Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Symposium SEAsonality in restaurant Bij Jef

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Symposium SEAsonality in restaurant Bij Jef
Hoe gaan we op een duurzame manier om met de vissen, vruchten en groenten van de zee? Overbevissing, klimaatverandering, kweekmethoden en andere uitdagingen maken het moeilijk om op verantwoorde wijze hiermee om te gaan. Om het bewustzijn te vinden organiseert Bij Jef een symposium. Op 5 juni ontvangt de chef-kok van Bij Jef, Jef Schuur, honderd koks in zijn restaurant op Texel. Dat meldt de RestaurantKrant.

Tijdens het symposium zullen onderzoekers vertellen over de toestand van de oceaan, hoe seizoensgebondenheid een rol speelt hierin en waarom het moment van de vangst van zeevruchten van belang is. Vervolgens is er een masterclass in Restaurant Bij Jef. Daar gaan de chefs verder in gesprek over de relatie tussen bijvangst en seizoensgebondenheid.

Het restaurant is aangesloten bij Relais & Chateaux. Zij werken sinds 2009 met 580 leden in meer dan zestig landen. Zij werken samen om bewustheid te scheppen onder hun gasten over het belang van duurzame zeevruchten. Het is de zesde keer dat Relais & Chateaux de Wereld Oceaandag viert, op 8 juni.

'Planet Ocean: Tides are Changing'

Het thema van dit jaar is ‘Planet Ocean: Tides are Changing’. Hierin wordt de nadruk gelegd op het centraal stellen van de oceaan. De organisatie vraagt op wereldwijde schaal aandacht voor misvattingen over zeevruchten en seizoensgebondenheid. Er is namelijk een groot verschil tussen oceaan en land.

Het symposium wordt begeleid door de wetenschappers Kees Camphuysen, Myron Peck en Anieke van Leeuwen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Het is de eerste keer dat chef-koks in direct contact komen met wetenschappers over dit onderwerp.

Oproep

Jef Schuur zit in de World Culinairy Council van Relais & Chateaux. Hij roept zijn collega’s op om deel te nemen aan het symposium: “We moeten het tij keren met de manier waarop we vis inkopen in onze keukens.” De chef-kok stelt dat zij in het gesprek de mythe ontkrachten dat vis ‘in het seizoen’ duurzamer is. “En we bespreken bijvangst in de context van seizoensgebondenheid. Eén manier om de verspilling van bijvangst tegen te gaan is het te valoriseren., maar bijvangst volledig vermijden zou ideaal zijn.”

Door: Nationale Horecagids

29 mei '24 (13:18)

Horecabazen weer geïnteresseerd in uitzendlicenties EK

Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.