Plastic verbod vanaf 2024: wat houdt het in en wat zijn de alternatieven?

Vanaf 1 januari 2024 geldt het verbod op wegwerpproducten zoals bekers en verpakkingen in de horeca. Wat houdt dit in? En wat zijn de alternatieven? Dit meldt Entree Magazine.

Bij het plastic verbod in de horeca wordt er onderscheid gemaakt tussen consumptie ter plaatse en ‘on the go’. Vanaf begin 2024 is het niet meer toegestaan om plastic te gebruiken voor consumptie ter plaatse. De bedoeling is dat de horeca alternatieven gebruiken, zoals herbruikbare bekers.

Uitzondering

De uitzondering is dat bedrijven ervoor kunnen kiezen om bepaalde plastic verpakkingen of bekers te blijven gebruiken als dit echt nodig is. Hier staat tegenover dat zij in ieder geval 75 tot 90 procent hiervan weer inzamelen om te recyclen.

Onderdeel van het probleem

Robbert Jan de Veen, eigenaar van cafetaria De Daltons in Voorthuizen, wist na het zien van een video over de plasticsoep in de zee dat er iets moest veranderen. Hij realiseerde zich dat hij onderdeel van het probleem was, want zijn plastic afval zag hij soms ook op straat liggen. De Veen wilde verantwoordelijkheid nemen voor de volgende generatie, daarom stopte hij als een van de eerste horecaondernemers met plastic verpakkingen.

De horecaondernemer nam het besluit vijf jaar geleden. Toen was er nog geen verbod op plastic, maar toch kwam hij zijn eigen belofte na om binnen één jaar plasticvrij te zijn. De Veen geeft aan dat de kwaliteit van de alternatieven van plastic veel minder goed was dan het tegenwoordig is. Inmiddels heeft de horecaondernemer een eigen plasticvrije verpakkingslijn van bamboe en karton.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer