Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Snackbarhouders sluiten de deuren door stijgende energieprijzen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Snackbarhouders sluiten de deuren door stijgende energieprijzen
Het leven van de frietbakker is momenteel zwaar. De stijgende energieprijzen maken het runnen van een snackbar onbetaalbaar. “5 of 6 euro voor een frietje mayo is bezopen”, zegt René Pulles van snackbar ’t Heike in het Brabantse Waalwijk tegen de Stentor. Hij en zijn vrouw Miranda overwegen na 33 jaar een ‘proefpensioen’.

Ze hadden er twee mooie salarissen van. “Daar bleef nu nog maar een half salarisje van over”, zegt René Pulles tegen de Stentor. Dit is de meest duidelijke manier waarop hij kan illustreren waarom hij en zijn vrouw over een aantal weken voor de laatste keer de friteuses van de snackbar gaan aanzetten.

3200 euro energiekosten per maand

De stijgende energieprijzen worden door iedereen in het land gevoeld. Maar bij de één komen deze anders binnen dan bij de ander. Zo zien René en Miranda de prijzen voor de energie tot enorme hoogte stijgen. “We zaten gemiddeld op 750 euro per maand. Aan het begin van het jaar kregen we te horen dat daar 1300 bij kwam. Onze energiekosten zijn vorige maand gestegen tot 3200 euro per maand”.

Vijf euro voor een frietje mayo ‘bezopen’

De stijgende kosten moeten doorberekend worden naar de klanten. Er zit niets anders op. Met de doorberekening zou de prijs voor een frietje met mayonaise uitkomen op vijf of zes euro. “Da’s bezopen”, zegt René hierover. “Mensen gaan dan toch aardappels bij de supermarkt halen en zelf friet bakken. Die hebben zelf ook minder te besteden”.

Vervroegd pensioen

Er zit voor het echtpaar niets anders op dan de deuren te sluiten. “Ik heb altijd gezegd dat ik op mijn 63 met pensioen zou gaan. Daarna heb ik dat nog teruggedraaid naar 60”. Nu stopt hij nog eens drie jaar eerder. “Ik noem het maar mijn proefpensioen”, zegt René Pulles.

Gelukkig gaan hun zaakjes wel goed. Zij zijn de eigenaar van het pand en hebben net hun woonhuis verkocht. Daarom gaan ze eerst beginnen met een paar weken vakantie. “Daarna gaan we de zaak schoonmaken”.

Meer snackbars gaan deuren sluiten

Volgens Frans van Rooij van de belangenorganisatie voor frietbakkers ProFri begonnen de energieprijzen in het najaar van 2021 al te stijgen. Door de inval van Rusland in Oekraïne kwam daar nog een grote klap overheen. “Wij hebben dit in een vroeg stadium aangekaart in Den Haag”, zegt hij.

De btw-verlaging hielp niet. Ook vallen veel frietbakkers buiten de regeling voor energie-intensieve mkb-bedrijven. “Gelukkig zijn de voorwaarden nog wat aangepast”, zegt Van Rooij. “Maar het duurt zeker tot begin volgend jaar voordat ondernemers daar een beroep op kunnen doen. Dat zal voor sommige te laat zijn”.

Van Rooij voorspelt echter dat er meer snackbars gaan stoppen te bestaan. Die zijn net als René Pulles op een leeftijd dat het stopmoment niet zo ver meer is. Die gaan dat naar voren halen”. Zijn schatting is dat de komende tijd honderden snackbars hun deuren zullen sluiten.

Door: Nationale Horecagids

26 augustus '25 ( 8:53)

Straks toch weer burrito's te koop na doorstart Taco Bell in Nederland

Fastfoodketen Taco Bell maakt een doorstart in Nederland. Volgens curator Maarten Jansen wordt de failliete maker van burrito's, taco's en quesadilla's overgenomen door SYMBRO. Die franchisepartij runt in het Verenigd Koninkrijk al meer dan honderd Taco Bell- en KFC-locaties.

