Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Sterrenchef over kweekburgers: ‘Beste burger die je ooit gaat proeven’

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
Sterrenchef over kweekburgers: ‘Beste burger die je ooit gaat proeven’
Hans van Wolde is de chef-kok van tweesterrenrestaurant Brut 172 in Reijmerstok. Hij spreekt met lof over de smaak en textuur van de kweekvleesburgers van het Nederlandse bedrijf Mosa Meat. Hij denkt dat deze burger wereldwijd succes kan maken en noemt het ‘de beste burger gaat worden die je ooit hebt geproefd’. Het bedrijf is van plan om honderdduizenden burgers te produceren. Dat meldt het AD.

Tijdens de opening van de nieuwe productielocatie in Maastricht bakte Van Wolde de kweekburgers. In eerste instantie geeft de chef toe dat hij sceptisch was tegenover deze burgers. Tot hij ze proefde. “Ik heb de hele nacht niet geslapen. De rundvleessmaak hing na een uur nog in m’n mond”, vertelt hij aan het AD.

Honderden miljoenen burgers

Bestuursvoorzitter van Mosa Meat, Maarten Bosch, wil consumenten een manier bieden om toch vlees te kunnen eten zonder dat dit een grote impact op het milieu heeft. De burgers worden gekweekt op basis van rundercellen. Het vlees groeit buiten de dieren om, dus hoeven er straks niet miljoenen dieren worden geslacht voor hun vlees.

De nieuwe productielocatie van Mosa Meat is 2.760 vierkante meter. Daarnaast liggen de plannen voor een vijfde productievestiging al klaar. Uiteindelijk moeten er miljoenen burgers per jaar geproduceerd worden. Dat klinkt veel, maar bedenk dat we in Nederland alleen al meer dan 400 miljoen burgers verorberen op jaarbasis.

Kweekburgers

Hoe wordt zo’n burger dan precies gemaakt? Mosa Meat maakt burgers die voor twee derde bestaan uit spier- en vetcellen uit het laboratorium. De cellen worden vermeerderd uit de cellen van de glanzend bruine Limousin-koeien Rosa, Mona en Maya. De overige delen van de burgers bestaan uit soja-bestanddelen.

Van Wolde noemt de kweekburgers ‘historisch’ en stelt dat er straks geen dierenleed meer nodig is voor een lekker stukje vlees. “En we hoeven geen hopen mest meer te produceren. Het is gezond, en het mooiste van alles: het komt gewoon uit Maastricht.”

Door: Nationale Horecagids

09 juni '23 (13:24)

Tijdens het Beer and Food Festival in Papendrecht drink je bier voor het goede doel

Het klinkt bijna te goed voor woorden: bier drinken voor het goede doel. Maar je leest het echt goed! Op 17 juni vindt namelijk de eerste editie van het Beer and Food festival van Tafelrond 140 plaats. Bezoekers kunnen die zaterdag naar het Marktplein in Papendrecht afreizen om een gouden rakker voor het goede doel te nuttigen. Dat meldt het AD.

08 juni '23 ( 9:40)

De Blonde Ronde: de jaarlijkse blondbierwandeling in Maassluis

Op zondag 11 juni wordt in Maassluis weer de jaarlijkse bierwandeling De Blonde Ronde georganiseerd. Zeven cafés en restaurants openen deze dag hun deuren voor gasten die van blond bier houden. Natuurlijk krijgen ze daar ook een passend gerecht bij. Onder meer Borrel Bar Bites, Dreupelkot Theodorus en Café Pulp doen mee aan de bierwandeling. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

07 juni '23 (11:55)

Nieuwe editie van PUURgroenten inspiratiedag: voor, door en met koks

Aankomende 19 juni is het weer tijd voor een volgende inspiratiedag van PUURgroenten. Het evenement staat in het teken van de mooiste producten en creativiteit in de keuken. Op deze dag komen chefs bijeen om hun passie en creativiteit te delen en inspiratie te bieden voor nieuwe, innovatieve producten. Dat meldt Eventbrite.

07 juni '23 (10:42)

Herman Hell wint Ondernemersprijs met Hell’s Kitchen

Dinsdagavond was de uitreiking van de Rotterdamse Ondernemersprijs. De horecaondernemer Herman Hell mocht met zijn horecagroep Hell’s Kitchen de prijs in ontvangst nemen. Die werd uitgereikt door burgemeester Vincent Karremans. Dat meldt het AD.

07 juni '23 (10:13)

Fiets langs elf kroegen tijdens de Elluf Kroegentocht in Westland

Het zonnetje op het gezicht, langs mooie plekken in het Westland fietsen en ook nog eens langs elf Westlandse kroegjes bezoeken voor een lekker drankje. Tijdens de Elluf Kroegentocht is dat wat je kunt verwachten. Deze staat aankomende zondag op het programma. Tiffany den Ouden, van café De Slimmerick in Naaldwijk, vertelt aan het AD wat precies de bedoeling is.

06 juni '23 (15:50)

Katwijk kijkt naar pilot wijziging openingstijden harde horeca

Het centrum van Katwijk aan Zee is niet alleen een woongebied, maar ook een uitgaansgelegenheid voor de jongeren uit de buurt. Daarom is het van belang dat zowel de bewoners als bezoekers het hier naar hun zin hebben. De gemeente gaat daarom een pilot starten om te toetsen hoe de openingstijden van de horeca op invloed zijn van de overlast. Dat meldt RTV Katwijk.

06 juni '23 (12:16)

Inschrijving voor de Gouden Kookmuts vandaag geopend

Vanaf vandaag, 6 juni, is het weer mogelijk om in te schrijven voor het NK Koken, ook wel de HANOS Gouden Kookmuts. De wedstrijd begint met een voorronde tijdens Gastvrij Rotterdam, op dinsdag 19 september. De finale vindt traditiegetrouw plaats op maandag 8 januari 2024 op de Horecava. Dat meldt het Gastronomisch Gilde.

06 juni '23 (10:53)

Sushi & Asian Streetfood festival JOY brengt bezoek aan Utrecht

Liefhebbers van Sushi, Asian Streetfood en karaoke kunnen zich in september weer naar hartenlust tegoed doen bij Streetfood festival JOY. Tientallen foodtrucks serveren drie dagen lang een gevarieerd aanbod van de lekkerste Aziatische Streetfood gerechten in het rijkgedecoreerde Griftpark. Festival JOY is gratis toegankelijk en geschikt voor jong en oud.

01 juni '23 (12:22)

Oma's Soep viert Nationale Opa & Oma dag met ouderen

Op 4 juni 2023 is het Nationale Opa en Oma dag. De Stichting Oma’s Soep tegen Eenzaamheid (‘Stichting Oma’s Soep’) organiseert daarom rond deze datum in 12 verschillende steden in het land activiteiten voor eenzame ouderen om jong en oud te verbinden. Op vrijdag 2 juni zal een bingomiddag en discofeest plaatsvinden in de Hudsonhof in Amsterdam met de aanwezigheid van meerdere BN'ers. Dit meldt Stichting Oma's Soep.

31 mei '23 ( 9:55)

Wijnfestival Den Bosch: 200 wijnen, foodtrucks en livemuziek

Aankomend weekend, van vrijdag 2 juni tot en met zondag 4 juni, kunnen bezoekers weer naar de Bossche Parade trekken voor het Wijnfestifal. De prijzen voor wijn lopen sterk uiteen. Als kennismaking kunnen bezoekers hun glas halfvol laten schenken. De prijs voor een half glaasje kan variëren van 3,25 tot 135 euro voor een glas. Dat meldt Brabants Dagblad.