Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Snackbarhouders sluiten de deuren door stijgende energieprijzen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Snackbarhouders sluiten de deuren door stijgende energieprijzen
Het leven van de frietbakker is momenteel zwaar. De stijgende energieprijzen maken het runnen van een snackbar onbetaalbaar. “5 of 6 euro voor een frietje mayo is bezopen”, zegt René Pulles van snackbar ’t Heike in het Brabantse Waalwijk tegen de Stentor. Hij en zijn vrouw Miranda overwegen na 33 jaar een ‘proefpensioen’.

Ze hadden er twee mooie salarissen van. “Daar bleef nu nog maar een half salarisje van over”, zegt René Pulles tegen de Stentor. Dit is de meest duidelijke manier waarop hij kan illustreren waarom hij en zijn vrouw over een aantal weken voor de laatste keer de friteuses van de snackbar gaan aanzetten.

3200 euro energiekosten per maand

De stijgende energieprijzen worden door iedereen in het land gevoeld. Maar bij de één komen deze anders binnen dan bij de ander. Zo zien René en Miranda de prijzen voor de energie tot enorme hoogte stijgen. “We zaten gemiddeld op 750 euro per maand. Aan het begin van het jaar kregen we te horen dat daar 1300 bij kwam. Onze energiekosten zijn vorige maand gestegen tot 3200 euro per maand”.

Vijf euro voor een frietje mayo ‘bezopen’

De stijgende kosten moeten doorberekend worden naar de klanten. Er zit niets anders op. Met de doorberekening zou de prijs voor een frietje met mayonaise uitkomen op vijf of zes euro. “Da’s bezopen”, zegt René hierover. “Mensen gaan dan toch aardappels bij de supermarkt halen en zelf friet bakken. Die hebben zelf ook minder te besteden”.

Vervroegd pensioen

Er zit voor het echtpaar niets anders op dan de deuren te sluiten. “Ik heb altijd gezegd dat ik op mijn 63 met pensioen zou gaan. Daarna heb ik dat nog teruggedraaid naar 60”. Nu stopt hij nog eens drie jaar eerder. “Ik noem het maar mijn proefpensioen”, zegt René Pulles.

Gelukkig gaan hun zaakjes wel goed. Zij zijn de eigenaar van het pand en hebben net hun woonhuis verkocht. Daarom gaan ze eerst beginnen met een paar weken vakantie. “Daarna gaan we de zaak schoonmaken”.

Meer snackbars gaan deuren sluiten

Volgens Frans van Rooij van de belangenorganisatie voor frietbakkers ProFri begonnen de energieprijzen in het najaar van 2021 al te stijgen. Door de inval van Rusland in Oekraïne kwam daar nog een grote klap overheen. “Wij hebben dit in een vroeg stadium aangekaart in Den Haag”, zegt hij.

De btw-verlaging hielp niet. Ook vallen veel frietbakkers buiten de regeling voor energie-intensieve mkb-bedrijven. “Gelukkig zijn de voorwaarden nog wat aangepast”, zegt Van Rooij. “Maar het duurt zeker tot begin volgend jaar voordat ondernemers daar een beroep op kunnen doen. Dat zal voor sommige te laat zijn”.

Van Rooij voorspelt echter dat er meer snackbars gaan stoppen te bestaan. Die zijn net als René Pulles op een leeftijd dat het stopmoment niet zo ver meer is. Die gaan dat naar voren halen”. Zijn schatting is dat de komende tijd honderden snackbars hun deuren zullen sluiten.

Door: Nationale Horecagids

06 december '23 (17:04)

McDonald's wil binnen enkele jaren van 41.000 naar 50.000 restaurants

McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (10:45)

Eindhovense Partij voor de Dieren wil verbod op nieuwe fastfoodketens

Volgens de Partij voor de Dieren in de gemeente Eindhoven zijn er teveel fastfoodzaken. Die moeten een halt toegeroepen worden. Raadslid Jonas Rothaans pleit in een oproep voor een verbod op nieuwe fastfoodketens in de lichtstad. Daar gaat de partij binnenkort een motie over indienen, meldt 040 Studio.

13 juni '23 (10:10)

Kwalitaria website valt in de prijzen

Samen met Bluebird Day heeft de Kwalitaria twee zilveren Dutch Interactive Awards gewonnen voor hun nieuwe website. Tijdens de uitreiking in de Beurs van Berlage won Kwalitaria in zowel de categorie Digitale Transformatie als in de categorie E-commerce. Dat meldt Foodclicks.