Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dit zijn de vijf opvallendste trends in de frituurwereld

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Dit zijn de vijf opvallendste trends in de frituurwereld
Het aantal cafetaria’s dat is aangesloten bij een franchiseformule daalt. Met name sinds de coronapandemie. Dit zijn de vijf trends die opvallen binnen de frituurwereld. Dit meldt Frituurwereld.

Er is een grote achteruitgang bij traditionele groothandelsconcepten. Formules als Kwalitaria, Smulwereld, Tot Uw Dienst, Merksnack, Smullen Geblazen, Bestaria en Lekkere Lijntjes werden 25 jaar geleden gevormd. Inmiddels lijkt het alsof de rek eruit is bij de bestaande merken. AnyTime van Hanos en Big Snack en Place, beide van Sligro, verloren vergeleken met drie jaar eerder bijna honderd vestigingen.

Nieuwe merken groothandels

Nieuwe merken van groothandels, zoals Eetwinkel van Chefs Culinar en Restaria van Bidfood, lijken juist te hebben geprofiteerd. Beide cafetariamerken hebben de afgelopen jaren juist goed gedraaid, ondanks de coronapandemie. Het aantal cafetaria’s dat zich heeft aangesloten bij het duo is ruimschoots verdubbeld van 35 vestigingen in 2018 naar 76 in 2021.

Rol groothandels, concerns en investeerders

Bij grotere cafetariamerken spelen groothandels een grote rol, maar er is een opmars gaande van grote concerns en investeerders. Deze trend is sinds de coronapandemie zichtbaar. Zo nam Lagardère, een Frans miljardenconcern, de Smullers-snackbars over van NS Stations. Investeringsgroep Antea heeft recent een meerderheidsaandeel in Kwalitaria genomen. De bedoeling is dat er dit jaar in ieder geval twintig nieuwe vestigingen van Kwalitaria geopend worden.

Ambachtelijke friet

Ambachtelijke friet merken groeien langzaam, maar wel gestaag. Friet speciaalzaken zoals Frietboutique, Pieperz en Bram Ladage hebben de afgelopen drie jaar een of meer vestigingen erbij gekregen. De Limburgse formule Happy Frites lijkt overigens een comeback te maken.

't Bakhuus

Tot slot lijkt Big Bread Kitchen van Sheng Chen en ‘t Bakhuus van Andy Shan verder te groeien. Beide horecabazen hebben een Chinese achtergrond. Een aantal jaren voordat Chen en Shan hun concepten op de markt brachten, was er een trend gaande waarbij Chinees-Nederlandse ondernemers massaal begonnen in de frituurbranche. Dit was in de jaren ‘90.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

24 februari '25 (12:18)

Just Eat-verkoop levert topman Groen meer dan 311 miljoen op

De verkoop van Just Eat Takeaway, eigenaar van Thuisbezorgd, levert oprichter en topman Jitse Groen naar schatting ruim 311 miljoen euro op. Maandag werd bekend dat techinvesteerder Prosus het beursgenoteerde bedrijf overneemt voor 20,30 euro per aandeel. Dat komt neer op een overnameprijs van in totaal 4,1 miljard euro.

24 februari '25 (12:06)

Overname Thuisbezorgd-eigenaar geen verrassing, stelt vakbond

FNV vindt de overname van Thuisbezorgd-eigenaar Just Eat Takeaway door techinvesteerder Prosus "niet verrassend". Dat zegt vakbondsbestuurder Amrit Sewgobind. Hij benadrukt dat de belangrijkste zorg is of de banen bij de maaltijdbezorger behouden blijven en of dezelfde arbeidsvoorwaarden blijven gelden.

13 januari '25 ( 8:36)

Fastfoodzaken onder druk door zuinige consument, blijkt uit onderzoek

Goedkopere alternatieven voor buitenshuis eten, zoals bij een fastfoodzaak of eten laten bezorgen, worden harder geraakt door consumenten die minder geld uitgeven dan duurdere horeca-opties. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat benadrukt dat eetzaken voor een snelle hap doorgaans juist profiteren van consumenten die het zuiniger aan doen.

31 december '24 ( 8:50)

Variaties van oliebol in trek, maar traditionele oliebol nog altijd populairst

Deze dagen gaan er weer tienduizenden oliebollen over de toonbank, zowel bij bakkers als in kramen, komt naar voren uit een rondgang van het ANP. De voorkeur gaat dit jaar ook uit naar variaties op de oliebol, zoals de Dubaibol. Maar de traditionele oliebol, met of zonder krenten, lijkt nog altijd het populairst.

24 december '24 (10:20)

McDonald's breidt uit, maar stuit op verzet van bewoners

McDonald's wil uitbreiden naar dorpen en provinciale wegen, maar bewoners en gemeenten zien dat niet altijd zitten. Het fastfoodconcern stuit op verzet in onder andere Rheden, Deurne en Zutphen. Dit meldt NOS.

29 oktober '24 ( 8:35)

Nieuwe horecaformule rapper Boef groot succes: razendsnelle uitverkoop

Rapper Boef heeft verrast gereageerd na de recente lancering van zijn nieuwe horecaformule Chick&Cheez. "Hier word je als eigenaar lijp van", deelt hij op zijn Instagram Stories bij reacties van klanten die door die razendsnelle uitverkoop net te laat waren. De 31-jarige artiest reisde onlangs vanuit zijn woonplaats Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten naar Nederland af om bij de opening van de ruim vijftig vestigingen te zijn.

23 oktober '24 ( 8:30)

Rapper Boef opent eigen fastfoodketen CHICK&CHEEZ

Boef opent donderdag zijn eigen fastfoodketen, genaamd CHICK&CHEEZ. Dat maakt de 31-jarige artiest dinsdag bekend. "Ik ben zwaar liefhebber van zowel kip als kaas en ik heb het gecombineerd in mijn eigen keten", schrijft Boef op Instagram.

08 oktober '24 (16:17)

Dunkin', bekende koffie- en donutketen, failliet in Nederland

UTRECHT (ANP) - Koffie- en donutketen Dunkin' is in Nederland failliet. Dat heeft medeaandeelhouder Roberto Fava bevestigd na een bericht van De Telegraaf. De curator van Dunki' zegt tegen de krant dat de ongeveer vijftig winkels voorlopig openblijven.

04 september '24 ( 9:47)

In tien jaar ruim 6000 fastfoodrestaurants meer in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Het aantal fastfoodrestaurants is in tien jaar tijd met meer dan de helft gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Begin dit jaar telde Nederland ruim 19.000 van dit soort eetplekken, terwijl dat er in 2014 nog ongeveer 12.600 waren.

01 augustus '24 (10:03)

Flinke brand gewoed bij snackbar; politie vermoedt brandstichting

Bij een snackbar in Amsterdam-Zuid heeft afgelopen nacht een flinke brand gewoed. De politie meldt donderdagochtend dat er een vermoeden is van brandstichting. Bij de brand raakte niemand gewond, maar een paar mensen moesten door ambulancepersoneel worden nagekeken omdat ze rook hadden ingeademd.