Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Jandino opende FC Kip-restaurant pas nadat hij er 'écht een goed gevoel' bij had

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Theatershows, inmiddels drie bioscoopfilms, een eigen kiprestaurant: het Bon Bini-imperium van Jandino Asporaat blijft verder uitdijen. Toch is de 39-jarige komiek heel voorzichtig met zijn geesteskindje. Hij gaat maar zelden in op aanbiedingen van grote bedrijven om snel geld te verdienen met zijn typetjes en vondsten.
"Toen ik vijftien jaar geleden de eerste sketches bedacht, had ik niet durven dromen dat ik in 2020 over de derde bioscoopfilm zou praten", lacht Asporaat. "Elke keer verbaast het succes mij weer. De eerste Bon Bini-film hadden we ingeschat op zo’n 70.000 mensen. Je kunt je voorstellen hoe ik keek toen we de half miljoen bezoekers aantikten."
 
Typetjes als Judeska of Gerrie de Waal zijn immens populair. Maar toch houdt de geestelijk vader de boot doorgaans af als bedrijven zich melden met een commercieel ideetje. "Al tien jaar hebben mensen gevraagd of ze een echt FC Kip-restaurant mochten openen. Maar ik wil dat alleen doen als ik écht een goed gevoel erbij heb. Dit jaar was dat eindelijk het geval." Asporaat past er met klem voor om zijn eigen vondsten uit te gaan melken. "Dat is niet eerlijk naar de fans toe, en niet naar mijn personages zelf. We hadden ja kunnen zeggen tegen beddengoed, T-shirts, potloden, het had allemaal gekund."
 
De belangrijkste drijfveer van Jandino blijft dat hij mensen blij wil maken met zijn werk en zijn grappen. "Er is op dit moment weinig waar mensen méér naar snakken dan anderhalf uur ongegeneerd lachen. Gewoon even alle ellende van het afgelopen jaar vergeten. Ik denk echt dat komedie een helend effect kan hebben in een somber jaar als dit."
 

Toekomst van Curaçao

 
De acteur levert met Bon Bini: Judeska in da house weer een komedie af. Tegelijkertijd heeft Asporaat ook een heel andere kant. Zo probeert hij mee te denken over de toekomst van Curaçao, het eiland waar hij geboren is. "Met werkgroepen probeer ik ideeën te ontwikkelen om het onderwijs en de economie op het eiland een positieve impuls te geven. Ik denk mee over hoe we profijt kunnen hebben van een energietransitie op het eiland, of wat een flinke investering in IT-technologie kan betekenen."
 
Een benefiet voor het eiland, dat zwaar te lijden heeft onder corona, leverde recent ruim 1 miljoen euro op. "Ik hoef daar geen credits voor. Maar het is soms wel vreemd dat mensen die kant van mij niet lijken te willen zien. Dat is een klein nadeel van groot worden met komedie. Barry Atsma of Nasrdin Dchar hebben daar volgens mij nooit last van."
 
Bon Bini: Judeska in da house ging donderdag 10 december in première in de bioscopen, en draaide daar tot dinsdag 15 december, de dag dat de lockdown inging. Naar verwachting keert de film na de lockdown weer terug naar de bioscoop.
 
Door: ANP
18 december '23 (13:32)

Veroordeling: 30 jaar cel voor dubbele moord McDonald's in Zwolle

Voor het doodschieten van twee broers in een vol McDonald's-restaurant in Zwolle is een 34-jarige man tot dertig jaar cel veroordeeld. De rechtbank achtte maandag een dubbele moord bewezen.

18 december '23 ( 8:02)

Jandino Asporaat even bang dat er geen interesse in FC Kip zou zijn

Jandino Asporaat heeft "heel even de angst gehad" dat zijn FC Kip-restaurant geen storm zou lopen. Het idee is zo'n vier jaar geleden ontstaan en was dus "gebaseerd op mijn populariteit toen", zegt Asporaat in gesprek met het ANP. "Maar dan ga je open en dan ontploft het."

06 december '23 (17:04)

McDonald's wil binnen enkele jaren van 41.000 naar 50.000 restaurants

McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.