Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Openluchttheater: unieke belevenis

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
RIJSWIJK (ANP) - Een theatervoorstelling of een concert bekijken in een theater of concertzaal is iets wat velen tegenwoordig al wel een of meerdere keren hebben gedaan. Een muziekoptreden of een toneelstuk van Shakespeare in de open lucht tussen de bomen en onder de maan bekijken is voor velen nog een bijzonderheid.

Toch vinden steeds meer mensen de weg naar het openluchttheater. Vorig jaar kwamen er tijdens de vijf warmere maanden van het jaar, als de meeste theaters 'open’ zijn, ruim 285.000 mensen. Het jaar daarvoor waren dat er nog 255.000.

En plekken zijn op zijn minst bijzonder te noemen; zo zijn er theaters in een bos, in een park, in een haven, aan het water bij het strand of bij een boerderij in de velden. De voorstellingen krijgen daardoor ,,de extra dimensie van de locatie'', aldus Lies Blom van de Vereniging van Openluchttheaters.

Breed programma
Het programma is breed. Van familievoorstellingen en concerten van orkesten tot films kijken onder de volle maan. Muzikanten als Jett Rebel, Bløf, Golden Earring, de 3 JS, Racoon spelen dit jaar in de open lucht. Maar ook toneelgroepen, cabaret, dansvoorstellingen, musical en opera weten de weg naar deze theaters steeds beter te vinden.

Bij de koepelorganisatie zijn ongeveer vijftig openluchttheaters aangesloten. Grote verenigingen en kleinere. De meeste drijven op de krachten van vrijwilligers. Daardoor gaat er wel eens een aantal ter ziele. ,,Of worden theaters die lange tijd gesloten waren door nieuwe vrijwilligers weer nieuw leven ingeblazen.''

Om nog meer mensen naar de theaters in de buitenlucht te trekken is de koepel een samenwerking aangegaan met de ANWB, die voor een aantal grote openluchttheaters kaarten aanbiedt via het zogeheten Land van de ANWB.

Sfeer
Een aantal theaters, zoals die in Diever (bekend van de voorstellingen van werk van Shakespeare) en Tegelen (van Het Tegelse Passiespel), is bij het grote (internationale) publiek wel bekend. ,,Maar er is ook een groot aantal theaters waarvan zelfs lokaal geen besef is bij de mensen dat er om de hoek zo’n theater zit. En dat is jammer.''

De aantrekkingskracht van zo’n buitentheater zit 'm volgens Blom in de sfeer. ,,Houdt het weer zich goed, de buitenlucht en de sfeer is heel intiem. Het contact tussen artiest(en) en publiek is veel directer. Er is gewoonweg veel meer interactie.''

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.