Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Nederland viert vandaag de vrijheid met festivals en vrijheidssoep

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Nederland viert vandaag de vrijheid met festivals en vrijheidssoep
Nederland viert vrijdag weer Bevrijdingsdag. In veertien steden worden bevrijdingsfestivals gehouden en de dag wordt volgens traditie afgesloten met het 5 meiconcert op de Amstel in Amsterdam, waar ook de koninklijke familie bij is.

Rond het middaguur houdt de voormalig voorzitter van de Europese Raad en oud-premier van België Herman Van Rompuy de 5 meilezing in het provinciehuis in Zwolle. Ook minister-president Mark Rutte is daarbij. Overijssel is dit jaar de gastprovincie voor de nationale viering van de bevrijding.

Bevrijdingsvuur

Na de lezing ontsteekt Rutte in Zwolle het bevrijdingsvuur, wat het startsein vormt voor de bevrijdingsfestivals in het land. Het vredesvuur zal vervolgens door de Overijsselse commissaris van de Koning Andries Heidema worden doorgegeven aan Hendrik Wüst, minister-president van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Hardlopers brengen de fakkel in tien dagen tijd via Twente naar Duitsland voor de herdenking van 375 jaar Vrede van Münster op 15 mei. Het is volgens de provincie Overijssel nooit eerder gebeurd dat de bevrijding van Nederland en de Vrede van Münster gezamenlijk zijn herdacht.

Froukje, Tabitha en MEAU zijn dit jaar de Ambassadeurs van de Vrijheid. Zij vliegen per helikopter door het land om op te treden op verschillende bevrijdingsfestivals. In totaal zijn er zo'n driehonderd optredens, van onder meer Nielson, Snelle, Claude, Karsu, S10 en DI-RECT.

In Wageningen wordt het bevrijdingsdefilé gehouden. Aan het defilé, dat eindigt bij het monument op het 5 Mei Plein voor Hotel De Wereld, doen ongeveer 1500 veteranen mee.

Vrijheidssoep

Op honderden plekken in het land kunnen zogenoemde vrijheidsmaaltijden worden genuttigd. Het idee is dat mensen tijdens het eten met elkaar praten over "vrijheid en onvrijheid". De Nederlandse chef-kok London Loy maakte het recept voor de vrijheidssoep van dit jaar: maissoep met kokos en zoete aardappel.

5 meiconcert

De dag wordt feestelijk afgesloten met het 5 meiconcert op de Amstel. Onder anderen Trijntje Oosterhuis, Alain Clark en zijn vader Dane, Jenny Arean, Wibi Soerjadi en Claude doen hier aan mee. Het concert in de hoofdstad is live te zien op NPO 1.

08 juni '23 ( 9:40)

De Blonde Ronde: de jaarlijkse blondbierwandeling in Maassluis

Op zondag 11 juni wordt in Maassluis weer de jaarlijkse bierwandeling De Blonde Ronde georganiseerd. Zeven cafés en restaurants openen deze dag hun deuren voor gasten die van blond bier houden. Natuurlijk krijgen ze daar ook een passend gerecht bij. Onder meer Borrel Bar Bites, Dreupelkot Theodorus en Café Pulp doen mee aan de bierwandeling. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

07 juni '23 (11:55)

Nieuwe editie van PUURgroenten inspiratiedag: voor, door en met koks

Aankomende 19 juni is het weer tijd voor een volgende inspiratiedag van PUURgroenten. Het evenement staat in het teken van de mooiste producten en creativiteit in de keuken. Op deze dag komen chefs bijeen om hun passie en creativiteit te delen en inspiratie te bieden voor nieuwe, innovatieve producten. Dat meldt Eventbrite.

07 juni '23 (10:42)

Herman Hell wint Ondernemersprijs met Hell’s Kitchen

Dinsdagavond was de uitreiking van de Rotterdamse Ondernemersprijs. De horecaondernemer Herman Hell mocht met zijn horecagroep Hell’s Kitchen de prijs in ontvangst nemen. Die werd uitgereikt door burgemeester Vincent Karremans. Dat meldt het AD.

