Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Tijdens Low Food Symposium willen topchefs duurzaamheid meetbaar maken

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Tijdens Low Food Symposium willen topchefs duurzaamheid meetbaar maken
Op 15 mei is de vierde editie van de jaarlijkse Low Food Symposium in het Rijksmuseum in Amsterdam. Low Food is een beweging onder leiding van Joris Bijdendijk, Samuel Levie, Nadia Zerouali en Joris Lohman. Het doel is om de Nederlandse gastronomie op de wereldwijde kaart te zetten. Het thema Move Away From gut feeling onderzoekt tijdens het symposium met topsprekers uit het binnen- en buitenland wat er nodig is om echt duurzame stappen te zetten. Dat meldt de RestaurantKrant.

Het symposium moet een handvat bieden aan food-innovators, onderzoekers, productontwikkelaars, chefs, boeren, beleidsmakers en ondernemers. Op het podium staan diverse koplopers om te spreken over hun weg naar duurzame gastronomie. Zo gaat chef, food-stylist en activist Lelani Lewis het evenement moderniseren. De chef van restaurants Rijks en Wils, Joris Bijdendijk, zal een praktische invulling introduceren. Daarnaast heeft hij samen met Deloitte de impact berekend van de externe kosten van de bedrijfsvoering van zijn restaurants. Zo heeft hij daadwerkelijk inzicht in de voetafdruk van zijn zaken.

Internationale sprekers

Op het symposium komt onder ander Chris Ying, voormalig editor van het food magazine Lucky Peach en maker van de Dave Chang Show. Hij zal spreken over zijn doorgaande zoektocht naar de invulling van duurzaamheid en de uitdagingen die hij tegenkomt. Ook is chef en activist Angela Dimaguya aanwezig. Zij is bekend van haar werk als chef van Mission Chinese New York. Zij legt de nadruk op voedsel als performance art. Ieder gerecht van haar vertelt een verhaal over identiteit, cultuur, geschiedenis en macht.

Duurzame koers

Met onder andere de Groene Michelinster is duurzaamheid in de gastronomie nog nooit zo’n hot topic geweest. Topchefs worden gezien als inspiratiebron en hebben een voorbeeldfunctie als het gaat om duurzaamheid in de keuken. Woorden als ‘lokaal’ en ‘plantaardig’ vallen vaak. Maar is er wel een objectieve maatstaf voor duurzaamheid? Volgens veel topchefs is dat niet het geval. Daardoor is het lastig om de werkelijke duurzaamheid te bepalen. De sector laat zich volgens hen nog sterk leiden door een onderbuikgevoel en zijn er nog weinig duidelijke richtingen en instrumenten om duurzame keuzes te maken. De chefs willen daar verandering in brengen. Low Food Symposium biedt een handvat, een platform voor samenwerking en uitwisseling van ideeën en praktische strategieën voor het verbeteren van de duurzame en gezonde voedingsoplossingen.

Door: Nationale Horecagids

26 mei '23 ( 7:53)

Nieuw beleid Amsterdam moet evenementen breder en diverser maken

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam komt met nieuw evenementenbeleid. Het moet zorgen voor een breed en gevarieerd aanbod aan festivals dat aansluit bij de behoeften van alle Amsterdammers, zo meldt cultuurwethouder Touria Meliani in een brief aan de gemeenteraad.

25 mei '23 (13:23)

KHN organiseert Gelderse Open Horecadagen om branche weer op de kaart te zetten

De horeca groeit, het aantal vacatures in de horeca groeit mee en de arbeidsmarkt is krap. Veel horecaondernemers in Gelderland hebben daarom problemen met het werven en behouden van personeel. En daardoor is de druk hoog. KHN zet zich daarom in om het imago van werken in de horeca te verbeteren en de branche weer op de kaart te zetten als de branche om in te werken. Daarom organiseert KHN Gelderland, tijdens de Week van de Horeca, op 19, 20 en 21 september 2023 de eerste editie van de Gelderse Open Horecadagen. Dit meldt KHN.

24 mei '23 (10:02)

SVH en CuliQuiz maken samen grootste culinaire quiz voor horecaonderwijs

De Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en CuliQuiz slaan de handen ineen om de culinaire kennis en bekwaamheid van horecastudenten op een 'leuke en baanbrekende' manier te vergroten, meldt SVH.

23 mei '23 (13:24)

Belangstellenden kunnen meedenken over horecabeleid Enkhuizen

De gemeente Enkhuizen wil de horecavisie en het horecabeleid verder ontwikkelen. Daarvoor schakelen zij de hulp van de bewoners en bezoekers van Enkhuizen in. Om tot een goed beleid te komen vraagt de gemeente wat mensen van het huidige horeca-aanbod vinden en wat er anders mag. In een korte enquête kunnen belangstellenden hun mening delen, die wordt meegenomen in het nieuwe horecabeleid van gemeente Enkhuizen, meldt de gemeente.

23 mei '23 (10:54)

Grote kans terrasjesweer tijdens Pinksterweekend

Na een frisse aanloop deze week verwacht Weeronline een zonnig verloop van het komende pinksterweekend. Hoe warm het precies wordt is nog onzeker, maar er is kans op maxima tot 23 graden in het zuidoosten van het land tijdens eerste pinksterdag zondag.

22 mei '23 (15:09)

ABBA-dinnershow Mamma Mia! The Party komt naar Nederland

De dinnershow Mamma Mia! The Party komt naar Nederland. De ABBA-show is vanaf september 2024 te bezoeken in Rotterdam, kondigt entertainmentbedrijf Just Entertainment maandag aan.

22 mei '23 (14:48)

Boutique Fantastique keert in juni terug naar Rotterdamse MAHO-kwartier

Op 3 juni kunnen bewoners en bezoekers van het MAHO-kwartier weer naar het Boutique Fantastique festival in de Rotterdamse wijk. Die staat dan helemaal in het teken van eten, muziek en shoppen.

19 mei '23 (14:02)

Deze tool laat zien hoeveel zon er op het terras staat

Paul uit Amsterdam begon met de website om het zijn vrienden en zichzelf makkelijker te maken om een terrasplekje in de zon te bemachtigen. Maar na zijn tool te delen op LinkedIn bleef het niet alleen meer in deze kring. Op dit moment is Paul druk bezig met de tool voor heel Nederland beschikbaar te maken. Hiermee kunnen terrasbezoekers precies zien welke buitenhoreca in de zon staat. Dat meldt Brabants Dagblad.

19 mei '23 (13:38)

Test vrije horecatijden start in juni bij zeventien Haarlemse zaken

De gemeente Haarlem vindt het belangrijk dat de stad niet alleen fijn is om in te winkelen, maar ook om te recreëren. De nachtcultuur is op z’n minst ‘niet bruisend’ te noemen. Daar wil de gemeente iets aan doen. Op 1 juni begint daarom een proef met vrije openingstijden bij zeventien horecazaken. Zo wil de gemeente kijken of de sluitingstijden bijdragen aan een betere nachtleven in de stad. Dat meldt de gemeente Haarlem.

19 mei '23 (13:15)

Zes Indische topchefs koken tijdens gastronomisch evenement Kasteel Kerckebosch

Aanstaande zondag 21 mei gaan maar liefst zes Indische top-koks koken tijdens het tweede pasar malam van Kasteel Kerckebosch in Zeist. De chefs gaan de beste eigentijdse Indische gerechten koken tijdens het evenement. Dat meldt de RestaurantKrant.