Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Steeds meer horecazaken in Nederland, met name fastfoodketens in opmars

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Steeds meer horecazaken in Nederland, met name fastfoodketens in opmars
Er komen steeds meer horecazaken bij. Ook in de regio Den Haag. Dit is gebleken uit een analyse van gegevens van horecadatabase Datlinq. Dit meldt het AD.

De analyse werd gedaan door ANP/LocalFocus. Uit de proefneming blijkt dat Leidschendam-Voorburg de koploper is in de regio Den Haag. Ten opzichte van januari 2020 nam het aantal horecazaken met maar liefst 25,4 procent toe. In Pijnacker-Noordorp is het met 19,7 procent gestegen en in Midden-Delfland met 16,1 procent.

Gemeente Amsterdam

Absoluut gezien is er sprake van de grootste stijging in de gemeente Amsterdam. Hier is er een toename van 381 cafés en restaurants ten opzichte van januari 2020. In Den Haag met 140 vestigingen en in Rotterdam met 121.

Groei

Voor het grootste deel is de groei te verklaren door de toename van het aantal laagdrempelige eetgelegenheden zoals fastfoodrestaurants. Horecazaken die zich focussen op het bezorgen van gerechten of het laten afhalen door klanten zijn ook in een rap tempo toegenomen.

Horecaformules als Kwalitaria, Subway, De Beren, KFC en Domino’s pizza verspreiden zich vooral  door het land. Voor ondernemers is het aantrekkelijk om zich hierbij aan te sluiten, omdat zij op deze manier kunnen profiteren van onder andere gunstige inkoopprijzen.

Coronasteunmaatregelen

De afgelopen twee jaar zijn de meeste horecazaken overeind gehouden door de verschillende steunmaatregelen van de Nederlandse overheid. Relatief weinig zaken hebben een faillissement doorgemaakt.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

18 december '23 (13:32)

Veroordeling: 30 jaar cel voor dubbele moord McDonald's in Zwolle

Voor het doodschieten van twee broers in een vol McDonald's-restaurant in Zwolle is een 34-jarige man tot dertig jaar cel veroordeeld. De rechtbank achtte maandag een dubbele moord bewezen.

18 december '23 ( 8:02)

Jandino Asporaat even bang dat er geen interesse in FC Kip zou zijn

Jandino Asporaat heeft "heel even de angst gehad" dat zijn FC Kip-restaurant geen storm zou lopen. Het idee is zo'n vier jaar geleden ontstaan en was dus "gebaseerd op mijn populariteit toen", zegt Asporaat in gesprek met het ANP. "Maar dan ga je open en dan ontploft het."

06 december '23 (17:04)

McDonald's wil binnen enkele jaren van 41.000 naar 50.000 restaurants

McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.