Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dit zijn de vijf opvallendste trends in de frituurwereld

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Dit zijn de vijf opvallendste trends in de frituurwereld
Het aantal cafetaria’s dat is aangesloten bij een franchiseformule daalt. Met name sinds de coronapandemie. Dit zijn de vijf trends die opvallen binnen de frituurwereld. Dit meldt Frituurwereld.

Er is een grote achteruitgang bij traditionele groothandelsconcepten. Formules als Kwalitaria, Smulwereld, Tot Uw Dienst, Merksnack, Smullen Geblazen, Bestaria en Lekkere Lijntjes werden 25 jaar geleden gevormd. Inmiddels lijkt het alsof de rek eruit is bij de bestaande merken. AnyTime van Hanos en Big Snack en Place, beide van Sligro, verloren vergeleken met drie jaar eerder bijna honderd vestigingen.

Nieuwe merken groothandels

Nieuwe merken van groothandels, zoals Eetwinkel van Chefs Culinar en Restaria van Bidfood, lijken juist te hebben geprofiteerd. Beide cafetariamerken hebben de afgelopen jaren juist goed gedraaid, ondanks de coronapandemie. Het aantal cafetaria’s dat zich heeft aangesloten bij het duo is ruimschoots verdubbeld van 35 vestigingen in 2018 naar 76 in 2021.

Rol groothandels, concerns en investeerders

Bij grotere cafetariamerken spelen groothandels een grote rol, maar er is een opmars gaande van grote concerns en investeerders. Deze trend is sinds de coronapandemie zichtbaar. Zo nam Lagardère, een Frans miljardenconcern, de Smullers-snackbars over van NS Stations. Investeringsgroep Antea heeft recent een meerderheidsaandeel in Kwalitaria genomen. De bedoeling is dat er dit jaar in ieder geval twintig nieuwe vestigingen van Kwalitaria geopend worden.

Ambachtelijke friet

Ambachtelijke friet merken groeien langzaam, maar wel gestaag. Friet speciaalzaken zoals Frietboutique, Pieperz en Bram Ladage hebben de afgelopen drie jaar een of meer vestigingen erbij gekregen. De Limburgse formule Happy Frites lijkt overigens een comeback te maken.

't Bakhuus

Tot slot lijkt Big Bread Kitchen van Sheng Chen en ‘t Bakhuus van Andy Shan verder te groeien. Beide horecabazen hebben een Chinese achtergrond. Een aantal jaren voordat Chen en Shan hun concepten op de markt brachten, was er een trend gaande waarbij Chinees-Nederlandse ondernemers massaal begonnen in de frituurbranche. Dit was in de jaren ‘90.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

18 december '23 (13:32)

Veroordeling: 30 jaar cel voor dubbele moord McDonald's in Zwolle

Voor het doodschieten van twee broers in een vol McDonald's-restaurant in Zwolle is een 34-jarige man tot dertig jaar cel veroordeeld. De rechtbank achtte maandag een dubbele moord bewezen.

18 december '23 ( 8:02)

Jandino Asporaat even bang dat er geen interesse in FC Kip zou zijn

Jandino Asporaat heeft "heel even de angst gehad" dat zijn FC Kip-restaurant geen storm zou lopen. Het idee is zo'n vier jaar geleden ontstaan en was dus "gebaseerd op mijn populariteit toen", zegt Asporaat in gesprek met het ANP. "Maar dan ga je open en dan ontploft het."

06 december '23 (17:04)

McDonald's wil binnen enkele jaren van 41.000 naar 50.000 restaurants

McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.