Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Just Eat Takeaway wint fors op beurs door speculatie over Grubhub

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, bekend van Thuisbezorgd.nl, was vrijdag een grote winnaar op de beurs in Amsterdam. De koers van het aandeel ging flink omhoog door speculatie in de markt over een mogelijke verkoop van zijn Amerikaanse dochteronderdeel Grubhub. Verder bleef de beurshandel vooral in het teken staan van de oorlog in Oekraïne en de impact van de westerse sancties tegen Rusland op de wereldhandel. De belangrijkste beursgraadmeters veerden weer wat op na de verliezen van een dag eerder.


Just Eat Takeaway won circa 14 procent. Geruchten dat Grubhub in de etalage zou staan werden onlangs nog tegengesproken door Just Eat Takeaway. Maar nu gaan er berichten rond dat er partijen zijn die Grubhub wel zouden willen overnemen. Ook de naam van rivaal Uber Eats duikt in de berichten op, al is onduidelijk hoe betrouwbaar die informatie is.

Dat beleggers zo fors reageren heeft met de voorgeschiedenis te maken. De beurskoers van het bedrijf stond afgelopen jaar juist flink onder druk. Dat heeft tot onvrede geleid bij activistische aandeelhouders. Die vonden dat de onderneming Grubhub snel moet afsplitsen of verkopen omdat Just Eat Takeaway zou worden ondergewaardeerd op de beurs. De overname van Grubhub ter waarde van circa 7,3 miljard dollar werd vorig jaar juist nog afgerond.

Universal Music Group

Dankzij een koopadvies van Deutsche Bank zat het aandeel van platenlabel Universal Music Group (plus 4,3 procent) eveneens flink in de lift. Daarentegen was ING (min 3,2 procent) een sterke verliezer bij de hoofdfondsen aan het Damrak. Bankaandelen gingen in Europa over de gehele linie omlaag.

De AEX-index op Beursplein 5 steeg uiteindelijk met 0,4 procent tot 674,80 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 991,68 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen tot 1,4 procent.

Beter Bed

Op de lokale markt klom Beter Bed verder een kleine 7 procent. De beddenverkoper boekte afgelopen jaar meer winst en keert weer dividend uit. De oorlog in Oekraïne heeft volgens het bedrijf tot nu toe geen grote gevolgen voor de eigen activiteiten.

In Milaan steeg Leonardo bijna 12 procent na goed ontvangen resultaten en sterke vooruitzichten van het Italiaanse ruimtevaart- en defensieconcern. Stellantis won 0,2 procent. Het moederbedrijf van merken als Peugeot en Fiat stopt met de export van auto's naar Rusland.

Een vat Amerikaanse olie kostte 3,2 procent meer op 109,19 dollar. Brentolie werd 2,4 procent duurder op 111,92 dollar per vat. De euro was 1,0934 dollar waard, tegen 1,1004 dollar een dag eerder.

Door: ANP

18 december '23 (13:32)

Veroordeling: 30 jaar cel voor dubbele moord McDonald's in Zwolle

Voor het doodschieten van twee broers in een vol McDonald's-restaurant in Zwolle is een 34-jarige man tot dertig jaar cel veroordeeld. De rechtbank achtte maandag een dubbele moord bewezen.

18 december '23 ( 8:02)

Jandino Asporaat even bang dat er geen interesse in FC Kip zou zijn

Jandino Asporaat heeft "heel even de angst gehad" dat zijn FC Kip-restaurant geen storm zou lopen. Het idee is zo'n vier jaar geleden ontstaan en was dus "gebaseerd op mijn populariteit toen", zegt Asporaat in gesprek met het ANP. "Maar dan ga je open en dan ontploft het."

06 december '23 (17:04)

McDonald's wil binnen enkele jaren van 41.000 naar 50.000 restaurants

McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.