In tien jaar duizenden locaties met ongezond voedsel bijgekomen
Vorige week gaf staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid aan dat het aanbod en de reclame van fastfood aan banden gelegd moet worden. Een op de zeven kinderen is namelijk te zwaar en in lagere sociale klassen is dit zelfs een op de drie.
Toename ongezond voedsel
Uit een recent data-onderzoek van KRO NCRV Pointer blijkt dat met name in arme buurten het aanbod van ongezond eten groot is. In het onderzoek is er gekeken naar landelijke horeca- en winkelgegevens van 2011 en 2021. Deze data laat zien dat er duizenden locaties met ongezond voedsel zijn bijgekomen. Voorbeelden van zaken zijn: fastfoodlocaties, ijssalons, dönerzaken en donutzaken.
De grootste stijging is te zien in wijken met veel lage inkomens. Daar zijn er gemiddeld elf zaken per 10.000 inwoners. Dit zijn er echter ‘slechts’ zes per 10.000 inwoners in de buurten met veel hoge inkomens. Met name in de buurten met veel lage inkomens hebben burgers vaker overgewicht en obesitas, namelijk 18,7 procent. Daar staat ‘slechts’ 9,6 procent in de buurten met veel hoge inkomens tegenover.
Korter leven
Hoe hoger de studie is die iemand heeft genoten, hoe hoger over het algemeen het inkomen van diegene is. Volgens het RIVM leven Nederlanders zes jaar korter wanneer zij een lagere schoolopleiding hebben gevolgd. Daarnaast is de gezondheid ook vijftien jaar minder lang goed.
Klik hier om te zien hoeveel zaken met ongezond voedsel er in jouw omgeving zijn bijgekomen.
Door: Nationale Horecagids