Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dramatische daling voor cacaoboeren: Tony's Chocolonely compenseert

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Chocolademaker Tony's Chocolonely gaat de cacaoboeren waar het bedrijf mee samenwerkt in Ivoorkust extra compenseren voor een lagere cacaoprijs. Die is afgelopen week "dramatisch" gedaald, zegt Tony's. Dat komt volgens het bedrijf door harde onderhandelingen die gevoerd worden tussen grote chocoladebedrijven en regeringen van cacaoproducerende landen Ivoorkust en Ghana. Ook Albert Heijn gaat cacaoboeren extra compenseren, laat de supermarktketen weten.

De prijs die cacaoboeren krijgen in Ivoorkust, de grootste cacaoproducent ter wereld, daalt dit oogstseizoen met 18,5 procent ten opzichte van vorig jaar, zegt de chocoladefabrikant. Eigenlijk moeten boeren een basisprijs van 2200 dollar per ton cacao krijgen om een leefbaar inkomen te kunnen overhouden, maar afgelopen jaar zakte die prijs tot 1788 dollar per ton cacao. Dit jaar zet de daling door naar 1457 dollar per ton cacao.

Een leefbaar inkomen

Tony's vulde het resterende bedrag dat nodig is altijd al aan. Dit jaar komt er 793 dollar bovenop de basisprijs om de boeren op een leefbaar inkomen te houden. Daarmee komt het totale bedrag dat de boeren per ton cacao krijgen iets hoger uit, op 2250 dollar. De extra 50 dollar gaat naar programma's om onder meer slavernij tegen te gaan en mensen op te leiden.

Als chocoladebedrijven deze daling niet compenseren zullen meer mensen en kinderen illegaal gaan werken op cacaoplantages, denkt Tony's. Armoede is volgens het bedrijf een van de grootste misstanden in de cacaosector.

Compensatie

Naast Albert Heijn gaan ook de Duitse supermarktketen Aldi en het Duitse chocolademerk JOKOLADE hun boeren compenseren, zegt Tony's. De chocoladefabrikant heeft als doel 100 procent slaafvrije chocolade te produceren.

Door: ANP

18 december '23 (13:32)

Veroordeling: 30 jaar cel voor dubbele moord McDonald's in Zwolle

Voor het doodschieten van twee broers in een vol McDonald's-restaurant in Zwolle is een 34-jarige man tot dertig jaar cel veroordeeld. De rechtbank achtte maandag een dubbele moord bewezen.

18 december '23 ( 8:02)

Jandino Asporaat even bang dat er geen interesse in FC Kip zou zijn

Jandino Asporaat heeft "heel even de angst gehad" dat zijn FC Kip-restaurant geen storm zou lopen. Het idee is zo'n vier jaar geleden ontstaan en was dus "gebaseerd op mijn populariteit toen", zegt Asporaat in gesprek met het ANP. "Maar dan ga je open en dan ontploft het."

06 december '23 (17:04)

McDonald's wil binnen enkele jaren van 41.000 naar 50.000 restaurants

McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.