Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Eerste particuliere opleiding tot plantaardige chef van start

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Eerste particuliere opleiding tot plantaardige chef van start
Het is geen onbekende trend dat plantaardig eten steeds belangrijker wordt in de horeca. Dit werd ook bevestigd door een arbeidsmarktonderzoek van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) in 2022. Daarin werd geconcludeerd dat bijna 70 procent van de sector het belangrijk vindt om een specialist te hebben op het gebied van gezond, duurzaam en plantaardig koken. Die gaan snel komen: kookstudio Thorn begint als eerste de opleiding tot ‘plant-based chef’. Hiermee kunnen deelnemers een gelijknamige SHV Branchediploma halen. Dat meldt de SVH.

De discussie werd verder aangewakkerd door het onderzoek van de SHV. Die leidde eind 2022 tot een samenwerking tussen Femke van den Heuvel en andere stakeholders op het gebied van plantaardige voeding. Zij lanceerden de e-learning SHV Plantaardig koken. Daar wordt de focus gelegd op het aanleren van een kookstijl die gezonde voeding combineert met onbewerkte plantaardige voeding.

Programma

Aan het einde van de e-learning moeten deelnemers een examen afleggen, waarmee zij het bracnhe-erkende SVH Plant-based chef-diploma ontvangen. Dit examen is bedoeld voor zelfstandige koks die zich verder willen specialiseren op het gebied van duurzaam en plantaardig koken. Het is een praktijkexamen waarbij kandidaten met ingrediënten uit een black-box een plantaardig menu moeten ontwikkelen en bereiden.

Kookstudio Thorn

De particuliere opleiding kan worden gevolgd bij Kookstudio Thorn. De eigenaar, Paul Kitzen, stelt dat ‘alle middelen er nu liggen om straks te kunnen oogsten’. Dat is volgens hem belangrijk omdat er veel belangstelling is naar plant-based chefs in de regio. Daar wil de horeca graag op inspelen. “Door het opzetten van een opleiding met een afsluitend examen met arbeidsmarktwaarde kunnen we aan deze vraag voldoen.” Hij geeft aan dat deelnemers leren over het maken van umami’s, het bereiden van plantaardige  gerechten en menu’s, plantaardige zuivelvervangers, ei- en vleesvervangers met groenten in de hoofdrol. Ook wordt de relatie met gezonde voeding duidelijk gemaakt tijdens de opleiding.

Plantaardige en duurzame horeca

Ricardo Eshuis, directeur van SVH, geeft aan dat het diploma SHV Plant-based chef de eerste van een drieluik is op basis van het marktonderzoek. Er is volgens hem een behoefte aan specialisten op het gebied van plantaardig koken, allergenen en gezondheid in relatie met een duurzame horeca. “Met name gezondheid en het tegengaan van verspilling van voedsel lijken elkaar te raken omdat dit het bewustzijn over duurzaamheid in het algemeen lijkt te vergroten”, aldus Eshuis. Binnenkort komt de SVH ook met certificaten voor specialisten in de duurzame en gezonde horeca.

Door: Nationale Horecagids

26 augustus '25 ( 8:27)

Walibi trekt gewraakt reclamespotje voor Halloween definitief terug

Attractiepark Walibi Holland trekt een omstreden reclamespotje voor een Halloweenevenement definitief terug. Het bedrijf zei eerder dat het spotje na zondag weer te zien zou zijn, maar nu kiest het park ervoor om het filmpje helemaal niet meer te tonen.

25 augustus '25 ( 9:38)

Ongeveer 2,5 miljoen bezoekers op SAIL Amsterdam

SAIL in Amsterdam heeft de afgelopen vijf dagen ongeveer 2,5 miljoen bezoekers getrokken. Dat zei algemeen directeur Mitra van Raalten na afloop van het zeilevenement. Dat is meer dan de vorige editie in 2015, toen er bijna 2,3 miljoen mensen waren. Een record is het niet: in 2005 trok SAIL 2,6 miljoen mensen.

25 augustus '25 ( 8:38)

Laatste dag SAIL Amsterdam begint met grote drukte

In Amsterdam zijn zondagochtend al veel bezoekers aanwezig voor de laatste dag van SAIL. De organisatie verwacht dat de drukte gedurende de dag aanhoudt.

22 augustus '25 (11:34)

Tweede dag SAIL trekt veel bezoekers, drukte ook op het water

De organisatie van SAIL is te spreken over het verloop van de tweede dag. Het nautische evenement is net als de eerste dag "drukbezocht" en de sfeer op en rond het water is "gemoedelijk en feestelijk".

22 augustus '25 ( 9:10)

Haven Amsterdam noemt tweede dag SAIL geslaagd

De tweede dag van SAIL is vooralsnog soepel verlopen, zegt een woordvoerder van Port of Amsterdam. Op het water zijn tot nu toe geen grote incidenten geweest en iedereen lijkt zich goed aan de verkeersregels op het water te houden. "We zijn heel tevreden over hoe het gaat."

21 augustus '25 (16:10)

Prinses Beatrix aanwezig op SAIL met Groene Draeck

Prinses Beatrix is op bezoek bij SAIL in Amsterdam. De prinses vaart donderdag op haar eigen zeilschip de Groene Draeck. Het schip wordt op het IJ omringd door politieboten en politie op jetski's.

21 augustus '25 ( 9:13)

Koning vaart mee op Groene Draeck tijdens SAIL

Koning Willem-Alexander was woensdag met het zeilschip Groene Draeck aanwezig op SAIL in Amsterdam. Hij arriveerde rond 17.50 uur in de IJhaven, omringd door politieboten en politie op jetski's, en voer daar een rondje. Aan het bezoek was vooraf geen ruchtbaarheid gegeven.

21 augustus '25 ( 8:31)

Lichtshow vormt afsluiting van openingsdag SAIL

Met een lichtshow op het water is de eerste dag van SAIL Amsterdam tot een einde gekomen. Rond 22.30 uur begon Waves of Light rond de A'DAM Toren, een 750 seconden durende show met licht, vuurwerkelementen en beelden.

20 augustus '25 (19:13)

Jutta Leerdam en Jake Paul varen mee tijdens SAIL-In

Schaatsster Jutta Leerdam en influencer Jake Paul doen woensdag mee met de SAIL-In Parade in Amsterdam. Op beelden van het evenement is te zien dat het stel aan boord van een zwarte speedboot klimt. Naast Leerdam en Paul is ook zanger Gordon bij het zeilevenement gespot.

20 augustus '25 (14:54)

Grote drukte langs IJ bij start SAIL

Langs het IJ in Amsterdam staan rijendik bezoekers voor de intocht van SAIL. Achter het Centraal Station en aan de noordkant bij Filmmuseum EYE hebben zich veel mensen verzameld om de parade van tallships en historische schepen te zien. Ook op andere plekken langs de kades is het druk. Veel mensen zitten te picknicken en de sfeer is gemoedelijk.