Horecaondernemers opgelet: zes tips om oververhitting bij koeling te voorkomen

De hitte is op dit moment voorbij, maar voor je het weet zitten we opnieuw in een hittegolf. Wat moet je als ondernemer met koelapparatuur eigenlijk doen bij tropische temperaturen? Dit meldt Horecamagazine.

Het vraagt veel van koel- en vriesapparatuur als de temperatuur boven de dertig graden uitkomt. Op dat soort momenten moet de apparatuur namelijk harder werken om de boel nog te kunnen koelen. Storingen en uitval zou dan ook voor kunnen komen op dat soort momenten. Om dit te voorkomen, heeft Hakvoort Professional belangrijke tips gegeven.

Beperk deuropeningen

Om te voorkomen dat er warmte naar binnen komt, is het belangrijk dat de deuren van de koelingen en vriezers zo min mogelijk worden geopend. De koeling moet namelijk harder werken om weer naar de ingestelde temperatuur te gaan als er hitte naar binnen is gekomen.

Goede luchtcirculatie

Het is belangrijk dat de koude lucht goed kan circuleren in de vriezer of koelkast. Om hiervoor te zorgen, is het belangrijk dat de apparatuur niet te vol wordt gezet. Het is met name cruciaal om de bodem vrij te houden en de ruimte aan de zijkanten van de roosters. Ook is het handig om de producten niet te hoog op te stapelen.

Ventilatie

Oververhitting kan voorkomen worden door de warme lucht goed af te laten voeren. Daarom is het cruciaal dat de ruimte rondom koelapparatuur vrij wordt gehouden. Dit betekent concreet dat er geen dozen bovenop of naast de koelkasten of vriezers gezet moeten worden.

Geen warme producten

Laat producten eerst volledig afkoelen voordat ze in de koeling worden gezet. De temperatuur in de vriezer of koeling gaat namelijk daarvan omhoog, waardoor er weer bijgekoeld moet worden. Dit zorgt ervoor dat de apparatuur weer harder moet werken.

Condensor schoon

Het is cruciaal dat de condensor stofvrij is. Als er sprake is van een ophoping van stof, dan is het koelresultaat slecht. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat de warmte moeilijker wordt afgevoerd, waardoor het brandgevaar oplevert. De condensor moet gereinigd worden met een zachte borstel.

Deurrubbers vervangen

Goed sluitende deurrubbers zorgen ervoor dat de koude lucht in de koeling blijft. Als ze gescheurd zijn, dan gebeurt dit niet meer goed. Zorg er daarom voor dat kapotte deurrubbers vervangen worden.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer