Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Waarom komen de Italianen naar Nederland?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Italiaanse reizigers houden van stedentrips en zijn zeer geïnteresseerd in cultuur en kunst. Museumbezoek of een andere (historische) bezienswaardigheid staan dan ook bovenaan het activiteitenlijstje voor de Italianen.

Mede door de opkomst van lowcostcarriers zijn stedentrips voor Italianen ideaal voor een korte vakantie naar het buitenland. Tweederde van de Italiaanse gasten verblijft bij een bezoek aan Nederland dan ook in een van de grote steden. Bijna de helft gaat naar Amsterdam, dat daarmee de grootste trekpleister van Nederland voor Italianen is.

Een aantal cijfers
In 2012 kwam bijna 4% van alle bezoekers aan Nederland uit Italië. Daarmee staat dit land op plaats zes van bezoekers aan Nederland.

We hebben in 2012 436.000 gasten ontvangen. Dit is vergelijkbaar met 2011, een daling van minder dan 1%. Vanwege de economische krimp in het land is de verwachting dat het aantal Italiaanse gasten in 2013 licht afneemt. 

Bijna 90% van de Italiaanse bezoekers komt uit Midden- en Noord-Italië en het merendeel komt met het vliegtuig. Van de Italianen komt 65% uit toeristisch oogpunt naar Nederland, bijna een derde heeft een zakelijke reden (31%). Italianen komen vooral in hun vakantiemaand augustus naar Nederland.

Italianen vallen voor de Faces of Holland
Van de 435.000 Italianen die Nederland in 2012 bezochten, kwamen er circa 68.500 met als hoofddoel het bezoeken van de iconen die Faces of Holland promoot. Denk aan de grachten, Hollandse kaas en Delfts Blauw. Deze typisch Nederlandse highlights worden door de Italianen als uniek ervaren. Het contrast tussen heden en verleden dat binnen de iconen aanwezig is, weten zij te waarderen. Het maakt Nederland een aantrekkelijke en veelzijdige vakantiebestemming.

Andere opvallend succesvolle iconen zijn molens, grachten en tulpen. Van jong tot oud zijn de Italiaanse toeristen dol op bloemen. Deze zijn in hun eigen land twee tot drie keer zo duur als in Nederland. Ook de fiets wint aan populariteit. Italianen vinden Nederland een ideaal fietsland gezien de veiligheid die de duizenden kilometers aan fietspaden bieden.

Mede dankzij het Italiaanse onderwijs zijn Italianen echte cultuurminnaars. Eén van de iconen die de Italianen dan ook aanspreekt, is het Van Gogh museum. In 2012 was tien procent van de museumbezoekers uit Italië afkomstig. Dat komt neer op bijna 150.000 Italianen, bijna evenveel als het aandeel Nederlandse bezoekers. Een opvallend gegeven, aangezien dit betekent dat meer dan één op de drie Italianen het Van Gogh museum aandoet.

© Nationale Horecagids

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.