Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Drentse dorpen nemen in rap tempo afscheid van hun laatste cafetaria’s

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De enige snackbar in Nieuw-Buinen is sinds zondag gesloten. Door de hoge energieprijzen konden de eigenaren hun patatzaak niet meer open houden. Klanten zijn er rouwig om, want in het dorpscentrum zijn er verder maar weinig plekken waar bewoners kunnen samenkomen. Dit meldt de Volkskrant. 

In december zouden de eigenaren al met pensioen gaan, maar door de hoge energieprijzen van Essent hebben ze hun pensioen met twee maanden vervroegd. 39 jaar lang hielden ze snackbar De Vijver open. Hoewel ze liever op hun eigen gekozen moment afscheid hadden willen nemen, was de energienota van 3.200 euro per maand toch doorslaggevend. De snackbar in Nieuw -Buinen is cultuurhistorisch erfgoed.

Belangstelling voor overname is er wel, maar niemand heeft tot nu toe de stap durven nemen gezien de huidige prijzen. Mocht er toch geen animo voor zijn, dan is er altijd nog de optie om er appartementen van het gebouw te maken.

Snacktekorten, personeelstekorten en energieprijzen

In het eveneens Drentse Valthermond sloot zondag toevallig ook de enige snackbar van het dorp. Cafetaria Van der Laan heeft natuurlijk ook te maken met hogere energieprijzen, maar de sluiting was een combinatie van factoren. Naast dat het al moeilijk was om een snackbar aan huis te combineren met een gezien met vier kinderen, hadden eigenaren Dina en André van der Laan moeite met het vinden van geschikt personeel en groeide de druk om te verduurzamen na het plasticverbod.  Dan had de snackbar ook nog te kampen met tekorten aan kingsize frikandellen en nasischijven én de inflatie. Een doos patat van 10 kilo kost vanaf deze week 4 euro meer. “Het is niet meer leuk meer alles aan de klant door te berekenen”, stellen ze. Uiteindelijk gaf de energierekening van 3.000 euro per maand van Eneco de doorslag.

Door: Nationale Horecagids / Johanne Levinsky

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (10:45)

Eindhovense Partij voor de Dieren wil verbod op nieuwe fastfoodketens

Volgens de Partij voor de Dieren in de gemeente Eindhoven zijn er teveel fastfoodzaken. Die moeten een halt toegeroepen worden. Raadslid Jonas Rothaans pleit in een oproep voor een verbod op nieuwe fastfoodketens in de lichtstad. Daar gaat de partij binnenkort een motie over indienen, meldt 040 Studio.

13 juni '23 (10:10)

Kwalitaria website valt in de prijzen

Samen met Bluebird Day heeft de Kwalitaria twee zilveren Dutch Interactive Awards gewonnen voor hun nieuwe website. Tijdens de uitreiking in de Beurs van Berlage won Kwalitaria in zowel de categorie Digitale Transformatie als in de categorie E-commerce. Dat meldt Foodclicks.

09 juni '23 (11:54)

Febo zet nieuwe vegetarische snack op de kaart

Eerder introduceerde de snackketen Febo al de Vega Grillburger en de vegetarische kroket. Het vegetarische assortiment breidt nu verder uit met de Vega Kipburger. Hiermee speelt de fastfoodketen in op de groeiende vraag naar vegetarische alternatieven, meldt Out of Home Shops.