Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bonnenfantenmuseum scoort met Russische expositie

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km

(Novum) - De Russische kunsttentoonstelling in het Bonnefantenmuseum in Maastricht heeft de afgelopen vijf maanden bijna 75 duizend bezoekers getrokken. Dat laat museumdirecteur Stijn Huijts zondag weten op de laatste dag van de expositie De Grote Verandering. Revoluties in de Russische Schilderkunst 1895-1917. Het museum had gerekend op zestigduizend bezoekers.

Het succes van de expositie toont volgens Huijts aan dat Maastricht er klaar voor is om in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa te worden. "Wij hebben een ontzettend fijn gevoel overgehouden aan deze tentoonstelling", vertelt de artistiek directeur. "Het is belangrijk voor het 2018-bid dat we hebben kunnen laten dat zo'n groot project mogelijk is in Maastricht."

Op 4 september komt de jury die hierover beslist naar Maastricht. Twee dagen later wordt duidelijk of Eindhoven, Leeuwarden of Maastricht in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa wordt. Er zijn er overigens twee. Malta heeft de stad Valletta al uitgekozen als culturele hoofdstad van Europa in dat jaar.

Zondag was op een grote stift de tekst 'Limburg Cultuur Onderstreept' te lezen voor de ingang van het Bonnefantenmuseum. Daarmee wil de provincie zichtbaar maken welke culturele instellingen en evenementen Limburg herbergt. Mede dankzij een bijdrage van de provincie was het museum zondag gratis toegankelijk.

In De Grote Verandering werden sinds 12 maart bijna negentig schilderijen tentoongesteld uit de twee belangrijkste Russische musea: het Tretjakov Museum in Moskou en het Russisch Staatsmuseum in Sint-Petersburg. De expositie werd georganiseerd in het kader van het Nederland-Ruslandjaar en samengesteld door gastconservator Sjeng Scheijen, die goede contacten heeft in Rusland. "Hij was een belangrijke spin in het web, spreekt de taal vloeiend en weet de weg binnen instituten", aldus Huijts.

De tentoonstelling belichtte de geboorte van de moderne kunst in Rusland. De innovatie en creativiteit rond het begin van de twintigste eeuw had volgens het museum een beslissende invloed op de mondiale ontwikkeling van de beeldende kunst.

Niet alleen kreeg het museum werken van kunstenaars als Kazimir Malevitsj en Wassily Kandinsky in bruikleen, maar ook van 'nieuwe ontdekkingen' als Ilja Masjkov, Aristarch Lentoelov en Pavel Filonov. De meeste schilderijen waren nooit eerder in Nederland te zien, een deel zelfs nooit buiten Rusland.

"Over de hele lijn waren de bezoekers tevreden", blikt de verheugde museumdirecteur terug. "Alle doelgroep konden er iets in vinden, abstract, figuratief of kleurrijk. Het was een heel gevarieerde tentoonstelling." De doeken gaan nu terug naar Rusland.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.