Normal_4973

BARENDRECHT - De agrarische wereld is zo overvloedig en zo vanzelfsprekend aanwezig in ons dagelijkse leven. Je zou bijna vergeten dat het telkens weer begint met een klein wondertje. Een zaadje dat ontkiemt in de grond.

Een kalfje dat zich opricht in de stal. Nederlandse boeren en tuinders zijn dagelijks getuige van dat wonder. Ze vinden dat ze het mooiste vak hebben dat er is. Een groot deel van onze voedingsproducten is afkomstig van akkerbouw- en fruitteeltbedrijven.

Akkerbouwers en fruittelers zijn moderne ondernemers en onmisbaar voor onze voedselvoorziening. Zij verzorgen de teelt van bijvoorbeeld bieten, aardappels, granen en vele andere gewassen en zorgen ervoor dat wij, als consumenten, onze dagelijkse hoeveelheid eten op tafel krijgen. Maar ze hebben ook verstand van machines en krijgen te maken met de verkoop en transport van deze producten.

Nederland is wereldleider in het produceren en verhandelen van tuinbouwproducten. Onder het glas van grote kassencomplexen groeien groenten, fruit, bloemen en planten. Deze kassencomplexen voldoen aan de modernste eisen qua milieu- en energiebeheer. Wie succesvol wil werken in de tuinbouw moet verstand hebben van gewassen, (milieuvriendelijke) bestrijding van ongedierte en natuurlijk van de ideale omstandigheden voor een rijke oogst.

Ook het verwerken van een product, zelfs tot en met de marketing en verkoop aan de consument, hoort erbij. In de tuinbouw werken mensen met groene vingers, maar ook mensen met een talenknobbel, handelaren, techneuten en mensen die alles weten van logistiek. Een boeiende wereld met toekomst.

De mbo-opleidingen Good Food van het Edudelta College bieden jongeren met een vmbo-diploma de mogelijkheid om te studeren voor een beroep in deze veelzijdige sector.

© Nationale Horecagids

Foto: Ednl