Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Eerste particuliere opleiding tot plantaardige chef van start

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Eerste particuliere opleiding tot plantaardige chef van start
Het is geen onbekende trend dat plantaardig eten steeds belangrijker wordt in de horeca. Dit werd ook bevestigd door een arbeidsmarktonderzoek van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) in 2022. Daarin werd geconcludeerd dat bijna 70 procent van de sector het belangrijk vindt om een specialist te hebben op het gebied van gezond, duurzaam en plantaardig koken. Die gaan snel komen: kookstudio Thorn begint als eerste de opleiding tot ‘plant-based chef’. Hiermee kunnen deelnemers een gelijknamige SHV Branchediploma halen. Dat meldt de SVH.

De discussie werd verder aangewakkerd door het onderzoek van de SHV. Die leidde eind 2022 tot een samenwerking tussen Femke van den Heuvel en andere stakeholders op het gebied van plantaardige voeding. Zij lanceerden de e-learning SHV Plantaardig koken. Daar wordt de focus gelegd op het aanleren van een kookstijl die gezonde voeding combineert met onbewerkte plantaardige voeding.

Programma

Aan het einde van de e-learning moeten deelnemers een examen afleggen, waarmee zij het bracnhe-erkende SVH Plant-based chef-diploma ontvangen. Dit examen is bedoeld voor zelfstandige koks die zich verder willen specialiseren op het gebied van duurzaam en plantaardig koken. Het is een praktijkexamen waarbij kandidaten met ingrediënten uit een black-box een plantaardig menu moeten ontwikkelen en bereiden.

Kookstudio Thorn

De particuliere opleiding kan worden gevolgd bij Kookstudio Thorn. De eigenaar, Paul Kitzen, stelt dat ‘alle middelen er nu liggen om straks te kunnen oogsten’. Dat is volgens hem belangrijk omdat er veel belangstelling is naar plant-based chefs in de regio. Daar wil de horeca graag op inspelen. “Door het opzetten van een opleiding met een afsluitend examen met arbeidsmarktwaarde kunnen we aan deze vraag voldoen.” Hij geeft aan dat deelnemers leren over het maken van umami’s, het bereiden van plantaardige  gerechten en menu’s, plantaardige zuivelvervangers, ei- en vleesvervangers met groenten in de hoofdrol. Ook wordt de relatie met gezonde voeding duidelijk gemaakt tijdens de opleiding.

Plantaardige en duurzame horeca

Ricardo Eshuis, directeur van SVH, geeft aan dat het diploma SHV Plant-based chef de eerste van een drieluik is op basis van het marktonderzoek. Er is volgens hem een behoefte aan specialisten op het gebied van plantaardig koken, allergenen en gezondheid in relatie met een duurzame horeca. “Met name gezondheid en het tegengaan van verspilling van voedsel lijken elkaar te raken omdat dit het bewustzijn over duurzaamheid in het algemeen lijkt te vergroten”, aldus Eshuis. Binnenkort komt de SVH ook met certificaten voor specialisten in de duurzame en gezonde horeca.

Door: Nationale Horecagids

29 mei '24 (13:18)

Horecabazen weer geïnteresseerd in uitzendlicenties EK

Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.