Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dit zijn de vijf opvallendste trends in de frituurwereld

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Dit zijn de vijf opvallendste trends in de frituurwereld
Het aantal cafetaria’s dat is aangesloten bij een franchiseformule daalt. Met name sinds de coronapandemie. Dit zijn de vijf trends die opvallen binnen de frituurwereld. Dit meldt Frituurwereld.

Er is een grote achteruitgang bij traditionele groothandelsconcepten. Formules als Kwalitaria, Smulwereld, Tot Uw Dienst, Merksnack, Smullen Geblazen, Bestaria en Lekkere Lijntjes werden 25 jaar geleden gevormd. Inmiddels lijkt het alsof de rek eruit is bij de bestaande merken. AnyTime van Hanos en Big Snack en Place, beide van Sligro, verloren vergeleken met drie jaar eerder bijna honderd vestigingen.

Nieuwe merken groothandels

Nieuwe merken van groothandels, zoals Eetwinkel van Chefs Culinar en Restaria van Bidfood, lijken juist te hebben geprofiteerd. Beide cafetariamerken hebben de afgelopen jaren juist goed gedraaid, ondanks de coronapandemie. Het aantal cafetaria’s dat zich heeft aangesloten bij het duo is ruimschoots verdubbeld van 35 vestigingen in 2018 naar 76 in 2021.

Rol groothandels, concerns en investeerders

Bij grotere cafetariamerken spelen groothandels een grote rol, maar er is een opmars gaande van grote concerns en investeerders. Deze trend is sinds de coronapandemie zichtbaar. Zo nam Lagardère, een Frans miljardenconcern, de Smullers-snackbars over van NS Stations. Investeringsgroep Antea heeft recent een meerderheidsaandeel in Kwalitaria genomen. De bedoeling is dat er dit jaar in ieder geval twintig nieuwe vestigingen van Kwalitaria geopend worden.

Ambachtelijke friet

Ambachtelijke friet merken groeien langzaam, maar wel gestaag. Friet speciaalzaken zoals Frietboutique, Pieperz en Bram Ladage hebben de afgelopen drie jaar een of meer vestigingen erbij gekregen. De Limburgse formule Happy Frites lijkt overigens een comeback te maken.

't Bakhuus

Tot slot lijkt Big Bread Kitchen van Sheng Chen en ‘t Bakhuus van Andy Shan verder te groeien. Beide horecabazen hebben een Chinese achtergrond. Een aantal jaren voordat Chen en Shan hun concepten op de markt brachten, was er een trend gaande waarbij Chinees-Nederlandse ondernemers massaal begonnen in de frituurbranche. Dit was in de jaren ‘90.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

29 oktober '24 ( 8:35)

Nieuwe horecaformule rapper Boef groot succes: razendsnelle uitverkoop

Rapper Boef heeft verrast gereageerd na de recente lancering van zijn nieuwe horecaformule Chick&Cheez. "Hier word je als eigenaar lijp van", deelt hij op zijn Instagram Stories bij reacties van klanten die door die razendsnelle uitverkoop net te laat waren. De 31-jarige artiest reisde onlangs vanuit zijn woonplaats Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten naar Nederland af om bij de opening van de ruim vijftig vestigingen te zijn.

23 oktober '24 ( 8:30)

Rapper Boef opent eigen fastfoodketen CHICK&CHEEZ

Boef opent donderdag zijn eigen fastfoodketen, genaamd CHICK&CHEEZ. Dat maakt de 31-jarige artiest dinsdag bekend. "Ik ben zwaar liefhebber van zowel kip als kaas en ik heb het gecombineerd in mijn eigen keten", schrijft Boef op Instagram.

08 oktober '24 (16:17)

Dunkin', bekende koffie- en donutketen, failliet in Nederland

UTRECHT (ANP) - Koffie- en donutketen Dunkin' is in Nederland failliet. Dat heeft medeaandeelhouder Roberto Fava bevestigd na een bericht van De Telegraaf. De curator van Dunki' zegt tegen de krant dat de ongeveer vijftig winkels voorlopig openblijven.

04 september '24 ( 9:47)

In tien jaar ruim 6000 fastfoodrestaurants meer in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Het aantal fastfoodrestaurants is in tien jaar tijd met meer dan de helft gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Begin dit jaar telde Nederland ruim 19.000 van dit soort eetplekken, terwijl dat er in 2014 nog ongeveer 12.600 waren.

01 augustus '24 (10:03)

Flinke brand gewoed bij snackbar; politie vermoedt brandstichting

Bij een snackbar in Amsterdam-Zuid heeft afgelopen nacht een flinke brand gewoed. De politie meldt donderdagochtend dat er een vermoeden is van brandstichting. Bij de brand raakte niemand gewond, maar een paar mensen moesten door ambulancepersoneel worden nagekeken omdat ze rook hadden ingeademd.

19 juni '24 ( 6:49)

Reclame Code Commissie fluit McDonald's terug over frietjes

McDonald's mag niet langer zeggen dat zijn Franse frietjes niets anders bevatten dan aardappel en zout. Dat deed de fastfoodketen in een paginagrote krantenadvertentie in maart. Voedselwaakhond Foodwatch won hierover een zaak bij de Reclame Code Commissie.

18 december '23 (13:32)

Veroordeling: 30 jaar cel voor dubbele moord McDonald's in Zwolle

Voor het doodschieten van twee broers in een vol McDonald's-restaurant in Zwolle is een 34-jarige man tot dertig jaar cel veroordeeld. De rechtbank achtte maandag een dubbele moord bewezen.

18 december '23 ( 8:02)

Jandino Asporaat even bang dat er geen interesse in FC Kip zou zijn

Jandino Asporaat heeft "heel even de angst gehad" dat zijn FC Kip-restaurant geen storm zou lopen. Het idee is zo'n vier jaar geleden ontstaan en was dus "gebaseerd op mijn populariteit toen", zegt Asporaat in gesprek met het ANP. "Maar dan ga je open en dan ontploft het."

06 december '23 (17:04)

McDonald's wil binnen enkele jaren van 41.000 naar 50.000 restaurants

McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.