Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tijdens Low Food Symposium willen topchefs duurzaamheid meetbaar maken

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Tijdens Low Food Symposium willen topchefs duurzaamheid meetbaar maken
Op 15 mei is de vierde editie van de jaarlijkse Low Food Symposium in het Rijksmuseum in Amsterdam. Low Food is een beweging onder leiding van Joris Bijdendijk, Samuel Levie, Nadia Zerouali en Joris Lohman. Het doel is om de Nederlandse gastronomie op de wereldwijde kaart te zetten. Het thema Move Away From gut feeling onderzoekt tijdens het symposium met topsprekers uit het binnen- en buitenland wat er nodig is om echt duurzame stappen te zetten. Dat meldt de RestaurantKrant.

Het symposium moet een handvat bieden aan food-innovators, onderzoekers, productontwikkelaars, chefs, boeren, beleidsmakers en ondernemers. Op het podium staan diverse koplopers om te spreken over hun weg naar duurzame gastronomie. Zo gaat chef, food-stylist en activist Lelani Lewis het evenement moderniseren. De chef van restaurants Rijks en Wils, Joris Bijdendijk, zal een praktische invulling introduceren. Daarnaast heeft hij samen met Deloitte de impact berekend van de externe kosten van de bedrijfsvoering van zijn restaurants. Zo heeft hij daadwerkelijk inzicht in de voetafdruk van zijn zaken.

Internationale sprekers

Op het symposium komt onder ander Chris Ying, voormalig editor van het food magazine Lucky Peach en maker van de Dave Chang Show. Hij zal spreken over zijn doorgaande zoektocht naar de invulling van duurzaamheid en de uitdagingen die hij tegenkomt. Ook is chef en activist Angela Dimaguya aanwezig. Zij is bekend van haar werk als chef van Mission Chinese New York. Zij legt de nadruk op voedsel als performance art. Ieder gerecht van haar vertelt een verhaal over identiteit, cultuur, geschiedenis en macht.

Duurzame koers

Met onder andere de Groene Michelinster is duurzaamheid in de gastronomie nog nooit zo’n hot topic geweest. Topchefs worden gezien als inspiratiebron en hebben een voorbeeldfunctie als het gaat om duurzaamheid in de keuken. Woorden als ‘lokaal’ en ‘plantaardig’ vallen vaak. Maar is er wel een objectieve maatstaf voor duurzaamheid? Volgens veel topchefs is dat niet het geval. Daardoor is het lastig om de werkelijke duurzaamheid te bepalen. De sector laat zich volgens hen nog sterk leiden door een onderbuikgevoel en zijn er nog weinig duidelijke richtingen en instrumenten om duurzame keuzes te maken. De chefs willen daar verandering in brengen. Low Food Symposium biedt een handvat, een platform voor samenwerking en uitwisseling van ideeën en praktische strategieën voor het verbeteren van de duurzame en gezonde voedingsoplossingen.

Door: Nationale Horecagids

29 mei '24 (13:18)

Horecabazen weer geïnteresseerd in uitzendlicenties EK

Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.