Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ook bij Groningse evenementen ‘singeljoesplastics’ aan banden gelegd

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Ook bij Groningse evenementen ‘singeljoesplastics’ in de ban
Bij veel grote evenementen en festivals is of wordt het gebruik van ‘single use plastics’ (SUP’s) verboden. Ook de Groningse evenementen sluiten zich hier bij aan. Het college van B&W wil dit soort plastics het liefst niet meer zien binnen de gemeentegrenzen. De wegwerpbekers lagen voorheen bezaaid door het centrum en daarbuiten tijdens en na evenementen, bovendien zorgen deze bekers voor grote plastic afvalbergen, meldt Gemeente Groningen.

Vanaf 1 januari 2023 geld een verbod op wegwerpbekers in de gemeente Groningen. Daarmee loopt de gemeente voor op de landelijke wetgeving, die deze SUP’s verbiedt vanaf 1 januari 2024.

Het nieuwe beleid van de gemeente heeft als doel om Groningen in 2050 volledig circulair te maken. “Dat houdt in dat we tegen die tijd geen afval meer hebben omdat we alles hergebruiken”, legt wethouder Manouska Molema uit. “Het verbod op plastic wegwerpbekers zorgt ervoor dat de horeca en evenementensector een steentje bijdragen aan dat doel.”

Bevrijdingsfestival

Tijdens het Bevrijdingsfestival op 5 mei wordt daarom alleen nog drank in herbruikbare bekers geschonken. Bij de entree van het festival ontvangen bezoekers dit jaar een gratis token, deze kan bij de eerste bestelling bij de bar ingeleverd worden voor een gratis beker.

Lever je  de beker in, dan krijg je weer een token. Zonder token of beker bij de bar kost een drankje 1,50 euro extra bij de volgende bestelling. “Hopelijk zorgt dat ervoor dat de bezoekers de bekers niet laten rondslingeren”, zegt de evenementorganisatie.

Maar de organisatie gaat een stap verder, want tijdens het evenement zal er alleen met pin betaald kunnen worden. Er wordt afstand gedaan van het plasticmunten betaalsysteem. Volgens de organisatie van het festival gaat deze maatregel ‘ruim een kuub aan plastic schelen’.

Minder plastic dan vorig jaar

Zijn er al meetbare resultaten van het verbod op plastic? Volgens teamleider Stadsbeheer Hans Hopma was daar zeker iets van te merken na Koningsdag. Want de opruimploegen hebben ‘minder plastic’ aangetroffen in het centrum op Koningsdag zelf. “Wel lagen er meer blikjes en flesjes die mensen van huis hadden meegenomen”, zegt Hopma.

“De dag na Koningsdag lager op de Vismarkt wel weer een tapijt van plastic, maar zeker minder dan vroeger”, stelt Evenementen Ondersteuner Marieke Woldhuis van de gemeente Groningen. En in Hoogkerk is volgens Hopma gewerkt met statiegeldbekers tijdens de vrijmarkt en het feest in de wijk zelf. “Daar hebben we haast helemaal geen bekers aangetroffen en waren de straten heel schoon, dus dat is wel opmerkelijk.”

Meerdere redenen voor minder plastic op de straten

Volgens Woldhuis was er niet alleen minder plastic door het verbod op plastic, maar had het ook te maken met het koude weer en de line-up van die avond. “Op de piek van de avond zijn er maximaal duizend bezoekers geweest zei de politie en dat is veel minder dan vroeger.”

Door: Nationale Horecagids

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.