Eerste synthetische hamburger in de maak
MAASTRICHT (Novum) – Onderzoekers van de Universiteit Maastricht zijn erin geslaagd in het laboratorium stukjes vlees te kweken. Dat heeft hoogleraar fysiologie Mark Post bekendgemaakt op een congres in Vancouver, meldt de BBC.
De stukjes kweekvlees, gemaakt met behulp van stamcellen, zijn twee bij een centimeter en hebben een wittige kleur. Dit najaar hopen de wetenschappers de eerste synthetische hamburger af te leveren.
Al te veel smaak zal de eerste laboratoriumburger niet hebben, waarschuwt Post. “We zullen verder moeten werken aan de smaak, door uit te vinden welke onderdelen van het vlees precies voor de smaak zorgen.” Ondanks het gebrek aan smaak hoopt Post dat de Britse driesterrenchef Heston Blumenthal, een boegbeeld van het moleculaire koken, de burger wil bereiden.
De productie van de eerste burger kost zo’n 250 duizend euro. Volgens Post is het belangrijkste doel te laten zien dat de productie van synthetisch vlees mogelijk is. Daarna moet er nog veel worden geïnvesteerd voordat er een betaalbaar stukje kweekvlees uit het laboratorium komt.
Op de lange termijn wordt kweekvlees een milieuvriendelijker en goedkoper alternatief voor vlees van dieren, hopen de onderzoekers.