Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederland viert vandaag de vrijheid met festivals en vrijheidssoep

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Nederland viert vandaag de vrijheid met festivals en vrijheidssoep
Nederland viert vrijdag weer Bevrijdingsdag. In veertien steden worden bevrijdingsfestivals gehouden en de dag wordt volgens traditie afgesloten met het 5 meiconcert op de Amstel in Amsterdam, waar ook de koninklijke familie bij is.

Rond het middaguur houdt de voormalig voorzitter van de Europese Raad en oud-premier van België Herman Van Rompuy de 5 meilezing in het provinciehuis in Zwolle. Ook minister-president Mark Rutte is daarbij. Overijssel is dit jaar de gastprovincie voor de nationale viering van de bevrijding.

Bevrijdingsvuur

Na de lezing ontsteekt Rutte in Zwolle het bevrijdingsvuur, wat het startsein vormt voor de bevrijdingsfestivals in het land. Het vredesvuur zal vervolgens door de Overijsselse commissaris van de Koning Andries Heidema worden doorgegeven aan Hendrik Wüst, minister-president van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Hardlopers brengen de fakkel in tien dagen tijd via Twente naar Duitsland voor de herdenking van 375 jaar Vrede van Münster op 15 mei. Het is volgens de provincie Overijssel nooit eerder gebeurd dat de bevrijding van Nederland en de Vrede van Münster gezamenlijk zijn herdacht.

Froukje, Tabitha en MEAU zijn dit jaar de Ambassadeurs van de Vrijheid. Zij vliegen per helikopter door het land om op te treden op verschillende bevrijdingsfestivals. In totaal zijn er zo'n driehonderd optredens, van onder meer Nielson, Snelle, Claude, Karsu, S10 en DI-RECT.

In Wageningen wordt het bevrijdingsdefilé gehouden. Aan het defilé, dat eindigt bij het monument op het 5 Mei Plein voor Hotel De Wereld, doen ongeveer 1500 veteranen mee.

Vrijheidssoep

Op honderden plekken in het land kunnen zogenoemde vrijheidsmaaltijden worden genuttigd. Het idee is dat mensen tijdens het eten met elkaar praten over "vrijheid en onvrijheid". De Nederlandse chef-kok London Loy maakte het recept voor de vrijheidssoep van dit jaar: maissoep met kokos en zoete aardappel.

5 meiconcert

De dag wordt feestelijk afgesloten met het 5 meiconcert op de Amstel. Onder anderen Trijntje Oosterhuis, Alain Clark en zijn vader Dane, Jenny Arean, Wibi Soerjadi en Claude doen hier aan mee. Het concert in de hoofdstad is live te zien op NPO 1.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.