Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ProFri keurt wetsvoorstel ‘gemeentelijk snackverbod’ af

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
ProFri keurt wetsvoorstel ‘gemeentelijk snackverbod’ af
De vakvereniging van frituurbedrijven, ProFri, keurt het wetsvoorstel dat gemeenten in de mogelijkheid stelt nieuwe snackbars en fastfoodrestaurants te weigeren, af. De vereniging heeft het over “grachtengordelpolitiek”. Een wetenschappelijke onderbouwing voor het besluit zou ontbreken en ook praten mensen elkaar na op dit onderwerp. Dat meldt Foodclicks.

ProFri directeur Frans van Rooij is op z’n zachtst gezegd niet geamuseerd door het besluit en zegt hierover: “Onze branche wordt weer eens misbruikt om snel te scoren”. Hij doelt hiermee op het wetsvoorstel waarmee gemeenten snackbars en fastfoodrestaurants mogen weren uit de wijken die volgens de gemeente kampen met obesitasproblematiek of waar op dat moment al veel horecagelegenheden zijn. Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft hierover een brief geschreven aan de Tweede Kamer.

'Snackbars zijn niet het probleem'

Van Rooij is verontwaardigd. Volgens hem is het probleem namelijk niet de snackbars, maar supermarkten. Hij zegt ook dat het wetsvoorstel negatieve consequenties kan hebben: “Door locaties te verbieden jaagt de overheid de jeugd nog meer de supermarkten in”, zegt hij. “Daar kun je bij wijze van spreken voor 2 euro 2000 kilocalorieën kopen. Dat lukt je bij een snackbar niet".

Geen onderbouwing

Daarnaast is er een andere reden waarom Van Rooij zo boos reageert op het voorstel. In het officiële overheidsrapport staat geen enkele cijfermatige onderbouwing als het gaat over de plekken waar mensen hun kilocalorieën kopen. “Het wetsvoorstel staat vol met symboliek, maar is niet gestoeld op de kennis van de etensmarkt”, zegt hij hierover.

Overgewicht is een probleem

Vier jaar geleden is door veel partijen in de Tweede Kamer het Nationaal Preventieakkoord getekend. Dit voorstel is een uitvloeisel hiervan. De directeur van ProFri erkent het probleem omtrent obesitas ook: “Maar het is algemeen bekend dat obesitas veel meer te maken heeft met sociale problematiek, te weinig beweging en de totale levensstijl van jongeren dan met het type voeding dat de jeugd tot zich neemt”.

Door: Nationale Horecagids

06 december '23 (17:04)

McDonald's wil binnen enkele jaren van 41.000 naar 50.000 restaurants

McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (10:45)

Eindhovense Partij voor de Dieren wil verbod op nieuwe fastfoodketens

Volgens de Partij voor de Dieren in de gemeente Eindhoven zijn er teveel fastfoodzaken. Die moeten een halt toegeroepen worden. Raadslid Jonas Rothaans pleit in een oproep voor een verbod op nieuwe fastfoodketens in de lichtstad. Daar gaat de partij binnenkort een motie over indienen, meldt 040 Studio.

13 juni '23 (10:10)

Kwalitaria website valt in de prijzen

Samen met Bluebird Day heeft de Kwalitaria twee zilveren Dutch Interactive Awards gewonnen voor hun nieuwe website. Tijdens de uitreiking in de Beurs van Berlage won Kwalitaria in zowel de categorie Digitale Transformatie als in de categorie E-commerce. Dat meldt Foodclicks.