Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Ook bij Groningse evenementen ‘singeljoesplastics’ aan banden gelegd

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
Ook bij Groningse evenementen ‘singeljoesplastics’ in de ban
Bij veel grote evenementen en festivals is of wordt het gebruik van ‘single use plastics’ (SUP’s) verboden. Ook de Groningse evenementen sluiten zich hier bij aan. Het college van B&W wil dit soort plastics het liefst niet meer zien binnen de gemeentegrenzen. De wegwerpbekers lagen voorheen bezaaid door het centrum en daarbuiten tijdens en na evenementen, bovendien zorgen deze bekers voor grote plastic afvalbergen, meldt Gemeente Groningen.

Vanaf 1 januari 2023 geld een verbod op wegwerpbekers in de gemeente Groningen. Daarmee loopt de gemeente voor op de landelijke wetgeving, die deze SUP’s verbiedt vanaf 1 januari 2024.

Het nieuwe beleid van de gemeente heeft als doel om Groningen in 2050 volledig circulair te maken. “Dat houdt in dat we tegen die tijd geen afval meer hebben omdat we alles hergebruiken”, legt wethouder Manouska Molema uit. “Het verbod op plastic wegwerpbekers zorgt ervoor dat de horeca en evenementensector een steentje bijdragen aan dat doel.”

Bevrijdingsfestival

Tijdens het Bevrijdingsfestival op 5 mei wordt daarom alleen nog drank in herbruikbare bekers geschonken. Bij de entree van het festival ontvangen bezoekers dit jaar een gratis token, deze kan bij de eerste bestelling bij de bar ingeleverd worden voor een gratis beker.

Lever je  de beker in, dan krijg je weer een token. Zonder token of beker bij de bar kost een drankje 1,50 euro extra bij de volgende bestelling. “Hopelijk zorgt dat ervoor dat de bezoekers de bekers niet laten rondslingeren”, zegt de evenementorganisatie.

Maar de organisatie gaat een stap verder, want tijdens het evenement zal er alleen met pin betaald kunnen worden. Er wordt afstand gedaan van het plasticmunten betaalsysteem. Volgens de organisatie van het festival gaat deze maatregel ‘ruim een kuub aan plastic schelen’.

Minder plastic dan vorig jaar

Zijn er al meetbare resultaten van het verbod op plastic? Volgens teamleider Stadsbeheer Hans Hopma was daar zeker iets van te merken na Koningsdag. Want de opruimploegen hebben ‘minder plastic’ aangetroffen in het centrum op Koningsdag zelf. “Wel lagen er meer blikjes en flesjes die mensen van huis hadden meegenomen”, zegt Hopma.

“De dag na Koningsdag lager op de Vismarkt wel weer een tapijt van plastic, maar zeker minder dan vroeger”, stelt Evenementen Ondersteuner Marieke Woldhuis van de gemeente Groningen. En in Hoogkerk is volgens Hopma gewerkt met statiegeldbekers tijdens de vrijmarkt en het feest in de wijk zelf. “Daar hebben we haast helemaal geen bekers aangetroffen en waren de straten heel schoon, dus dat is wel opmerkelijk.”

Meerdere redenen voor minder plastic op de straten

Volgens Woldhuis was er niet alleen minder plastic door het verbod op plastic, maar had het ook te maken met het koude weer en de line-up van die avond. “Op de piek van de avond zijn er maximaal duizend bezoekers geweest zei de politie en dat is veel minder dan vroeger.”

Door: Nationale Horecagids

09 juni '23 (13:24)

Tijdens het Beer and Food Festival in Papendrecht drink je bier voor het goede doel

Het klinkt bijna te goed voor woorden: bier drinken voor het goede doel. Maar je leest het echt goed! Op 17 juni vindt namelijk de eerste editie van het Beer and Food festival van Tafelrond 140 plaats. Bezoekers kunnen die zaterdag naar het Marktplein in Papendrecht afreizen om een gouden rakker voor het goede doel te nuttigen. Dat meldt het AD.

