Normal_pexels-freestocksorg-139681

Het aantal fastfoodrestaurants in Nederland blijft groeien. Domino’s, McDonald's & New York Pizza domineren. Gemiddeld zijn er 4 scholen te vinden binnen 1 kilometer van elke fastfoodlocatie. De helft van alle KFC-vestigingen heeft McDonald's als buur. En in Ede, Deventer, Den Haag, Haarlem, Leeuwarden en Enschede is nog ruimte voor nieuwe restaurants. Dat blijkt uit onderzoek van RetailSonar, Europees marktleider in locatiestrategie, meldt RetailSonar. 

 

Fastfoodketens tellen in Nederland samen ruim 1.900 restaurants. Domino’s (328 locaties), McDonald’s (256 locaties) en New York Pizza (247) hebben de meeste vestigingen. Het grootste aantal fastfoodlocaties vind je in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Starbucks heeft meest complete locatiestrategie

De Nederlandse fastfoodketens gebruiken verschillende locatiestrategieën. Pieter-Jan De Smet, Marketing Manager bij RetailSonar: "Voldoende passage is essentieel voor het succes van fastfoodrestaurants. Sommige ketens kiezen bewust voor locaties met veel autopassage, andere zetten juist in op plaatsen met veel voetgangers & fietsers." McDonald’s, Dunkin’ Donuts, Subway, Starbucks en Febo behoren tot de laatste categorie. Deze fastfoodspelers kom je het vaakst tegen in binnensteden met veel wandelend publiek. Starbucks, Burger King, KFC, Smullers en McDonald’s zijn de formules die je het vaakst langs autowegen tegenkomt.

In de omgeving van OV-knooppunten vind je vooral Starbucks, Smullers, Burger King, The Döner Company en New York Pizza terug.

Starbucks is daarmee de fastfoodketen met de meest gedifferentieerde locatiestrategie.

Helft KFC’s heeft McDonald’s als buur

Als buur kun je elkaar versterken. Maar dat geldt meestal niet in de fastfoodsector. Een maag kan immers maar één keer gevuld worden. Hamburger- en pizzarestaurants zijn het minst vaak in elkaars nabijheid te vinden. Zo kom je bij 19 op de 20 hamburgerrestaurants geen enkel pizzarestaurant tegen binnen een straal van 200 meter.”

Opvallend: bijna de helft van de KFC-vestigingen heeft een McDonald's als buur. “Sommige ketens richten zich op dezelfde doelgroep en kiezen daarom vaak voor gelijkaardige locaties.

14 scholen binnen 1 kilometer van elke Has Döner vestiging

Net als openbaar vervoer zijn ook scholen een perfecte buur voor fastfoodketens. Al zorgt die grote aanwezigheid van "ongezonde" restaurants voor stevige politieke discussies. Gemiddeld liggen er 4 scholen binnen 1 kilometer van elk fastfoodrestaurant. Has Döner, Starbucks en BurgerMe bevinden zich gemiddeld het dichtst bij de schoolpoort.

Amsterdam 2x zo verzadigd qua fastfood als Den Haag

Het hoogste aantal fastfoodrestaurants per 10.000 inwoners vind je in de provincies Noord-Holland en Flevoland. De saturatiegraad is het hoogst in steden als Haarlemmermeer (inclusief Schiphol) (2,37), Alkmaar (1,92), Amsterdam (1.92), Zwolle (1.86) en Eindhoven (1,84). Hier is amper nog ruimte voor nieuwe fastfoodrestaurants.

Door: Nationale Horecagids