22 augustus '25 ( 8:05)

Rapper Boef bezorgt bestellingen voor horecazaak in Rolls-Royce

Rapper Boef kondigt in een bericht op zijn Instagram Stories aan vrijdag in een "paarse Rolls-Royce" het land door te rijden, om zelf bestellingen van zijn horecaketen Chick&Cheez bij klanten te gaan bezorgen. In oktober vorig jaar ging Boef, die in het echt Sofiane Boussaadia heet, ook al de deuren langs om maaltijden rond te brengen.

05 augustus '25 (19:21)

KFC steeds populairder in Europa

Kipketen KFC verkoopt de laatste tijd meer kip en andere snacks in Europa. Ook in het Midden-Oosten, waar eerder nog sprake was van boycots tegen de Amerikaanse keten, gingen de verkopen omhoog. Alleen in thuismarkt de Verenigde Staten is de omzet afgelopen kwartaal gedaald.

24 juli '25 ( 9:06)

Taco Bell haalt het niet in Nederland en is bankroet verklaard

Fastfoodketen Taco Bell is in Nederland failliet verklaard door de rechtbank in Rotterdam. Dat komt naar voren uit het insolventieregister. Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf serveert Mexicaans eten en had tien vestigingen in ons land. RTL Nieuws meldde als eerste over het bankroet.

27 mei '25 ( 8:39)

Nederlanders besteden jaarlijks €1,9 miljard aan fastfood

Nederlanders besteden jaarlijks in totaal 1,9 miljard euro bij de grootste fastfoodketens in Nederland. Per bezoek spenderen Nederlanders gemiddeld 23 euro en het meeste geld wordt uitgegeven bij sushiketens. Dat blijkt uit de Nationale Benchmark Fastfoodketens, een grootschalig onderzoek van marktonderzoeksbureau Multiscope onder bijna 7200 Nederlanders.

24 februari '25 (12:18)

Just Eat-verkoop levert topman Groen meer dan 311 miljoen op

De verkoop van Just Eat Takeaway, eigenaar van Thuisbezorgd, levert oprichter en topman Jitse Groen naar schatting ruim 311 miljoen euro op. Maandag werd bekend dat techinvesteerder Prosus het beursgenoteerde bedrijf overneemt voor 20,30 euro per aandeel. Dat komt neer op een overnameprijs van in totaal 4,1 miljard euro.

24 februari '25 (12:06)

Overname Thuisbezorgd-eigenaar geen verrassing, stelt vakbond

FNV vindt de overname van Thuisbezorgd-eigenaar Just Eat Takeaway door techinvesteerder Prosus "niet verrassend". Dat zegt vakbondsbestuurder Amrit Sewgobind. Hij benadrukt dat de belangrijkste zorg is of de banen bij de maaltijdbezorger behouden blijven en of dezelfde arbeidsvoorwaarden blijven gelden.

13 januari '25 ( 8:36)

Fastfoodzaken onder druk door zuinige consument, blijkt uit onderzoek

Goedkopere alternatieven voor buitenshuis eten, zoals bij een fastfoodzaak of eten laten bezorgen, worden harder geraakt door consumenten die minder geld uitgeven dan duurdere horeca-opties. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat benadrukt dat eetzaken voor een snelle hap doorgaans juist profiteren van consumenten die het zuiniger aan doen.

31 december '24 ( 8:50)

Variaties van oliebol in trek, maar traditionele oliebol nog altijd populairst

Deze dagen gaan er weer tienduizenden oliebollen over de toonbank, zowel bij bakkers als in kramen, komt naar voren uit een rondgang van het ANP. De voorkeur gaat dit jaar ook uit naar variaties op de oliebol, zoals de Dubaibol. Maar de traditionele oliebol, met of zonder krenten, lijkt nog altijd het populairst.

24 december '24 (10:20)

McDonald's breidt uit, maar stuit op verzet van bewoners

McDonald's wil uitbreiden naar dorpen en provinciale wegen, maar bewoners en gemeenten zien dat niet altijd zitten. Het fastfoodconcern stuit op verzet in onder andere Rheden, Deurne en Zutphen. Dit meldt NOS.