Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlandse cateraars zetten opnieuw honger op de kaart

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 8 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM -  Werkend Nederland gaat de strijd aan tegen honger in Afrika. Op maandag 17 oktober, daags na de officiële Wereldvoedseldag 2011, organiseren drie grote cateraars samen met tientallen grote ondernemingen de landelijke actie 'Eten tegen Honger'.

Wie luncht in één van de deelnemende bedrijfsrestaurants kan bij het afrekenen een donatie doen van 50 eurocent. De rest van Nederland kan datzelfde doen door 'ETEN' te sms'en naar 4411.

De opbrengst zal worden vermenigvuldigd door stichting Wilde Ganzen en komt geheel ten goede aan het werk van The Hunger Project in het Afrikaanse land Benin. Met dit initiatief zetten investeerder Carel van Bemmelen en directeuren Rob van der Laan en Rick Volkers de honger in Afrika opnieuw op de kaart.

De cateraars Eurest, Albron en Vitam-Sorbon zijn samen goed voor circa één miljoen lunches per dag. Op 17 oktober kunnen bezoekers van de deelnemende (bedrijfs)restaurants van deze drie cateraars bij het afrekenen van hun lunch 50 cent doneren. Daarnaast doen ook tientallen grote bedrijven met een eigen bedrijfsrestaurant mee, waaronder Friesland Bank, Independer en Royaan. Naast werknemers, kunnen ook studenten en bezoekers van horeca-locaties van de drie cateraars, waaronder de UvA, HvA en Center Parcs, op deze dag lunchen tegen de honger.

Het is voor het eerst dat deze drie grote cateraars gezamenlijk de Wereldvoedseldag ondersteunen. Joop Stutterheim, Manager Marketing & Merchandise Management van Eurest: "Eten is onze core business.

In het kader van de Wereldvoedseldag wilden we dan ook eens aandacht vragen voor de hongerproblematiek in de wereld. En hoe kunnen we dat beter doen dan door samen te koken tegen de honger?" Teun Verheij, directeur van Albron beaamt dit: "Deze actie past perfect binnen ons beleid om iets terug te doen voor de wereld en door de handen ineen te slaan kunnen we veel meer bereiken."

Het was voor de cateraars geen moeilijke beslissing om zich in te zetten voor The Hunger Project, aldus Carla van Lingen, directeur van Vitam Catering en Sorbon Campus Hospitality, "Het mooie van het werk van The Hunger Project is dat ze mensen actief helpen om een beter bestaan op te bouwen. Ze zorgen ervoor dat mensen uiteindelijk hun eigen boontjes kunnen doppen, een heel constructieve opzet waar wij ons zeker in kunnen vinden."

Werken aan een hongervrij Afrika
De Kataklé investeerdersgroep heeft de ambitie om in tien jaar tijd ten minste tien procent van de plattelandsbevolking in Benin duurzaam hongervrij te maken door te focussen op ondernemerschap en zelfredzaamheid. Sinds 2008 investeert de Kataklé-groep structureel in het werk van The Hunger Project Benin. Er wordt gericht gewerkt aan het opschalen van het programma, om zo meer mensen de kans te geven zelf al ondernemend een beter bestaan op te bouwen.

The Hunger Project Nederland is onderdeel van een internationale non-profitorganisatie die in tal van landen actief werkt aan het beëindigen van chronische honger in de wereld.

Evelijne Bruning, directeur van The Hunger Project en initiatiefnemer van de actie, is ontzettend blij met deze steun vanuit het Nederlandse bedrijfsleven. "Geweldig om te zien dat zoveel bedrijven mee willen doen met onze lunchactie. Voor drie Euro kunnen we een Afrikaanse boerin al een jaar lang trainen, zodat ze zelf een einde kan maken aan de honger in haar omgeving. We hopen dan ook op een grote opbrengst."

© Nationale Horecagids

23 januari '25 (22:34)

Half miljoen extra bezoekers in Zwolle tijdens Serious Request en Winters Zwolle

Zwolle heeft in december, in de week van Serious Request, meer dan een half miljoen extra bezoekers getrokken in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt de gemeente donderdag op haar website.

29 mei '24 (13:18)

Horecabazen weer geïnteresseerd in uitzendlicenties EK

Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.