Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bijna miljoen mensen op pad voor monumentendag

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
(Novum) - Zeker negenhonderdduizend mensen zijn dit weekend op pad geweest voor de Open Monumentendag. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar. De organisatie laat weten 'uitermate tevreden' te zijn over het bezoekersaantal en het verloop van de dag. Vooral tramremises deden het goed.

De 28e editie van het evenement stond in het teken van het thema Op Reis. "Het thema bood veel variatie, het weer was prachtig en de bezoekers waren enthousiast en actief", aldus de landelijke Stichting Open Monumentendag.

Bezoekers konden mee met allerlei vormen van transport, van klassieke auto's, schepen en bussen tot de dieseltractor, de paardentram of de stoomtram. Het publiek kon kiezen uit zesduizend monumenten of activiteiten. Het aantal gezinnen werd in sommige plaatsen overtroffen door 'technische mannen', aldus de stichting.

In Amsterdam trok tramremise De Hallen 7300 bezoekers, en tramremise Princenhage in Breda zesduizend. Naar Radio Kootwijk bij Apeldoorn togen zo'n drieduizend mensen. Ook vonden veel belangstellenden de weg naar Bataviawerf in Lelystad, Radiotelescoop Dwingelo en het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Verder trok de Zwitsalfabriek in Apeldoorn 6500 bezoekers en naar de Nieuwe Kerk in Delft kwamen er vijfduizend. In Den Haag trokken het gebouw van de Eerste Kamer en de Ridderzaal zo'n vierduizend man.

Amsterdam voert de bezoekerslijst aan met 38 duizend mensen, gevolgd door Den Haag (32 duizend), Dordrecht (31 duizend), Rotterdam (24 duizend) en Bergen op Zoom (22 duizend) en Den Bosch (21 duizend).

In Utrecht overhandigde ANWB-directeur Frits van Bruggen het nieuwe rijksmonumentenbordje aan directeur Paul van Vlijmen van het Spoorwegmuseum, in aanwezigheid van burgemeester Jan van Zanen en voorzitter van de Stichting Open Monumentendag Roland van Schelven.

Open Monumentendag wordt jaarlijks georganiseerd in het tweede weekend van september en moet de belangstelling en draagvlak voor het behoud van monumenten vergroten.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.