Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dwangsom Uber Eats terecht, reclamedrukwerk in Rotterdam verboden

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Dwangsom Uber Eats terecht, reclamedrukwerk in Rotterdam verboden
Uber Eats mag in Rotterdam geen flyers meer verspreiden ‘aan de bewoner(s) van’ op adressen zonder Ja/Ja-sticker. Dat staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (26 oktober 2022). 

De gemeente legde een dwangsom op na meldingen van bewoners dat flyers van Uber Eats waren bezorgd op hun adressen. Rotterdam heeft sinds 1 november 2020 een nieuw systeem van brievenbusstickers om de verspreiding van ongewenst drukwerk te voorkomen. Het is verboden om ongeadresseerd reclamedrukwerk te bezorgen op adressen waar niet uitdrukkelijk is aangegeven met een Ja/Ja-sticker dat iemand ongeadresseerd reclamedrukwerk wil ontvangen.

Wel een adres op de flyers 

Uber Eats is het niet eens met de dwangsom die de gemeente haar heeft opgelegd en is hiertegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het bedrijf zijn de flyers geen ongeadresseerd reclamedrukwerk, omdat er wel een adres op de flyers staat. Uber Eats zegt dat zij daarmee voldaan heeft aan een van de drie voorwaarden in de gemeentelijke afvalstoffenverordening. De gemeente stelt zich op het standpunt dat het niet of/of, maar en/en is. Zonder naam én adres én woonplaats is het volgens de gemeente wél ongeadresseerd reclamedrukwerk.

Overtreding 

De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelt in haar uitspraak van vandaag dat er wel degelijk sprake is van een overtreding. In de gemeentelijke afvalstoffenverordening staat duidelijk dat er én de naam én het adres (of postbus) én de woonplaats van de ontvanger op geadresseerd drukwerk moet staan. Uber Eats mag dus in Rotterdam geen flyers ‘aan de bewoner(s) van’ meer verspreiden op adressen zonder Ja/Ja-sticker.

Door: Nationale Horecagids 

06 december '23 (17:04)

McDonald's wil binnen enkele jaren van 41.000 naar 50.000 restaurants

McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (10:45)

Eindhovense Partij voor de Dieren wil verbod op nieuwe fastfoodketens

Volgens de Partij voor de Dieren in de gemeente Eindhoven zijn er teveel fastfoodzaken. Die moeten een halt toegeroepen worden. Raadslid Jonas Rothaans pleit in een oproep voor een verbod op nieuwe fastfoodketens in de lichtstad. Daar gaat de partij binnenkort een motie over indienen, meldt 040 Studio.

13 juni '23 (10:10)

Kwalitaria website valt in de prijzen

Samen met Bluebird Day heeft de Kwalitaria twee zilveren Dutch Interactive Awards gewonnen voor hun nieuwe website. Tijdens de uitreiking in de Beurs van Berlage won Kwalitaria in zowel de categorie Digitale Transformatie als in de categorie E-commerce. Dat meldt Foodclicks.