Normal_5193

GRONINGEN (Novum) - De vierde Cannabis Bevrijdingsdag heeft zondag naar schatting vijfduizend mensen naar het Westerpark in Amsterdam getrokken. Coffeeshophouders en wietliefhebbers uit het hele land protesteren daar tegen de wietpas, die het kabinet op 1 januari in het hele land wil invoeren.

Bezoekers krijgen in de zondag gelanceerde campagne Vote to Smoke het advies in september te stemmen op een partij die tegen de wietpas is. "Dat kan GroenLinks zijn, of de SP, PvdD of Piratenpartij, zegt een woordvoerder van de organisatie. "Maar PvdA of D66 kan ook."

"Alles wat rechtser is is onzeker", vervolgt de zegsman. "Niet op stemmen. Deze regering is duidelijk uit op het einde van het gedoogbeleid en de sluiting van coffeeshops. Dat is slecht voor openbare veiligheid en de volksgezondheid." Er moet volgens hem een duidelijke regulering komen voor de 'achterdeurproblematiek' en meer aandacht worden besteed aan 'de vele positieve eigenschappen van marihuana', die nu onderbelicht zouden blijven.

Het gratis cannabiscultuurfestival wordt voor de vierde keer georganiseerd door het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod. Er zijn bands, dj's, theater, sprekers, een grote hennepmarkt, een ganjadancehall en een filmfestival. Nu zijn er ongeveer 3500 man, zei de woordvoerder rond 18.00 uur, maar over de hele dag waren het er zeker vijfduizend.

De Groningse coffeeshops gaven eerder aan zondag dicht te zijn, zodat hun personeel en klanten massaal kunnen komen. Twee volle bussen en een hoop auto's reden naar de hoofdstad. "Maar er zijn ook Friezen, Drenten en Limburgers."

De wietpas, die onder meer drugstoerisme tegen moet gaan, is inmiddels een feit in de drie zuidelijke grensprovincies. Diverse politiekorpsen hebben melding gemaakt van een flinke stijging van de straathandel en de daarmee samenhangende overlast.

Demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zei begin deze maand desondanks 'in de kern' tevreden te zijn over de invoering van de pas. Het belangrijkste is dat het aantal drugstoeristen is teruggelopen, zei hij. Ook is hij tevreden over de 'scherpe' aanpak van de straathandel door politie en Openbaar Ministerie. Opstelten zei verder geen medelijden te hebben met coffeeshophouders die hun klandizie zien teruglopen door de invoering van de wietpas.