Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Twee van Goghs uit Mexico in 'Het verhaal van Brabant'

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De nieuwe Van Gogh-presentatie in Het Verhaal van Brabant van Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch gaat open met elf schilderijen van Vincent van Gogh (1853-1890). Twee meer dan eerder werd gemeld. Het gaat om de werken Schaapherder en Boerenwoning die van Gogh schilderde in Nuenen. Het eerstgenoemde werk was in 1903 voor het laatst te zien in Nederland, het laatstgenoemde werk in 1950. De werken zijn afkomstig uit Museo Soumaya in Mexico-City en mogen zes maanden in Den Bosch worden geëxposeerd. Eigenaar Carlos Slim verleende zijn persoonlijke medewerking aan dit uitzonderlijke bruikleen.

Zowel Schaapherder als Boerenwoning met boer schilderde Van Gogh in Nuenen. Ze passen dan ook prima tussen zijn andere negen werken die - op het Parijse Zelfportret met Pijp na - stammen uit zijn Brabantse periode. De schaapherder is een van de ze s schilderijen met voorstellingen uit het boerenleven die Van Gogh in opdracht ontwierp van zijn ‘leerling’ Antoon Hermans, een goudsmid en antiquair in Eindhoven. Hermans zou Vincents voorbeelden kopiëren in de eetkamer van zijn Eindhovense huis ‘Rust na Arbeid’, een ontwerp van zijn vriend Pierre Cuypers, de architect van het Rijksmuseum. Vincent was erg blij met de opdracht, en hoopte dat de herder een figuur zou worden ‘waar iets van het heele oude Brabant in zal zitten’, zoals hij aan zijn broer Theo schreef. De decoratie van Hermans is verloren gegaan, maar Vincents ontwerpen zijn (ten dele) bewaard gebleven.

Vincent associeerde rietgedekte boerenhuizen met het Brabant van zijn jeugd; hij vergeleek ze met de vogelnesten die hij in het veld verzamelde. Hij was zich ervan bewust dat ze zeldzaam werden, omdat boeren steeds vaker in moderne huizen gingen wonen. De boerderijtjes vertegenwoordigden voor hem de fundamentele wetten van het landelijke Brabant. Na Nuenen greep hij steeds terug op de rietgedekte hut wanneer hij het onveranderlijke wilde uitbeelden. Deze boerenhut schilderde Vincent in een opvallend licht kleurengamma. Zijn broer Theo, kunsthandelaar in Parijs, had er bij hem op aangedrongen om meer kleur te gebruiken, wil de hij Vincents doeken kunnen verkopen.


Het Vincent van Gogh-paviljoen is onderdeel van Het Verhaal van Brabant, dat voor het eerst zo uitvoerig de rijke kunst- en cultuurgeschiedenis van Brabant van de afgelopen zes eeuwen toont aan de hand van historische voorwerpen, kunstwerken en audiovisuele presentaties. Met deze zaal is Het vernieuwde Noordbrabants Museum compleet. In het Van Gogh-paviljoen, dat de signatuur draagt van de grootste kunstenaar die Brabant heeft voortgebracht, is naast de genoemde kunstwerken ook een audiovisuele projectie te zien met een overzicht van Franse en Brabantse werken.

© Nationale Horecagids

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.