Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tijdens Low Food Symposium willen topchefs duurzaamheid meetbaar maken

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Tijdens Low Food Symposium willen topchefs duurzaamheid meetbaar maken
Op 15 mei is de vierde editie van de jaarlijkse Low Food Symposium in het Rijksmuseum in Amsterdam. Low Food is een beweging onder leiding van Joris Bijdendijk, Samuel Levie, Nadia Zerouali en Joris Lohman. Het doel is om de Nederlandse gastronomie op de wereldwijde kaart te zetten. Het thema Move Away From gut feeling onderzoekt tijdens het symposium met topsprekers uit het binnen- en buitenland wat er nodig is om echt duurzame stappen te zetten. Dat meldt de RestaurantKrant.

Het symposium moet een handvat bieden aan food-innovators, onderzoekers, productontwikkelaars, chefs, boeren, beleidsmakers en ondernemers. Op het podium staan diverse koplopers om te spreken over hun weg naar duurzame gastronomie. Zo gaat chef, food-stylist en activist Lelani Lewis het evenement moderniseren. De chef van restaurants Rijks en Wils, Joris Bijdendijk, zal een praktische invulling introduceren. Daarnaast heeft hij samen met Deloitte de impact berekend van de externe kosten van de bedrijfsvoering van zijn restaurants. Zo heeft hij daadwerkelijk inzicht in de voetafdruk van zijn zaken.

Internationale sprekers

Op het symposium komt onder ander Chris Ying, voormalig editor van het food magazine Lucky Peach en maker van de Dave Chang Show. Hij zal spreken over zijn doorgaande zoektocht naar de invulling van duurzaamheid en de uitdagingen die hij tegenkomt. Ook is chef en activist Angela Dimaguya aanwezig. Zij is bekend van haar werk als chef van Mission Chinese New York. Zij legt de nadruk op voedsel als performance art. Ieder gerecht van haar vertelt een verhaal over identiteit, cultuur, geschiedenis en macht.

Duurzame koers

Met onder andere de Groene Michelinster is duurzaamheid in de gastronomie nog nooit zo’n hot topic geweest. Topchefs worden gezien als inspiratiebron en hebben een voorbeeldfunctie als het gaat om duurzaamheid in de keuken. Woorden als ‘lokaal’ en ‘plantaardig’ vallen vaak. Maar is er wel een objectieve maatstaf voor duurzaamheid? Volgens veel topchefs is dat niet het geval. Daardoor is het lastig om de werkelijke duurzaamheid te bepalen. De sector laat zich volgens hen nog sterk leiden door een onderbuikgevoel en zijn er nog weinig duidelijke richtingen en instrumenten om duurzame keuzes te maken. De chefs willen daar verandering in brengen. Low Food Symposium biedt een handvat, een platform voor samenwerking en uitwisseling van ideeën en praktische strategieën voor het verbeteren van de duurzame en gezonde voedingsoplossingen.

Door: Nationale Horecagids

01 september '25 (10:36)

Burgemeester Zandvoort: 'Ontzettend gezellige dag'

Burgemeester David Moolenburgh van Zandvoort kijkt terug op een "superdag", zegt hij zondagochtend. De pleinen in het dorp stonden zaterdagmiddag "ramvol" met mensen die op grote schermen keken naar de kwalificatie voor de Dutch Grand Prix die zondagmiddag wordt verreden op het circuit van Zandvoort. "Er waren veel meer mensen dan we verwachtten. Dat was echt ontzettend gezellig."

01 september '25 (10:20)

NS vervoert bijna 140.000 Formule 1-fans per trein

De NS heeft dit weekend naar eigen zeggen bijna 140.000 Formule 1-fans naar Zandvoort gebracht. Dat is volgens het vervoersbedrijf meer dan in de voorgaande vier edities van de Grand Prix en daarmee een record.

01 september '25 ( 9:19)

Dutch GP uitverkocht, grote vraag naar 2026

De Dutch Grand Prix is op zaterdag en zondag uitverkocht. De organisatie van de Formule 1-race in Zandvoort meldde ook dat de belangstelling voor de laatste editie, The Final Lap, in 2026 nu al ongekend groot is.

01 september '25 ( 8:32)

Fans vroeg op voor racedag Zandvoort

Formule 1-fans zijn zondagochtend al vroeg op de been voor de Dutch Grand Prix die in de middag wordt verreden op het circuit van Zandvoort. Velen hebben shirts aan en petjes op van Red Bull Racing, het team van Max Verstappen. Ook McLaren is goed vertegenwoordigd in de bezoekersstroom. De Australische coureur Oscar Piastri van McLaren pakte zaterdag in de kwalificatie poleposition.

29 augustus '25 (11:11)

Zandvoort in sfeer voor Dutch Grand Prix

Treinen tussen Amsterdam en Zandvoort hebben vroeg in de ochtend al honderden Formule 1-fans naar de kustplaats vervoerd. Het is druk op het station. Bij de merchandisestand op het stationsplein in Zandvoort wordt vrijdagochtend volop gekocht. Vooral de shirts, vissershoedjes en petjes zijn populair, zegt een medewerker tegen een ANP-verslaggever.

28 augustus '25 ( 8:56)

Nationale Viering Amsterdam 750 jaar sluit af met groots liveconcert

Amsterdam sluit zijn 750ste verjaardag op maandag 27 oktober af met een groot liveconcert: de Nationale Viering Amsterdam 750 jaar. Het muzikale slotakkoord wordt 's avonds live op tv uitgezonden.

26 augustus '25 ( 8:27)

Walibi trekt gewraakt reclamespotje voor Halloween definitief terug

Attractiepark Walibi Holland trekt een omstreden reclamespotje voor een Halloweenevenement definitief terug. Het bedrijf zei eerder dat het spotje na zondag weer te zien zou zijn, maar nu kiest het park ervoor om het filmpje helemaal niet meer te tonen.

25 augustus '25 ( 9:38)

Ongeveer 2,5 miljoen bezoekers op SAIL Amsterdam

SAIL in Amsterdam heeft de afgelopen vijf dagen ongeveer 2,5 miljoen bezoekers getrokken. Dat zei algemeen directeur Mitra van Raalten na afloop van het zeilevenement. Dat is meer dan de vorige editie in 2015, toen er bijna 2,3 miljoen mensen waren. Een record is het niet: in 2005 trok SAIL 2,6 miljoen mensen.

25 augustus '25 ( 8:38)

Laatste dag SAIL Amsterdam begint met grote drukte

In Amsterdam zijn zondagochtend al veel bezoekers aanwezig voor de laatste dag van SAIL. De organisatie verwacht dat de drukte gedurende de dag aanhoudt.

22 augustus '25 (11:34)

Tweede dag SAIL trekt veel bezoekers, drukte ook op het water

De organisatie van SAIL is te spreken over het verloop van de tweede dag. Het nautische evenement is net als de eerste dag "drukbezocht" en de sfeer op en rond het water is "gemoedelijk en feestelijk".