Seminar De Zakelijke Smaak in Groningen een succes
GRONINGEN - Gistermiddag vond in het Forum Images in Groningen het seminar ‘De Zakelijke Smaak' plaats. Groente- en fruittelers, restaurateurs en (bio)logisch nadenkende mensen troffen elkaar in de grote zaal bij de diverse standjes of aan de bar en luisterden samen aandachtig naar de twee lezingen waarvan werd gehoopt dat de aanwezigen ermee op nieuwe ideeën werden gebracht.
Eerste spreker van dienst was Dr. Jan Willem van der Schans, verbonden aan de landbouwuniversiteit van Wageningen. In zijn redevoering weidde hij onder meer uit over het belang om zelfvoorzienend te zijn. Als voorbeeld noemde hij de stad Londen, dat 80 procent van de levensmiddelen uit andere windstreken importeert. Sluiting van luchthaven Heathrow, al dan niet tijdelijk, zou meteen leiden tot voedseltekorten. Niet alleen Londen kampt met dit probleem, dit geldt voor meerdere grote steden in de wereld.
Rotterdam komt weliswaar wat oppervlakte betreft niet in de buurt van een metropool als Londen, maar toch is er in de havenstad sprake van een vergelijkbare, zij het minder erge situatie. De stad is namelijk niet omringd door landerijen, maar door industriegebied. Nu is er in het geval van Rotterdam geen man over boord omdat zowat alles wat een mens zich kan wensen wordt aangeleverd via de haven, maar mocht de wereldhandel op zijn gat komen te liggen en moet er plots een beroep worden op de lokale leveranciers, dan liggen de zaken toch gecompliceerder dan bij de meeste andere Nederlandse steden.
Reden voor verscheidene personen met groene vingers om een nieuw concept te lanceren: de ‘stadslandbouw'. Deze club revolutionairen is op zoek gegaan naar geschikte locaties binnen de bebouwde kom om groente en fruit te kunnen telen, een project waar van der Schans zelf bij betrokken is. In zijn betoog legde hij uit hoe deze tot nog toe onconventionele manier van levensmiddelenhandel het beste kon worden bedreven zodat het een behoorlijke kans van slagen heeft en hij gaf voorbeelden van ondernemers die zich al enige tijd met dergelijke projecten bezighouden.
Zijn collega, Erik van Veluwe, bevestigde aansluitend dat de meeste smaakvolle producten vaak gewoon in het eigen achterland worden verbouwd. Van Veluwe, die een aantal horecagelegenheden in Gelderland bezit, drukte de toehoorder op het hart dat het gaat om het verhaal achter het product of gerecht dat je aanbiedt. Restaurantbezoekers vinden het interessant om te horen wat de herkomst is van datgene wat op hun bord ligt. Ook wees hij op het belang van het sluiten van een goede handelsketen om behoorlijk partij te kunnen bieden aan de grotere toeleveranciers van levensmiddelen.
Na afloop van elk praatje was er de gelegenheid voor de aanwezigen in de zaal om een vraag te stellen, maar in plaats daarvan maakte degene die het woord had veeleer van de gelegenheid gebruik om zijn of haar licht te laten schijnen over zaken die tijdens de presentaties aan bod waren gekomen. Het geeft wel aan dat de zaal gevuld was met mensen die enthousiast zijn over streekproducten en het belang inzien van de lokale handel. Gedurende de hele bijeenkomst bereidde een chef-kok van restaurant ´t Schathoes de heerlijkste hapjes voor de aanwezigen.
Na afloop van de presentaties was het de beurt aan enkele lokale voedselproducten om hun waar aan te prijzen. Al met al kan de organisatie spreken van een succesvol seminar; zo'n 100 geïnteresseerden waren op het evenement afgekomen die stuk voor stuk iets van elkaar konden leren. Nieuwe ideeën zijn gezaaid, nu maar afwachten wat voor oogst het oplevert.
Door Martijn van Noppen
© Nationale Horecagids