Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bartender Fjalar Goud naar Europese finale

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 8 min
location_on [xx]km

LONDEN - Fjalar Goud wint de Gentleman's drink ronde voor de titel DIAGEO RESERVE BRANDS Worldclass best bartender in the World en is door naar de Europeese finale in London, UK in mei 2012.

Hij heeft de voorronde gewonnen na een unanieme voorkeur van de jury voor zijn "The Don Draper" een Gentleman's drink die een portret van goed gepoetste schoenen, vesthorloges en clubchairs absoluut niet misstaat.

Worldclass is een internationaal gerenommeerd initiatief -actief in 35 landen-met als doel bartenders op te leiden, te inspireren om buitengewone drinks, exceptionele service en indrukwekkende beleving te serveren aan de gast.

Na drie succesvolle jaren "Worldclass" Diageo Reserve Brands streden ook dit jaar tal van bartenders op 31 oktober 2011 om een plek in de Europeese finale van Worldclass best bartender 2012.

DE DROOGLEGGING - de bakermat van de cocktailcultuur
De drooglegging in de Verenigde Staten duurde van 1919 tot 1933, en heeft de drankcultuur compleet hervormd. Het begon allemaal toen in 1917 het 18e amendement van de grondwet werd opgesteld, welke de ‘productie, verkoop of het transport van bedwelmende alcohol' verbood, en een jaar later in de nationale wetgeving werd opgenomen.

Desondanks werd de illegale massaproductie van sterke alcoholische drank een lucratieve business. Deze was makkelijk te vervoeren in kleine hoeveelheden, en dit resulteerde in een winstgevende activiteit voor de bootleggers.

Naast de gesmokkelde waar, staan de huisgemaakte, in de badkuip gebrouwen likeuren ten grondslag aan de opkomst van de mixdranken. Om de scherpe smaak en geur te verhullen werden de alcoholische substanties vermengd met frisdrank of vruchtensappen.

Fjalar Goud werd als winnaar gekozen door de deskundige jury bestaande uit Edine Russel (Elle Eten), Ricardo Sporkslede (Fabulous Shaker Boys) en Justin Smyth (Global Fraternity Ambassador Ketel One Vodka).

Volgens de jury onderscheidt Fjalar zich in originaliteit, kunde en smaak. De jury heeft een sterke focus op het thema van de competitie: de Gentleman's drink, dandy zakhorloges en haardvuur waren associaties die de cocktail van Fjalar direct opriepen.

Waarschijnlijk debet aan de dikke, ronde en subtiele balans van hout, een lichte chocoladesmaak met een afdronk van de kruidige vermouth. Zijn drink was gebaseerd op de Rob Roy en de Old Fashion, ook de keuze voor de bereidingswijze: stirred en glasgebruik: de old fashioned benadrukte het thema. De Don Draper is truely a gentleman's cocktail.

De Nederlandse editie van Worldclass bestaat uit twee thema's: allereerst de "Gentleman's drink", ronde twee heeft als thema (hoe kan het ook anders) "Drinks inspired by Great Ladies".

Aansluitend op de twee uiterst boeiende wedstrijden zullen de twee meest getalenteerde bartenders uit Nederland zich gaan presenteren tijdens de spannende eindstrijd voor Europa. Deze Europese finale zal plaatsvinden in London, UK.

Uiteindelijk zal daarvan een bartender in de gelegenheid worden gesteld om zijn land te vertegenwoordigen tijdens de grote internationale finale in Zuid Amerika in juli 2012.

© Nationale Horecagids

23 januari '25 (22:34)

Half miljoen extra bezoekers in Zwolle tijdens Serious Request en Winters Zwolle

Zwolle heeft in december, in de week van Serious Request, meer dan een half miljoen extra bezoekers getrokken in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt de gemeente donderdag op haar website.

29 mei '24 (13:18)

Horecabazen weer geïnteresseerd in uitzendlicenties EK

Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.