Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Komst World Match Racing Tour bevestigt rol van Lelystad als watersportstad

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 12 min
location_on [xx]km
Het door het Batavia Sailing Center uit Lelystad uitgebrachte bid voor het houden van de  ‚Dutch Match Cup’ als onderdeel van de Alpari World Match Racing Tour is door de organisatoren van de Tour geaccepteerd.  Dat betekent dat Lelystad minimaal voor een periode van vijf jaar een van de locaties wordt, waar gestreden wordt om het ISAF Wereldkampioenschap matchracen. Inmiddels is er een sponsor gevonden die zich voor drie jaar aan de Dutch Match Cup verbindt. Het College van B&W van Lelystad heeft een voorstel aan de Gemeenteraad voorgelegd om het evenement voor drie jaar te ondersteunen, te beginnen in 2014.  Ook de Provincie Flevoland is inhoudelijk  betrokken en heeft de subsidieaanvraag op dit moment in behandeling. Het streven is de eerste editie van de Dutch Match Cup te houden in september in de Bataviahaven van Lelystad.

Indien de AWMRT naar Lelystad komt, dan wordt de rol van Lelystad als Watersportstad en de provincie als Watersportprovincie nog meer benadrukt. Het evenement is een goede impuls voor de economische ontwikkeling van de kust van Lelystad.  Bataviahaven maakt voor een langere periode deel uit van een wereldwijd circuit van topzeilevementen om het Wereldkampioenschap dat op verschillende plaatsen in de wereld wordt gehouden (Zweden, Duitsland, Chicago, Bermuda, Maleisie, Zuid Korea en nu dus Nederland). Het evenement wordt in meer dan 180 landen live  uitgezonden, waarmee Lelystad en provincie Flevoland ook internationale bekendheid krijgen. Of het evenement er komt hangt af van besluitvorming door de gemeenteraad en de provincie Flevoland.

Wethouder Jop Fackeldey: "Naast de sportieve uitstraling van het zeilevenement is dit een evenement dat een sterke economische impuls heeft voor het gebied rond Bataviahaven. In het verlengde profiteren de gemeente Lelystad en de Provincie Flevoland ook, gezien het feit dat de bestedingen lokaal worden gedaan. Verwachting is dat in Lelystad gevestigde bedrijven, toeleveranciers en watersportgerelateerde ondernemingen zullen profiteren van de economische spin-off die dit evenement met zich meebrengt. Daarnaast trekt het ook partijen aan van buiten Lelystad. Zo heeft een rederij van cruiseschepen ook interesse getoond in Bataviahaven. Naast de economische impuls is het ook vanuit Citymarketing oogpunt interessant. Niet alleen nationaal maar ook internationaal wordt Lelystad op de kaart gezet. Als je ziet hoeveel mooie beelden er gemaakt zijn van de plaatsen waar het evenement al heeft plaatsgevonden geeft dit een enorme boost. Ik ben onder indruk van de mogelijkheden voor economische ontwikkelingen voor de stad en dan heb ik het nog niet eens over het zeilplezier."

De Alpari World Match Racing Tour is het ISAF Wereldkampioenschap matchracen. Het evenement wordt op dit moment gehouden in Duitsland, Korea, Frankrijk, Zweden, de Verenigde Staten, Bermuda en Maleisië. Verdere uitbreiding van het circuit staat op stapel in Nieuw Zeeland, India en Australie. De Tour wordt wereldwijd door veel mensen gevolgd en bewijst grote publieksaantallen te kunnen trekken. Zo wordt de Zweedse editie jaarlijks door 100.000 mensen in een week bezocht. Anders dan bij andere zeilevenementen zijn de wedstrijden voor het publiek goed te volgen, omdat de ze in Lelystad voor de Saerdam en het havenhoofd van Bataviahaven worden gevaren. De gebruikte boten zijn uitgerust met videocamera’s en microfoons en de regels zijn simpel: twee boten varen een wedstrijd en degene die het eerst over de finish komt heeft gewonnen. De wedstrijden zijn kort, nogal heftig en worden gezeild door professionele teams van topzeilers die ook meezeilden in grote wedstrijden als de America’s Cup. De finales van het evenement op zaterdag en zondag worden wereldwijd live uitgezonden. Dagelijkse samenvattingen van de wedstrijden en het evenement rond de wedstrijden gaan de wereld rond. Behalve om punten voor het wereldkampioenschap strijden de teams om het prijzengeld.

De organisatoren van de Alpari World Match Racing Tour zijn bijzonder enthousiast over de deelname door Lelystad. Met name de al aanwezige faciliteiten en infrastructuur aan de kust, en meer specifiek de Bataviahaven, staan er garant voor dat het evenement zonder meer kan worden gehuisvest.
James Pleasance, CEO van de Alpari  World Match Racing Tour:  „Namens de Alpari World Match Racing Tour kan ik zeggen dat wij bijzonder verheugd zijn met het bid van Lelystad. Het Batavia Sailing Center beschikt met de Bataviahaven over uitstekende faciliteiten en een natuurlijk arena voor een wereldkampioenschap dat garant staat voor spectaculair zeilen vlak voor de wal. Ik kijk uit naar de samenwerking en de komst van de Dutch Match Cup als onderdeel van de Alpari World Match Racing Tour.”  Een delegatie van de Alpari World Match Racing Tour heeft de Bataviahaven inmiddels een aantal keren bezocht en geïnspecteerd.

Rond de wedstrijden wordt een programma samengesteld dat de Dutch Match Cup tot een publieksevenement maakt. De nabijheid van de diverse musea en uiteraard Batavia Stad maakt het voor de bezoekers nog eens extra aantrekkelijk het evenement te bezoeken. In de aanloop naar  en tijdens het evenement zelf  wordt nadrukkelijk een verbinding gemaakt met zeilen als breedtesport en het jeugdzeilen. Voor de Bataviahaven betekent de komst van de Alpari World Match Racing Tour een bevestiging van de positie de de haven inmiddels heeft verworven in de internationale zeilwereld. Zo vindt in juni van dit jaar het Eurosaf Europees Kampioenschap Teamzeilen in de Bataviahaven plaats. Voor Batavia Sailing Center de opmaat naar het evenement in september.

© Nationale Horecagids

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.