Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Seminar De Zakelijke Smaak in Groningen een succes

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 9 min
location_on [xx]km

GRONINGEN - Gistermiddag vond in het Forum Images in Groningen het seminar ‘De Zakelijke Smaak' plaats. Groente- en fruittelers, restaurateurs en (bio)logisch nadenkende mensen troffen elkaar in de grote zaal bij de diverse standjes of aan de bar en luisterden samen aandachtig naar de twee lezingen waarvan werd gehoopt dat de aanwezigen ermee op nieuwe ideeën werden gebracht.

Eerste spreker van dienst was Dr. Jan Willem van der Schans, verbonden aan de landbouwuniversiteit van Wageningen. In zijn redevoering weidde hij onder meer uit over het belang om zelfvoorzienend te zijn. Als voorbeeld noemde hij de stad Londen, dat 80 procent van de levensmiddelen uit andere windstreken importeert. Sluiting van luchthaven Heathrow, al dan niet tijdelijk, zou meteen leiden tot voedseltekorten. Niet alleen Londen kampt met dit probleem, dit geldt voor meerdere grote steden in de wereld.

Rotterdam komt weliswaar wat oppervlakte betreft niet in de buurt van een metropool als Londen, maar toch is er in de havenstad sprake van een vergelijkbare, zij het minder erge situatie. De stad is namelijk niet omringd door landerijen, maar door industriegebied. Nu is er in het geval van Rotterdam geen man over boord omdat zowat alles wat een mens zich kan wensen wordt aangeleverd via de haven, maar mocht de wereldhandel op zijn gat komen te liggen en moet er plots een beroep worden op de lokale leveranciers, dan liggen de zaken toch gecompliceerder dan bij de meeste andere Nederlandse steden.

Reden voor verscheidene personen met groene vingers om een nieuw concept te lanceren: de ‘stadslandbouw'. Deze club revolutionairen is op zoek gegaan naar geschikte locaties binnen de bebouwde kom om groente en fruit te kunnen telen, een project waar van der Schans zelf bij betrokken is. In zijn betoog legde hij uit hoe deze tot nog toe onconventionele manier van levensmiddelenhandel het beste kon worden bedreven zodat het een behoorlijke kans van slagen heeft en hij gaf voorbeelden van ondernemers die zich al enige tijd met dergelijke projecten bezighouden.

Zijn collega, Erik van Veluwe, bevestigde aansluitend dat de meeste smaakvolle producten vaak gewoon in het eigen achterland worden verbouwd. Van Veluwe, die een aantal horecagelegenheden in Gelderland bezit, drukte de toehoorder op het hart dat het gaat om het verhaal achter het product of gerecht dat je aanbiedt. Restaurantbezoekers vinden het interessant om te horen wat de herkomst is van datgene wat op hun bord ligt. Ook wees hij op het belang van het sluiten van een goede handelsketen om behoorlijk partij te kunnen bieden aan de grotere toeleveranciers van levensmiddelen.

Na afloop van elk praatje was er de gelegenheid voor de aanwezigen in de zaal om een vraag te stellen, maar in plaats daarvan maakte degene die het woord had veeleer van de gelegenheid gebruik om zijn of haar licht te laten schijnen over zaken die tijdens de presentaties aan bod waren gekomen. Het geeft wel aan dat de zaal gevuld was met mensen die enthousiast zijn over streekproducten en het belang inzien van de lokale handel. Gedurende de hele bijeenkomst bereidde een chef-kok van restaurant ´t Schathoes de heerlijkste hapjes voor de aanwezigen.

Na afloop van de presentaties was het de beurt aan enkele lokale voedselproducten om hun waar aan te prijzen. Al met al kan de organisatie spreken van een succesvol seminar; zo'n 100 geïnteresseerden waren op het evenement afgekomen die stuk voor stuk iets van elkaar konden leren. Nieuwe ideeën zijn gezaaid, nu maar afwachten wat voor oogst het oplevert.

Door Martijn van Noppen
© Nationale Horecagids

29 mei '24 (13:18)

Horecabazen weer geïnteresseerd in uitzendlicenties EK

Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.