08 juni '23 ( 9:40)

De Blonde Ronde: de jaarlijkse blondbierwandeling in Maassluis

Op zondag 11 juni wordt in Maassluis weer de jaarlijkse bierwandeling De Blonde Ronde georganiseerd. Zeven cafés en restaurants openen deze dag hun deuren voor gasten die van blond bier houden. Natuurlijk krijgen ze daar ook een passend gerecht bij. Onder meer Borrel Bar Bites, Dreupelkot Theodorus en Café Pulp doen mee aan de bierwandeling. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

07 juni '23 (11:55)

Nieuwe editie van PUURgroenten inspiratiedag: voor, door en met koks

Aankomende 19 juni is het weer tijd voor een volgende inspiratiedag van PUURgroenten. Het evenement staat in het teken van de mooiste producten en creativiteit in de keuken. Op deze dag komen chefs bijeen om hun passie en creativiteit te delen en inspiratie te bieden voor nieuwe, innovatieve producten. Dat meldt Eventbrite.

07 juni '23 (10:42)

Herman Hell wint Ondernemersprijs met Hell’s Kitchen

Dinsdagavond was de uitreiking van de Rotterdamse Ondernemersprijs. De horecaondernemer Herman Hell mocht met zijn horecagroep Hell’s Kitchen de prijs in ontvangst nemen. Die werd uitgereikt door burgemeester Vincent Karremans. Dat meldt het AD.

07 juni '23 (10:13)

Fiets langs elf kroegen tijdens de Elluf Kroegentocht in Westland

Het zonnetje op het gezicht, langs mooie plekken in het Westland fietsen en ook nog eens langs elf Westlandse kroegjes bezoeken voor een lekker drankje. Tijdens de Elluf Kroegentocht is dat wat je kunt verwachten. Deze staat aankomende zondag op het programma. Tiffany den Ouden, van café De Slimmerick in Naaldwijk, vertelt aan het AD wat precies de bedoeling is.

06 juni '23 (15:50)

Katwijk kijkt naar pilot wijziging openingstijden harde horeca

Het centrum van Katwijk aan Zee is niet alleen een woongebied, maar ook een uitgaansgelegenheid voor de jongeren uit de buurt. Daarom is het van belang dat zowel de bewoners als bezoekers het hier naar hun zin hebben. De gemeente gaat daarom een pilot starten om te toetsen hoe de openingstijden van de horeca op invloed zijn van de overlast. Dat meldt RTV Katwijk.

06 juni '23 (12:16)

Inschrijving voor de Gouden Kookmuts vandaag geopend

Vanaf vandaag, 6 juni, is het weer mogelijk om in te schrijven voor het NK Koken, ook wel de HANOS Gouden Kookmuts. De wedstrijd begint met een voorronde tijdens Gastvrij Rotterdam, op dinsdag 19 september. De finale vindt traditiegetrouw plaats op maandag 8 januari 2024 op de Horecava. Dat meldt het Gastronomisch Gilde.

06 juni '23 (10:53)

Sushi & Asian Streetfood festival JOY brengt bezoek aan Utrecht

Liefhebbers van Sushi, Asian Streetfood en karaoke kunnen zich in september weer naar hartenlust tegoed doen bij Streetfood festival JOY. Tientallen foodtrucks serveren drie dagen lang een gevarieerd aanbod van de lekkerste Aziatische Streetfood gerechten in het rijkgedecoreerde Griftpark. Festival JOY is gratis toegankelijk en geschikt voor jong en oud.

01 juni '23 (12:22)

Oma's Soep viert Nationale Opa & Oma dag met ouderen

Op 4 juni 2023 is het Nationale Opa en Oma dag. De Stichting Oma’s Soep tegen Eenzaamheid (‘Stichting Oma’s Soep’) organiseert daarom rond deze datum in 12 verschillende steden in het land activiteiten voor eenzame ouderen om jong en oud te verbinden. Op vrijdag 2 juni zal een bingomiddag en discofeest plaatsvinden in de Hudsonhof in Amsterdam met de aanwezigheid van meerdere BN'ers. Dit meldt Stichting Oma's Soep.

31 mei '23 ( 9:55)

Wijnfestival Den Bosch: 200 wijnen, foodtrucks en livemuziek

Aankomend weekend, van vrijdag 2 juni tot en met zondag 4 juni, kunnen bezoekers weer naar de Bossche Parade trekken voor het Wijnfestifal. De prijzen voor wijn lopen sterk uiteen. Als kennismaking kunnen bezoekers hun glas halfvol laten schenken. De prijs voor een half glaasje kan variëren van 3,25 tot 135 euro voor een glas. Dat meldt Brabants Dagblad.