Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Symposium SEAsonality in restaurant Bij Jef

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Symposium SEAsonality in restaurant Bij Jef
Hoe gaan we op een duurzame manier om met de vissen, vruchten en groenten van de zee? Overbevissing, klimaatverandering, kweekmethoden en andere uitdagingen maken het moeilijk om op verantwoorde wijze hiermee om te gaan. Om het bewustzijn te vinden organiseert Bij Jef een symposium. Op 5 juni ontvangt de chef-kok van Bij Jef, Jef Schuur, honderd koks in zijn restaurant op Texel. Dat meldt de RestaurantKrant.

Tijdens het symposium zullen onderzoekers vertellen over de toestand van de oceaan, hoe seizoensgebondenheid een rol speelt hierin en waarom het moment van de vangst van zeevruchten van belang is. Vervolgens is er een masterclass in Restaurant Bij Jef. Daar gaan de chefs verder in gesprek over de relatie tussen bijvangst en seizoensgebondenheid.

Het restaurant is aangesloten bij Relais & Chateaux. Zij werken sinds 2009 met 580 leden in meer dan zestig landen. Zij werken samen om bewustheid te scheppen onder hun gasten over het belang van duurzame zeevruchten. Het is de zesde keer dat Relais & Chateaux de Wereld Oceaandag viert, op 8 juni.

'Planet Ocean: Tides are Changing'

Het thema van dit jaar is ‘Planet Ocean: Tides are Changing’. Hierin wordt de nadruk gelegd op het centraal stellen van de oceaan. De organisatie vraagt op wereldwijde schaal aandacht voor misvattingen over zeevruchten en seizoensgebondenheid. Er is namelijk een groot verschil tussen oceaan en land.

Het symposium wordt begeleid door de wetenschappers Kees Camphuysen, Myron Peck en Anieke van Leeuwen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Het is de eerste keer dat chef-koks in direct contact komen met wetenschappers over dit onderwerp.

Oproep

Jef Schuur zit in de World Culinairy Council van Relais & Chateaux. Hij roept zijn collega’s op om deel te nemen aan het symposium: “We moeten het tij keren met de manier waarop we vis inkopen in onze keukens.” De chef-kok stelt dat zij in het gesprek de mythe ontkrachten dat vis ‘in het seizoen’ duurzamer is. “En we bespreken bijvangst in de context van seizoensgebondenheid. Eén manier om de verspilling van bijvangst tegen te gaan is het te valoriseren., maar bijvangst volledig vermijden zou ideaal zijn.”

Door: Nationale Horecagids

01 september '25 (10:36)

Burgemeester Zandvoort: 'Ontzettend gezellige dag'

Burgemeester David Moolenburgh van Zandvoort kijkt terug op een "superdag", zegt hij zondagochtend. De pleinen in het dorp stonden zaterdagmiddag "ramvol" met mensen die op grote schermen keken naar de kwalificatie voor de Dutch Grand Prix die zondagmiddag wordt verreden op het circuit van Zandvoort. "Er waren veel meer mensen dan we verwachtten. Dat was echt ontzettend gezellig."

01 september '25 (10:20)

NS vervoert bijna 140.000 Formule 1-fans per trein

De NS heeft dit weekend naar eigen zeggen bijna 140.000 Formule 1-fans naar Zandvoort gebracht. Dat is volgens het vervoersbedrijf meer dan in de voorgaande vier edities van de Grand Prix en daarmee een record.

01 september '25 ( 9:19)

Dutch GP uitverkocht, grote vraag naar 2026

De Dutch Grand Prix is op zaterdag en zondag uitverkocht. De organisatie van de Formule 1-race in Zandvoort meldde ook dat de belangstelling voor de laatste editie, The Final Lap, in 2026 nu al ongekend groot is.

01 september '25 ( 8:32)

Fans vroeg op voor racedag Zandvoort

Formule 1-fans zijn zondagochtend al vroeg op de been voor de Dutch Grand Prix die in de middag wordt verreden op het circuit van Zandvoort. Velen hebben shirts aan en petjes op van Red Bull Racing, het team van Max Verstappen. Ook McLaren is goed vertegenwoordigd in de bezoekersstroom. De Australische coureur Oscar Piastri van McLaren pakte zaterdag in de kwalificatie poleposition.

29 augustus '25 (11:11)

Zandvoort in sfeer voor Dutch Grand Prix

Treinen tussen Amsterdam en Zandvoort hebben vroeg in de ochtend al honderden Formule 1-fans naar de kustplaats vervoerd. Het is druk op het station. Bij de merchandisestand op het stationsplein in Zandvoort wordt vrijdagochtend volop gekocht. Vooral de shirts, vissershoedjes en petjes zijn populair, zegt een medewerker tegen een ANP-verslaggever.

28 augustus '25 ( 8:56)

Nationale Viering Amsterdam 750 jaar sluit af met groots liveconcert

Amsterdam sluit zijn 750ste verjaardag op maandag 27 oktober af met een groot liveconcert: de Nationale Viering Amsterdam 750 jaar. Het muzikale slotakkoord wordt 's avonds live op tv uitgezonden.

26 augustus '25 ( 8:27)

Walibi trekt gewraakt reclamespotje voor Halloween definitief terug

Attractiepark Walibi Holland trekt een omstreden reclamespotje voor een Halloweenevenement definitief terug. Het bedrijf zei eerder dat het spotje na zondag weer te zien zou zijn, maar nu kiest het park ervoor om het filmpje helemaal niet meer te tonen.

25 augustus '25 ( 9:38)

Ongeveer 2,5 miljoen bezoekers op SAIL Amsterdam

SAIL in Amsterdam heeft de afgelopen vijf dagen ongeveer 2,5 miljoen bezoekers getrokken. Dat zei algemeen directeur Mitra van Raalten na afloop van het zeilevenement. Dat is meer dan de vorige editie in 2015, toen er bijna 2,3 miljoen mensen waren. Een record is het niet: in 2005 trok SAIL 2,6 miljoen mensen.

25 augustus '25 ( 8:38)

Laatste dag SAIL Amsterdam begint met grote drukte

In Amsterdam zijn zondagochtend al veel bezoekers aanwezig voor de laatste dag van SAIL. De organisatie verwacht dat de drukte gedurende de dag aanhoudt.

22 augustus '25 (11:34)

Tweede dag SAIL trekt veel bezoekers, drukte ook op het water

De organisatie van SAIL is te spreken over het verloop van de tweede dag. Het nautische evenement is net als de eerste dag "drukbezocht" en de sfeer op en rond het water is "gemoedelijk en feestelijk".