesector helpt om een gezonder en duurzamer aanbod te realiseren. Het Voedingscentrum biedt eenvoudige richtlijnen en criteria aan die bedrijven kunnen handhaven. Zo kunnen zij hun aanbod in kaart brengen en aan de hand daarvan een verbeterplan opstellen.

Maatwerk

Het blijkt dat veel ondernemingen uit de sector al bezig zijn met productverbetering. Dit werd geconcludeerd tijdens de parallelsessie voor groothandels, retail en maaltijdproducenten. Volgens de aanwezigen zijn er onderlinge afspraken nodig over het starten met productgroepen en nutriënten. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaf aan hierover mee te willen denken wanneer dit gewenst is. De deelnemers waren het erover eens dat er criteria moeten komen voor de kant-en-klaar maaltijden.

Door: Nationale Horecagids

04 september '24 ( 9:47)

In tien jaar ruim 6000 fastfoodrestaurants meer in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Het aantal fastfoodrestaurants is in tien jaar tijd met meer dan de helft gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Begin dit jaar telde Nederland ruim 19.000 van dit soort eetplekken, terwijl dat er in 2014 nog ongeveer 12.600 waren.

01 augustus '24 (10:03)

Flinke brand gewoed bij snackbar; politie vermoedt brandstichting

Bij een snackbar in Amsterdam-Zuid heeft afgelopen nacht een flinke brand gewoed. De politie meldt donderdagochtend dat er een vermoeden is van brandstichting. Bij de brand raakte niemand gewond, maar een paar mensen moesten door ambulancepersoneel worden nagekeken omdat ze rook hadden ingeademd.

19 juni '24 ( 6:49)

Reclame Code Commissie fluit McDonald's terug over frietjes

McDonald's mag niet langer zeggen dat zijn Franse frietjes niets anders bevatten dan aardappel en zout. Dat deed de fastfoodketen in een paginagrote krantenadvertentie in maart. Voedselwaakhond Foodwatch won hierover een zaak bij de Reclame Code Commissie.

18 december '23 (13:32)

Veroordeling: 30 jaar cel voor dubbele moord McDonald's in Zwolle

Voor het doodschieten van twee broers in een vol McDonald's-restaurant in Zwolle is een 34-jarige man tot dertig jaar cel veroordeeld. De rechtbank achtte maandag een dubbele moord bewezen.

18 december '23 ( 8:02)

Jandino Asporaat even bang dat er geen interesse in FC Kip zou zijn

Jandino Asporaat heeft "heel even de angst gehad" dat zijn FC Kip-restaurant geen storm zou lopen. Het idee is zo'n vier jaar geleden ontstaan en was dus "gebaseerd op mijn populariteit toen", zegt Asporaat in gesprek met het ANP. "Maar dan ga je open en dan ontploft het."

06 december '23 (17:04)

McDonald's wil binnen enkele jaren van 41.000 naar 50.000 restaurants

McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.