Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

McDonald's helpt Nederlandse franchiseondernemers door coronacrisis

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De coronacrisis heeft er stevig ingehakt bij sommige franchiseondernemers van McDonald's in Nederland. Toch zal er volgens de fastfoodketen geen enkele Nederlandse restaurantuitbater omvallen. McDonald's komt zelf met financiële steun om getroffen ondernemers overeind te houden. Het bedrijf gaat geen filialen sluiten, maar wil komende tijd juist verder groeien en meer restaurants openen.

Een woordvoerster van McDonald's kan niet zeggen hoe groot de omzetval de afgelopen maanden precies was in Nederland. Ze benadrukt dat de situatie sterk verschilt per franchiseondernemer. In de filialen van McDonald's kon door de coronamaatregelen een tijd lang niet gegeten worden. Gedurende de crisis waren de restaurants wel geopend voor bijvoorbeeld de McDrive of bezorging bij mensen thuis.

De zegsvrouw wijst erop dat getroffen franchiseondernemers een beroep kunnen doen op de steunmaatregelen van de Nederlandse overheid. Mocht dat niet genoeg zijn, dan is er vanuit McDonald's zelf ondersteuning mogelijk.

Keten ziet verkopen kelderen

Vanuit de Verenigde Staten kwamen onlangs al tweedekwartaalresultaten naar buiten van McDonald's wereldwijd. Het fastfoodconcern zag de vergelijkbare verkopen door de crisis met bijna een kwart kelderen. Maar tijdens de voorbije periode was er ook al herstel zichtbaar en eind juni was 96 procent van alle McDonald's-vestigingen wereldwijd weer open.

McDonald's wist afgelopen jaar nog flink te groeien in Nederland. De jaaromzet over 2019 kwam hier uit op 970 miljoen euro, tegen 896 miljoen euro een jaar eerder. Daarbij was het bedrijf "winstgevend", maar cijfers hierover worden niet verstrekt. Volgens McDonald's zat de groei hem vooral in de randen van de dag. De keten zag met name de verkopen van ontbijtjes en latenightsnacks toenemen. Ook kwamen er in 2019 weer vijf nieuwe restaurants bij.

In totaal telt de keten nu 253 filialen in Nederland, voornamelijk franchisevestigingen. McDonald's wil komende jaren telkens een "handvol" nieuwe restaurants blijven openen. Onlangs kreeg de keten er nog een filiaal bij in Hoorn Noord en dit weekend opent een nieuwe vestiging in Boxmeer de deuren.

Het bedrijf ziet ook veel toekomst in bezorgservice McDelivery, waarbij wordt samengewerkt met bezorgpartners Uber Eats en Thuisbezorgd.nl. De omzet van de dienst steeg vorig jaar flink, al ging het alles bij elkaar nog maar om 1 procent van de totale omzet in Nederland. De dienst wordt momenteel verder opgeschaald. Nu wordt McDelivery aangeboden bij 75 restaurants in 25 steden.

Door: ANP

18 december '23 (13:32)

Veroordeling: 30 jaar cel voor dubbele moord McDonald's in Zwolle

Voor het doodschieten van twee broers in een vol McDonald's-restaurant in Zwolle is een 34-jarige man tot dertig jaar cel veroordeeld. De rechtbank achtte maandag een dubbele moord bewezen.

18 december '23 ( 8:02)

Jandino Asporaat even bang dat er geen interesse in FC Kip zou zijn

Jandino Asporaat heeft "heel even de angst gehad" dat zijn FC Kip-restaurant geen storm zou lopen. Het idee is zo'n vier jaar geleden ontstaan en was dus "gebaseerd op mijn populariteit toen", zegt Asporaat in gesprek met het ANP. "Maar dan ga je open en dan ontploft het."

06 december '23 (17:04)

McDonald's wil binnen enkele jaren van 41.000 naar 50.000 restaurants

McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.