Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Top 2000 steeds belangrijker muziekmonument

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km

HILVERSUM (ANP) - Kartonnen versies van Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis heten een lange rij bezoekers welkom in het Top 2000 Café in Hilversum. Publiek kan er 14 uur per dag terecht om gratis de marathonuitzending van Radio 2 bij te wonen. Het decor van Top 2000 a gogo is een ware publiekstrekker voor Beeld en Geluid, dat op Tweede Kerstdag 1700 bezoekers verwerkte.

,,Afhankelijk van de drukte, mogen mensen gemiddeld een half uur naar binnen'', vertelt een woordvoerster van Beeld en Geluid. Dagelijks tot het middaguur zien zij TROS-dj Daniël Dekker aan het werk, een van de elf presentatoren die tot oudejaarsavond aftellen naar Bohemian Rhapsody van Queen.

,,De Top 2000 is dé lijst van het Nederlandse volk. Normaal zoeken programmamakers naar een mooie muziekmix, maar nu doen de luisteraars dat. We draaien letterlijk in hun opdracht'', vertelt Daniël Dekker.

Voor hem is het alweer de elfde editie. ,,De belangstelling groeit nog steeds, dat bewijst het recordaantal stemmen'', zegt Dekker. Dit jaar werden 3 miljoen stemmen uitgebracht. Dekker: ,,De lijst wint hierdoor aan importantie. Het is meer en meer een muziekmonument. Het is immers geen lijst die de waan van de dag weergeeft, maar een serieus overzicht van wat er is gebeurd in 60 jaar popmuziek.''

Kritiek
Dekker kan zich wel vinden in de kritiek op de muzieklijst. ,,De Top 2000 bestaat voornamelijk uit blanke gitaarmuziek en bevat weinig soul en zwarte muziek, terwijl die zo belangrijk zijn geweest voor de ontwikkeling van de popmuziek. Kortom: een lijst met te weinig nummers van Aretha Franklin en Marvin Gaye.

Er staan ook te weinig vrouwen in de lijst. Gelukkig brengt Adele daar dit jaar wat verandering in en dat is meer dan terecht. Natuurlijk, het gros van de nummers blijft ouwelullenmuziek. Dat is wel te verklaren: het duurt even voordat Lady Gaga en Rihanna hun definitieve plek in de lijst hebben veroverd.''

,,Dat vind ik zelf ook zo interessant aan de Top 2000: welke hits van Rihanna zullen de tijd overleven en blijven terugkeren in de lijst van de luisteraars? Dat is pas achteraf vast te stellen. Ik ben ook ieder jaar weer benieuwd naar de nieuwe liedjes, zoals dit jaar van Amy Winehouse.'' De in juli overleden jazz-zangeres staat met haar hit Back to Black voor het eerst in de lijst (op nummer 1089).

29 mei '24 (13:18)

Horecabazen weer geïnteresseerd in uitzendlicenties EK

Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.