Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Uitmarkt 2014: nog meer ruimte voor jong talent op 37ste editie

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 12 min
location_on [xx]km
29 – 31 augustus 2014 Amsterdam – op en rond het Museumplein en het LeidsepleinOp vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 augustus vindt de Uitmarkt 2014 plaats op en rond het Museumplein en het Leidseplein. De Uitmarkt is dé aftrap van het nieuwe culturele seizoen en heeft als thema Talent groeit! Dit jaar is er nog meer ruimte voor jong talent. Met bijna 500.000 bezoekers, meer dan 1500 artiesten en zo’n 30 podia is de Uitmarkt in 37 jaar uitgegroeid tot het grootste en bekendste gratis toegankelijke culturele festival van Nederland. De Uitmarkt laat het publiek voorproeven van alles wat komen gaat op het gebied van cabaret, dans, musical, toneel, literatuur, film, opera en muziek.

De Uitmarkt wordt op vrijdagavond geopend door o.a. Waylon, New Cool Collective en cabaretier Martijn Koning. Uitmarkt-spreekstalmeester Jörgen Raymann presenteert de avond. Het programma biedt een dwarsdoorsnede van de podiumkunsten, aangevuld met disciplines als literatuur, museale kunsten, film en nieuwe media. Na zo’n 300 (!) voorstellingen wordt het weekend zondagavond afgesloten met de populaire Musical Sing-a-Long gepresenteerd door Carolina Dijkhuizen en Frits Sissing onder begeleiding van het Metropole Orkest.

Het Museumplein vormt traditioneel het decor voor presentaties van Nederlandse musea, theaters, concertzalen en dans- en toneelgezelschappen. Dit jaar zullen ook tien vooraanstaande Amsterdamse clubs een presentatie verzorgen onder de naam Club Silencio.

De grote buitenpodia tonen jong talent, theatervoorstellingen, live-talkshows, tips voor het komende seizoen, en dans- en muziekoptredens, variërend van de hotste popbandjes tot en met klassieke juweeltjes.

Liefhebbers van klassieke muziek en opera zijn uitgenodigd in Het Concertgebouw, het Orgelpark en in de Vondelkerk waar uiteenlopende muziekensembles en solisten klassiek, jazz, oude en hedendaagse muziek ten gehore brengen. In de Vondelkerk is op zondag een speciale Mozart Middag.

Rond het Leidseplein, hét theaterplein van Nederland, is toneel, dans, cabaret en kleinkunst te zien in de Stadsschouwburg, Theater Bellevue, het DeLaMar Theater, De Balie, de Melkweg en Paradiso. Op het Museumplein vindt Uitmarkt Junior plaats, hier kunnen peuters, kleuters en de wat oudere kinderen terecht voor musicals, workshops, jeugdvoorstellingen en straattheater. Ook vindt dit jaar de Boekenmarkt plaats op het Museumplein.

Enkele Highlights:

Extra concert afscheidstournee Acda en De Munnik
Op vrijdagavond 29 augustus geven Acda en De Munnik een extra concert tijdens hun afscheidstournee. Het concert begint om 23:00 uur op het Museumplein. Acda en De Munnik geven dit extra concert naar aanleiding van de enorme belangstelling voor hun afscheidstournee welke op 24 augustus van start gaat in het Vondelpark Openluchttheater.

Vrije Uitloop door Fringe Festival
Na het succes van vorig jaar presenteert het Amsterdam Fringe Festival wederom de Vrije Uitloop waarbinnen volop ruimte is voor jong talent. Een eclectische bende zonder duidelijke regels maar mét sneak previews. Op zaterdagochtend organiseert Fringe een gezamenlijke yoga sessie (gevorderden én beginners zijn welkom) en op zondag een alternatieve middagmis onder de bezielende begeleiding van The Imperial Armpits.

Cinema Symphonica door Holland Symfonia
Op zaterdagavond kunnen bezoekers meezingen met beroemde muziek uit films en tv-series uitgevoerd door het voltallige Holland Symfonia. Nederlandse klassiekers als ‘Alles is Liefde’ maar ook buitenlandse hits als ‘Up Where we Belong’, ‘Moon River’ en nummers uit West Side Story zullen worden gezongen door o.a. Pearl Jozefzoon, Paul Groot en Charly Luske.

Amsterdamse Clubs verenigen zich in Club Silencio
Tien vooraanstaande Amsterdamse clubs slaan de handen ineen en hosten een eigen area tijdens de Uitmarkt. Op vrijdagavond 29 augustus en zaterdagavond 30 augustus kunnen Uitmarktbezoekers hun dansmoves showen in Club Silencio op het Museumplein. In deze silent disco strijden favoriete DJ´s van bekende clubnachten om de gunst van de bezoeker die met een koptelefoon de dansvloer op mag. Deelnemende clubs zijn AIR, Chicago Social Club, Club Up, Escape, Melkweg, NYX, Panama, Paradiso, Studio 80 en SugarFactory. Bezoekers van Club Silencio kunnen een speciaal polsbandje bemachtigen waarmee zij de deelnemende club van die avond gratis kunnen bezoeken.

Dew Tour – Skateboarding op het Museumplein
Op zondag 31 augustus host Mountain Dew® de allereerste Europese Dew Tour Am Series: een skatecompetitie waar zo’n honderd skaters de strijd tegen elkaar aangaan op het Museumplein. De winnaar maakt kans op een VIP reis naar de Dew Tour Toyota City Championship in Brooklyn (New York). Bekende skateboarders laten hun beste tricks zien tijdens demo’s. Daarnaast zijn er DJ’s en is er een concert van de Haagse band Splendid. Voor jongeren zijn er speciale mini-ramps, waar ze onder begeleiding tricks kunnen leren.

ABN AMRO Uitmarkt Business dag
Op vrijdag vindt de eerste editie van de ABN AMRO Uitmarkt Business dag plaats in o.a. het Koninklijk Concertgebouw. Tijdens de business dag worden Nederlandse culturele instellingen geadviseerd over allerlei aspecten van cultureel ondernemerschap. Het doel van de dag is kennisoverdracht en het stimuleren van samenwerking tussen grote en kleinere culturele instellingen.

© Nationale Horecagids

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.