Personeelstekort horeca wordt opgevangen door QR-code

De QR-code biedt voor veel horecaondernemers een oplossing voor het personeelstekort. Gasten kunnen zelf de originele code scannen waarmee ze een bestelling kunnen plaatsen en afrekenen. Hierdoor is er minder personeel nodig. Dit meldt NOS.

De keuze tussen het dichtgooien van de zaak wegens personeelstekort of een QR-code gebruiken is eentje die veel horecaondernemers moeten maken. Volgens Gerard Brouwer, de directeur van bestelapp Scanfie, is het personeelstekort een van grootste redenen is om de digitale bestelapp in te zetten. Sinds corona maakt maar liefst twee derde van zijn klanten gebruik van de app. De QR-code werd in het begin van de pandemie voornamelijk gebruikt voor het registreren van gasten. Tegenwoordig wordt deze ook ingezet om de menukaart te zien, eten te bestellen en af te rekenen. Hier zien veel horecazaken de praktische voordelen van in.

QR-code bespaart ondernemer vier á vijf man aan personeel

Teuntje Veenstra, bedrijfsleider van restaurant Van Aken in Den Bosch laat weten dat ze op een drukke dag vier à vijf man personeel bespaart door het gebruik van de QR-code. Zij heeft namelijk een groot terras met drie verschillende ingangen. Veenstra heeft dus veel personeel nodig, maar het is nu lastig om daar aan te komen. Met behulp van de QR-code kunnen haar gasten iets bestellen, zonder dat er iemand naar hun tafel hoeft te komen. Dat scheelt haar veel personeelskosten. Daarnaast merkt de bedrijfsleidster dat betalen via de code snel gepiept is, hierdoor gaan er ook geen mensen weg zonder te betalen.
 

Bestelapp mogelijk een blijvertje

Brouwer, de directeur van de bestelapp Scanfie denkt dat de QR-code ook na corona een rol in de horeca blijft spelen. Hij laat weten dat dit soort uitvinden onomkeerbaar zijn. Als iets eenmaal goed werkt in de horeca, dan blijven ze daar mee werken. Ook vanwege de concurrentie. Als zaak wil je niet dat de bediening van de concurrent sneller is, omdat daar aan de hand van een QR-code kan worden besteld, laat Brouwer weten.
 
Door: Nationale Horecagids