07 juni '23 (10:13)

Fiets langs elf kroegen tijdens de Elluf Kroegentocht in Westland

Het zonnetje op het gezicht, langs mooie plekken in het Westland fietsen en ook nog eens langs elf Westlandse kroegjes bezoeken voor een lekker drankje. Tijdens de Elluf Kroegentocht is dat wat je kunt verwachten. Deze staat aankomende zondag op het programma. Tiffany den Ouden, van café De Slimmerick in Naaldwijk, vertelt aan het AD wat precies de bedoeling is.

06 juni '23 (15:50)

Katwijk kijkt naar pilot wijziging openingstijden harde horeca

Het centrum van Katwijk aan Zee is niet alleen een woongebied, maar ook een uitgaansgelegenheid voor de jongeren uit de buurt. Daarom is het van belang dat zowel de bewoners als bezoekers het hier naar hun zin hebben. De gemeente gaat daarom een pilot starten om te toetsen hoe de openingstijden van de horeca op invloed zijn van de overlast. Dat meldt RTV Katwijk.

06 juni '23 (12:16)

Inschrijving voor de Gouden Kookmuts vandaag geopend

Vanaf vandaag, 6 juni, is het weer mogelijk om in te schrijven voor het NK Koken, ook wel de HANOS Gouden Kookmuts. De wedstrijd begint met een voorronde tijdens Gastvrij Rotterdam, op dinsdag 19 september. De finale vindt traditiegetrouw plaats op maandag 8 januari 2024 op de Horecava. Dat meldt het Gastronomisch Gilde.

06 juni '23 (10:53)

Sushi & Asian Streetfood festival JOY brengt bezoek aan Utrecht

Liefhebbers van Sushi, Asian Streetfood en karaoke kunnen zich in september weer naar hartenlust tegoed doen bij Streetfood festival JOY. Tientallen foodtrucks serveren drie dagen lang een gevarieerd aanbod van de lekkerste Aziatische Streetfood gerechten in het rijkgedecoreerde Griftpark. Festival JOY is gratis toegankelijk en geschikt voor jong en oud.

01 juni '23 (12:22)

Oma's Soep viert Nationale Opa & Oma dag met ouderen

Op 4 juni 2023 is het Nationale Opa en Oma dag. De Stichting Oma’s Soep tegen Eenzaamheid (‘Stichting Oma’s Soep’) organiseert daarom rond deze datum in 12 verschillende steden in het land activiteiten voor eenzame ouderen om jong en oud te verbinden. Op vrijdag 2 juni zal een bingomiddag en discofeest plaatsvinden in de Hudsonhof in Amsterdam met de aanwezigheid van meerdere BN'ers. Dit meldt Stichting Oma's Soep.

31 mei '23 ( 9:55)

Wijnfestival Den Bosch: 200 wijnen, foodtrucks en livemuziek

Aankomend weekend, van vrijdag 2 juni tot en met zondag 4 juni, kunnen bezoekers weer naar de Bossche Parade trekken voor het Wijnfestifal. De prijzen voor wijn lopen sterk uiteen. Als kennismaking kunnen bezoekers hun glas halfvol laten schenken. De prijs voor een half glaasje kan variëren van 3,25 tot 135 euro voor een glas. Dat meldt Brabants Dagblad.

30 mei '23 (12:17)

Bocuse d’Or organiseert Cookoff vanwege grote aantal aanmeldingen

Om vijf finalisten te selecteren voor de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or wordt een Cookoff georganiseerd. Dit is het gevolg van een enorm aantal aanmeldingen voor de finale en de hoge kwaliteit van de chefs die zich hebben aangemeld. Daarom wordt er een voorronde gehouden. De Cookoff zal gaan tussen maximaal 15 kandidaten en wordt op 19 juni gehouden in De Kookfabriek in Rotterdam, meldt Bocuse d’Or.