Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

‘Fastfoodrestaurants in tijden van recessie meest crisisbestendig’

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
De omzet van de horeca in het tweede kwartaal van 2022 is beter dan de omzet in 2019. Volgens Rabobank zijn er afgelopen zomer maar weinig tegenvallers geweest. Toch is het consumentenvertrouwen een punt van zorg. Die is sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer zo laag geweest. Rabobank verwacht desondanks dat de leisure sector in 2023 groeit ten opzichte van 2022. Dit meldt de bank.

In tijden van economische tegenslag, is de horeca vaak de sector die het hardst geraakt wordt. Tussen 2008 en 2011 waren vooral hotels de dupe doordat er minder internationale reizigers naar ons land toe kwamen en door besparingen in het bedrijfsleven. In 2008, 2009 en 2010 daalde ook de omzet van cafés. Vooral in 2009 werden cafés zwaar getroffen toen er een omzetdaling van -7,4 procent plaatsvond.

Fastfood

Net als in hotels en cafés, daalde ook de omzet in de restaurantsector in die tijd. Waar het echt wel goed ging, was bij fastfoodrestaurants. Die lieten jaar op jaar een groei zien, aldus Rabobank. De fastfoodsector laat eigenlijk sinds 2006 al omzetgroei zien, met uitzondering van de periodes van coronalockdowns.

Aantal restaurants neemt af

Het totale horeca-aanbod blijft groeien, maar het aantal cafés en restaurants neemt af. Sinds oktober 2021 zijn er 98 restaurants minder in Nederland. Het aantal café-restaurants is het afgelopen jaar iets toegenomen, maar er zijn vooral meer bezorg- en afhaalrestaurants bijgekomen. Sinds oktober 2021 zijn hiervan 689 locaties aan de Nederlandse horeca toegevoegd.

Door: Nationale Horecagids / Johanne Levinsky

18 december '23 (13:32)

Veroordeling: 30 jaar cel voor dubbele moord McDonald's in Zwolle

Voor het doodschieten van twee broers in een vol McDonald's-restaurant in Zwolle is een 34-jarige man tot dertig jaar cel veroordeeld. De rechtbank achtte maandag een dubbele moord bewezen.

18 december '23 ( 8:02)

Jandino Asporaat even bang dat er geen interesse in FC Kip zou zijn

Jandino Asporaat heeft "heel even de angst gehad" dat zijn FC Kip-restaurant geen storm zou lopen. Het idee is zo'n vier jaar geleden ontstaan en was dus "gebaseerd op mijn populariteit toen", zegt Asporaat in gesprek met het ANP. "Maar dan ga je open en dan ontploft het."

06 december '23 (17:04)

McDonald's wil binnen enkele jaren van 41.000 naar 50.000 restaurants

McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.