Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Guido Weijers zapt door het afgelopen jaar

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 9 min
location_on [xx]km
(Novum) - Guido Weijers heeft al het nieuws van het afgelopen jaar op een hoop gegooid en komt daarmee niets te kort als hij voor De Oudejaarsconference 2014 door het jaar zapt. "Het is een zapvoorstelling, met maximaal twee minuten per onderwerp", blikt Guido vooruit op de tv-uitzending.

Voor RTL4 is dit de eerste oudejaarsconference in het 25-jarig bestaan van de zender. Weijers maakt echter al sinds 2006 oudejaarsconferences. In sneltreinvaart keert hij het afgelopen jaar binnenstebuiten. Toch zit er ook een serieuze rode draad in de voorstelling. "Een van de thema's is duurzaamheid, gebaseerd op een ideaal dat Wubbo Ockels had. Een van de bekendste zinnen uit zijn tien geboden is dat we allemaal astronauten zijn van het ruimteschip Aarde. Met andere woorden: we mogen best wat zuiniger omspringen met Moeder Aarde, want we hebben geen reserve."

Een ander thema dat als een rode draad in de voorstelling zit is het laten varen van principes zodra er geld te verdienen valt of als er handelsbelangen mee zijn gemoeid. "Neem nou Saoedi-Arabië en de haatstickers van Geert Wilders. Aanvankelijk riep het kabinet dat Wilders de anti-islamstickers op persoonlijke titel had verspreid. Maar toen Saoedi-Arabië ging dreigen met een handelsboycot, bood Nederland snel excuses aan. Dan denk ik: gaat het nou om principes of geld verdienen? De juichpakken van Roy Donders werden in Barneveld snel uit de supermarkt gehaald, omdat de gelovigen bezwaren hadden en gingen dreigen niet meer boodschappen bij Jumbo te doen. Daar lijkt het erop dat de supermarktondernemer zijn principes liet varen uit angst omzet mis te lopen."

Een derde rode draad in de voorstelling van Guido is nieuws dat zonder nuances anders uitpakt dan op het eerste gezicht. "Vaak oordelen we te snel en blijkt het nieuws achteraf anders te zijn. Iedereen herinnert zich nog wel de foto van de zogenaamde pro-Russische activist die op de rampplek van de MH17 een knuffel omhoog hield als een soort overwinningstrofee. Achteraf bleek op basis van videobeelden dat de man daarna zijn pet afneemt en respectvol een kruisje slaat en de knuffel weglegt. Het was dus anders dan aanvankelijk leek, net als de reportage van de NOS waarin het leek alsof Poetin vragen van een BBC-verslaggever negeerde, terwijl hij hem in werkelijkheid minutenlang te woord stond. Zo zie je maar, soms is het Sinterklaasjournaal geloofwaardiger."

Guido Weijers reist al sinds september door het land met de oudejaarsconference. Sindsdien past hij de 90 minuten durende show constant aan. "Er zijn genoeg onderwerpen die het einde van het jaar niet halen. Wekelijks komen er onderwerpen bij en vallen er onderwerpen af. Onno Hoes zal wel niet meer afvallen, daar vraagt het publiek tegenwoordig om. Ook de gaswinning in Groningen is weer actueel, de monstertruck alweer iets minder. Verder mogen Linda de Mol, de vrijlating van Volkert van der G. en de dood van Els Borst niet ontbreken. De onderwerpen die ik kies moeten zorgen voor een aha-erlebnis."

Zelf viert Guido Weijers oudejaarsavond op de bank en wil hij met vrienden het glas heffen na een intensieve theatertour. "De druk is dan van de ketel", zegt Weijers, die zich voorneemt op 1 januari de oudejaarsconference van Youp van t Hek terug te kijken.

Een goede oudejaarsconference moet aan meerdere dingen voldoen, legt Weijers uit. "De voorstelling moet actueel zijn en een afspiegeling van wat er in het jaar allemaal gebeurd is. Dat moet kloppen! Daarnaast moet een goede conferencier zorgen voor een mooie mix van het gevoel van het jaar en heel veel grappen en humor. En dan mag er ook nog een boodschap in zitten, in mijn geval goede voornemens over duurzaamheid, maar ook de wens om wat minder lichtgeraakt de zwarte-pietendiscussie te kunnen voeren."

Dj Hardwell produceerde de muziek voor de opening van De Oudejaarsconference 2014. Guido: "Breda, waar we beiden vandaan komen, is niet zo heel groot. Soms gaan we naar elkaars shows of lunchen we samen. Het was een vriendendienst. Hij heeft het supermooi gedaan."

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.