Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

50-jarig McDonald's breidt bezorgoptie verder uit

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Fastfoodketen McDonald's opende zaterdag vijftig jaar geleden zijn eerste restaurant in Nederland. Waar klanten ooit hun hamburgers en frietjes aan de balie bestelden, kunnen ze sinds een aantal jaar ook thuis worden bezorgd. Gemak is altijd een grote drijver achter het succes geweest en de keten is van plan de bezorgdienst verder uit te breiden.

De helft van de 254 restaurants biedt op dit moment bezorging aan. Dit jaar gaan nog eens tien extra restaurants bezorgen. Annemarie Swijtink, directeur marketing McDonald’s Nederland, denkt dat bezorgen een blijvertje is en dat het de restaurantbezoeken niet zal raken. "Dat zie je ook in de andere horeca: families willen ergens lekker eten."

Niet alles wat McDonald's introduceerde was een succes. Als voorbeeld noemt Swijtink de McShoarma-burger. "Google 'm vooral niet. Daar hebben we van geleerd", zegt ze. Ook waren klanten niet klaar voor een saladebar.

Zaandam

Op 21 augustus 1971 opende het eerste McDonald’s restaurant in Nederland aan de Vermiljoenweg in Zaandam. Dit was ook het eerste McDonald’s-restaurant in Europa. Behalve de hamburger stond op de kaart ook appelmoes, de McKroket, kip superbout en erwtensoep. De aardappelen voor de Franse frietjes werden nog met de hand geschild. Supermarktketen Albert Heijn haalde de formule naar Nederland. De eerste McDonald's zat ook naast de supermarkt.

De laatste tijd zet McDonald's stappen om gezonder eten te stimuleren. Zo krijgen klanten als ze de bestelzuilen in de restaurants gebruiken bij Happy Meals water als eerste drankkeuze te zien, pas daarna suikerhoudende drankjes. "Daardoor is de waterverkoop in dat menu vervijfvoudigd", vertelt Swijtink. "We kijken constant naar de productsamenstelling om suiker, zout en vet te verminderen, zoals de sauzen. Een aantal jaar geleden verminderden we de hoeveelheid zout op de frietjes."

Sinds 2018 biedt de keten ook vegetarische keuzes aan. "Op die trend zullen we in de toekomst zeker door bouwen." Of McDonald's ooit louter vegetarisch eten aanbiedt? Dat durft ze nog niet te zeggen.

Door: ANP

27 mei '25 ( 8:39)

Nederlanders besteden jaarlijks €1,9 miljard aan fastfood

Nederlanders besteden jaarlijks in totaal 1,9 miljard euro bij de grootste fastfoodketens in Nederland. Per bezoek spenderen Nederlanders gemiddeld 23 euro en het meeste geld wordt uitgegeven bij sushiketens. Dat blijkt uit de Nationale Benchmark Fastfoodketens, een grootschalig onderzoek van marktonderzoeksbureau Multiscope onder bijna 7200 Nederlanders.

24 februari '25 (12:18)

Just Eat-verkoop levert topman Groen meer dan 311 miljoen op

De verkoop van Just Eat Takeaway, eigenaar van Thuisbezorgd, levert oprichter en topman Jitse Groen naar schatting ruim 311 miljoen euro op. Maandag werd bekend dat techinvesteerder Prosus het beursgenoteerde bedrijf overneemt voor 20,30 euro per aandeel. Dat komt neer op een overnameprijs van in totaal 4,1 miljard euro.

24 februari '25 (12:06)

Overname Thuisbezorgd-eigenaar geen verrassing, stelt vakbond

FNV vindt de overname van Thuisbezorgd-eigenaar Just Eat Takeaway door techinvesteerder Prosus "niet verrassend". Dat zegt vakbondsbestuurder Amrit Sewgobind. Hij benadrukt dat de belangrijkste zorg is of de banen bij de maaltijdbezorger behouden blijven en of dezelfde arbeidsvoorwaarden blijven gelden.

13 januari '25 ( 8:36)

Fastfoodzaken onder druk door zuinige consument, blijkt uit onderzoek

Goedkopere alternatieven voor buitenshuis eten, zoals bij een fastfoodzaak of eten laten bezorgen, worden harder geraakt door consumenten die minder geld uitgeven dan duurdere horeca-opties. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat benadrukt dat eetzaken voor een snelle hap doorgaans juist profiteren van consumenten die het zuiniger aan doen.

31 december '24 ( 8:50)

Variaties van oliebol in trek, maar traditionele oliebol nog altijd populairst

Deze dagen gaan er weer tienduizenden oliebollen over de toonbank, zowel bij bakkers als in kramen, komt naar voren uit een rondgang van het ANP. De voorkeur gaat dit jaar ook uit naar variaties op de oliebol, zoals de Dubaibol. Maar de traditionele oliebol, met of zonder krenten, lijkt nog altijd het populairst.

24 december '24 (10:20)

McDonald's breidt uit, maar stuit op verzet van bewoners

McDonald's wil uitbreiden naar dorpen en provinciale wegen, maar bewoners en gemeenten zien dat niet altijd zitten. Het fastfoodconcern stuit op verzet in onder andere Rheden, Deurne en Zutphen. Dit meldt NOS.

29 oktober '24 ( 8:35)

Nieuwe horecaformule rapper Boef groot succes: razendsnelle uitverkoop

Rapper Boef heeft verrast gereageerd na de recente lancering van zijn nieuwe horecaformule Chick&Cheez. "Hier word je als eigenaar lijp van", deelt hij op zijn Instagram Stories bij reacties van klanten die door die razendsnelle uitverkoop net te laat waren. De 31-jarige artiest reisde onlangs vanuit zijn woonplaats Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten naar Nederland af om bij de opening van de ruim vijftig vestigingen te zijn.

23 oktober '24 ( 8:30)

Rapper Boef opent eigen fastfoodketen CHICK&CHEEZ

Boef opent donderdag zijn eigen fastfoodketen, genaamd CHICK&CHEEZ. Dat maakt de 31-jarige artiest dinsdag bekend. "Ik ben zwaar liefhebber van zowel kip als kaas en ik heb het gecombineerd in mijn eigen keten", schrijft Boef op Instagram.

08 oktober '24 (16:17)

Dunkin', bekende koffie- en donutketen, failliet in Nederland

UTRECHT (ANP) - Koffie- en donutketen Dunkin' is in Nederland failliet. Dat heeft medeaandeelhouder Roberto Fava bevestigd na een bericht van De Telegraaf. De curator van Dunki' zegt tegen de krant dat de ongeveer vijftig winkels voorlopig openblijven.

04 september '24 ( 9:47)

In tien jaar ruim 6000 fastfoodrestaurants meer in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Het aantal fastfoodrestaurants is in tien jaar tijd met meer dan de helft gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Begin dit jaar telde Nederland ruim 19.000 van dit soort eetplekken, terwijl dat er in 2014 nog ongeveer 12.600 waren.