Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Drentse dorpen nemen in rap tempo afscheid van hun laatste cafetaria’s

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De enige snackbar in Nieuw-Buinen is sinds zondag gesloten. Door de hoge energieprijzen konden de eigenaren hun patatzaak niet meer open houden. Klanten zijn er rouwig om, want in het dorpscentrum zijn er verder maar weinig plekken waar bewoners kunnen samenkomen. Dit meldt de Volkskrant. 

In december zouden de eigenaren al met pensioen gaan, maar door de hoge energieprijzen van Essent hebben ze hun pensioen met twee maanden vervroegd. 39 jaar lang hielden ze snackbar De Vijver open. Hoewel ze liever op hun eigen gekozen moment afscheid hadden willen nemen, was de energienota van 3.200 euro per maand toch doorslaggevend. De snackbar in Nieuw -Buinen is cultuurhistorisch erfgoed.

Belangstelling voor overname is er wel, maar niemand heeft tot nu toe de stap durven nemen gezien de huidige prijzen. Mocht er toch geen animo voor zijn, dan is er altijd nog de optie om er appartementen van het gebouw te maken.

Snacktekorten, personeelstekorten en energieprijzen

In het eveneens Drentse Valthermond sloot zondag toevallig ook de enige snackbar van het dorp. Cafetaria Van der Laan heeft natuurlijk ook te maken met hogere energieprijzen, maar de sluiting was een combinatie van factoren. Naast dat het al moeilijk was om een snackbar aan huis te combineren met een gezien met vier kinderen, hadden eigenaren Dina en André van der Laan moeite met het vinden van geschikt personeel en groeide de druk om te verduurzamen na het plasticverbod.  Dan had de snackbar ook nog te kampen met tekorten aan kingsize frikandellen en nasischijven én de inflatie. Een doos patat van 10 kilo kost vanaf deze week 4 euro meer. “Het is niet meer leuk meer alles aan de klant door te berekenen”, stellen ze. Uiteindelijk gaf de energierekening van 3.000 euro per maand van Eneco de doorslag.

Door: Nationale Horecagids / Johanne Levinsky

17 september '25 (10:44)

Brand bij Domino’s Heiloo veroorzaakt door opladende accu’s

In een filiaal van pizzaketen Domino's in Heiloo is in de nacht van dinsdag op woensdag een brand uitgebroken. Meerdere omwonenden moesten hun huizen verlaten, meldt de Veiligheidsregio Noord-Holland.

26 augustus '25 ( 8:53)

Straks toch weer burrito's te koop na doorstart Taco Bell in Nederland

Fastfoodketen Taco Bell maakt een doorstart in Nederland. Volgens curator Maarten Jansen wordt de failliete maker van burrito's, taco's en quesadilla's overgenomen door SYMBRO. Die franchisepartij runt in het Verenigd Koninkrijk al meer dan honderd Taco Bell- en KFC-locaties.

22 augustus '25 ( 8:05)

Rapper Boef bezorgt bestellingen voor horecazaak in Rolls-Royce

Rapper Boef kondigt in een bericht op zijn Instagram Stories aan vrijdag in een "paarse Rolls-Royce" het land door te rijden, om zelf bestellingen van zijn horecaketen Chick&Cheez bij klanten te gaan bezorgen. In oktober vorig jaar ging Boef, die in het echt Sofiane Boussaadia heet, ook al de deuren langs om maaltijden rond te brengen.

05 augustus '25 (19:21)

KFC steeds populairder in Europa

Kipketen KFC verkoopt de laatste tijd meer kip en andere snacks in Europa. Ook in het Midden-Oosten, waar eerder nog sprake was van boycots tegen de Amerikaanse keten, gingen de verkopen omhoog. Alleen in thuismarkt de Verenigde Staten is de omzet afgelopen kwartaal gedaald.

24 juli '25 ( 9:06)

Taco Bell haalt het niet in Nederland en is bankroet verklaard

Fastfoodketen Taco Bell is in Nederland failliet verklaard door de rechtbank in Rotterdam. Dat komt naar voren uit het insolventieregister. Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf serveert Mexicaans eten en had tien vestigingen in ons land. RTL Nieuws meldde als eerste over het bankroet.

27 mei '25 ( 8:39)

Nederlanders besteden jaarlijks €1,9 miljard aan fastfood

Nederlanders besteden jaarlijks in totaal 1,9 miljard euro bij de grootste fastfoodketens in Nederland. Per bezoek spenderen Nederlanders gemiddeld 23 euro en het meeste geld wordt uitgegeven bij sushiketens. Dat blijkt uit de Nationale Benchmark Fastfoodketens, een grootschalig onderzoek van marktonderzoeksbureau Multiscope onder bijna 7200 Nederlanders.

24 februari '25 (12:18)

Just Eat-verkoop levert topman Groen meer dan 311 miljoen op

De verkoop van Just Eat Takeaway, eigenaar van Thuisbezorgd, levert oprichter en topman Jitse Groen naar schatting ruim 311 miljoen euro op. Maandag werd bekend dat techinvesteerder Prosus het beursgenoteerde bedrijf overneemt voor 20,30 euro per aandeel. Dat komt neer op een overnameprijs van in totaal 4,1 miljard euro.

24 februari '25 (12:06)

Overname Thuisbezorgd-eigenaar geen verrassing, stelt vakbond

FNV vindt de overname van Thuisbezorgd-eigenaar Just Eat Takeaway door techinvesteerder Prosus "niet verrassend". Dat zegt vakbondsbestuurder Amrit Sewgobind. Hij benadrukt dat de belangrijkste zorg is of de banen bij de maaltijdbezorger behouden blijven en of dezelfde arbeidsvoorwaarden blijven gelden.

13 januari '25 ( 8:36)

Fastfoodzaken onder druk door zuinige consument, blijkt uit onderzoek

Goedkopere alternatieven voor buitenshuis eten, zoals bij een fastfoodzaak of eten laten bezorgen, worden harder geraakt door consumenten die minder geld uitgeven dan duurdere horeca-opties. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat benadrukt dat eetzaken voor een snelle hap doorgaans juist profiteren van consumenten die het zuiniger aan doen.

31 december '24 ( 8:50)

Variaties van oliebol in trek, maar traditionele oliebol nog altijd populairst

Deze dagen gaan er weer tienduizenden oliebollen over de toonbank, zowel bij bakkers als in kramen, komt naar voren uit een rondgang van het ANP. De voorkeur gaat dit jaar ook uit naar variaties op de oliebol, zoals de Dubaibol. Maar de traditionele oliebol, met of zonder krenten, lijkt nog altijd het populairst.