Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Eerste particuliere opleiding tot plantaardige chef van start

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Eerste particuliere opleiding tot plantaardige chef van start
Het is geen onbekende trend dat plantaardig eten steeds belangrijker wordt in de horeca. Dit werd ook bevestigd door een arbeidsmarktonderzoek van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) in 2022. Daarin werd geconcludeerd dat bijna 70 procent van de sector het belangrijk vindt om een specialist te hebben op het gebied van gezond, duurzaam en plantaardig koken. Die gaan snel komen: kookstudio Thorn begint als eerste de opleiding tot ‘plant-based chef’. Hiermee kunnen deelnemers een gelijknamige SHV Branchediploma halen. Dat meldt de SVH.

De discussie werd verder aangewakkerd door het onderzoek van de SHV. Die leidde eind 2022 tot een samenwerking tussen Femke van den Heuvel en andere stakeholders op het gebied van plantaardige voeding. Zij lanceerden de e-learning SHV Plantaardig koken. Daar wordt de focus gelegd op het aanleren van een kookstijl die gezonde voeding combineert met onbewerkte plantaardige voeding.

Programma

Aan het einde van de e-learning moeten deelnemers een examen afleggen, waarmee zij het bracnhe-erkende SVH Plant-based chef-diploma ontvangen. Dit examen is bedoeld voor zelfstandige koks die zich verder willen specialiseren op het gebied van duurzaam en plantaardig koken. Het is een praktijkexamen waarbij kandidaten met ingrediënten uit een black-box een plantaardig menu moeten ontwikkelen en bereiden.

Kookstudio Thorn

De particuliere opleiding kan worden gevolgd bij Kookstudio Thorn. De eigenaar, Paul Kitzen, stelt dat ‘alle middelen er nu liggen om straks te kunnen oogsten’. Dat is volgens hem belangrijk omdat er veel belangstelling is naar plant-based chefs in de regio. Daar wil de horeca graag op inspelen. “Door het opzetten van een opleiding met een afsluitend examen met arbeidsmarktwaarde kunnen we aan deze vraag voldoen.” Hij geeft aan dat deelnemers leren over het maken van umami’s, het bereiden van plantaardige  gerechten en menu’s, plantaardige zuivelvervangers, ei- en vleesvervangers met groenten in de hoofdrol. Ook wordt de relatie met gezonde voeding duidelijk gemaakt tijdens de opleiding.

Plantaardige en duurzame horeca

Ricardo Eshuis, directeur van SVH, geeft aan dat het diploma SHV Plant-based chef de eerste van een drieluik is op basis van het marktonderzoek. Er is volgens hem een behoefte aan specialisten op het gebied van plantaardig koken, allergenen en gezondheid in relatie met een duurzame horeca. “Met name gezondheid en het tegengaan van verspilling van voedsel lijken elkaar te raken omdat dit het bewustzijn over duurzaamheid in het algemeen lijkt te vergroten”, aldus Eshuis. Binnenkort komt de SVH ook met certificaten voor specialisten in de duurzame en gezonde horeca.

Door: Nationale Horecagids

09 juni '23 (13:24)

Tijdens het Beer and Food Festival in Papendrecht drink je bier voor het goede doel

Het klinkt bijna te goed voor woorden: bier drinken voor het goede doel. Maar je leest het echt goed! Op 17 juni vindt namelijk de eerste editie van het Beer and Food festival van Tafelrond 140 plaats. Bezoekers kunnen die zaterdag naar het Marktplein in Papendrecht afreizen om een gouden rakker voor het goede doel te nuttigen. Dat meldt het AD.

08 juni '23 ( 9:40)

De Blonde Ronde: de jaarlijkse blondbierwandeling in Maassluis

Op zondag 11 juni wordt in Maassluis weer de jaarlijkse bierwandeling De Blonde Ronde georganiseerd. Zeven cafés en restaurants openen deze dag hun deuren voor gasten die van blond bier houden. Natuurlijk krijgen ze daar ook een passend gerecht bij. Onder meer Borrel Bar Bites, Dreupelkot Theodorus en Café Pulp doen mee aan de bierwandeling. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

07 juni '23 (11:55)

Nieuwe editie van PUURgroenten inspiratiedag: voor, door en met koks

Aankomende 19 juni is het weer tijd voor een volgende inspiratiedag van PUURgroenten. Het evenement staat in het teken van de mooiste producten en creativiteit in de keuken. Op deze dag komen chefs bijeen om hun passie en creativiteit te delen en inspiratie te bieden voor nieuwe, innovatieve producten. Dat meldt Eventbrite.

07 juni '23 (10:42)

Herman Hell wint Ondernemersprijs met Hell’s Kitchen

Dinsdagavond was de uitreiking van de Rotterdamse Ondernemersprijs. De horecaondernemer Herman Hell mocht met zijn horecagroep Hell’s Kitchen de prijs in ontvangst nemen. Die werd uitgereikt door burgemeester Vincent Karremans. Dat meldt het AD.

07 juni '23 (10:13)

Fiets langs elf kroegen tijdens de Elluf Kroegentocht in Westland

Het zonnetje op het gezicht, langs mooie plekken in het Westland fietsen en ook nog eens langs elf Westlandse kroegjes bezoeken voor een lekker drankje. Tijdens de Elluf Kroegentocht is dat wat je kunt verwachten. Deze staat aankomende zondag op het programma. Tiffany den Ouden, van café De Slimmerick in Naaldwijk, vertelt aan het AD wat precies de bedoeling is.

06 juni '23 (15:50)

Katwijk kijkt naar pilot wijziging openingstijden harde horeca

Het centrum van Katwijk aan Zee is niet alleen een woongebied, maar ook een uitgaansgelegenheid voor de jongeren uit de buurt. Daarom is het van belang dat zowel de bewoners als bezoekers het hier naar hun zin hebben. De gemeente gaat daarom een pilot starten om te toetsen hoe de openingstijden van de horeca op invloed zijn van de overlast. Dat meldt RTV Katwijk.

06 juni '23 (12:16)

Inschrijving voor de Gouden Kookmuts vandaag geopend

Vanaf vandaag, 6 juni, is het weer mogelijk om in te schrijven voor het NK Koken, ook wel de HANOS Gouden Kookmuts. De wedstrijd begint met een voorronde tijdens Gastvrij Rotterdam, op dinsdag 19 september. De finale vindt traditiegetrouw plaats op maandag 8 januari 2024 op de Horecava. Dat meldt het Gastronomisch Gilde.

06 juni '23 (10:53)

Sushi & Asian Streetfood festival JOY brengt bezoek aan Utrecht

Liefhebbers van Sushi, Asian Streetfood en karaoke kunnen zich in september weer naar hartenlust tegoed doen bij Streetfood festival JOY. Tientallen foodtrucks serveren drie dagen lang een gevarieerd aanbod van de lekkerste Aziatische Streetfood gerechten in het rijkgedecoreerde Griftpark. Festival JOY is gratis toegankelijk en geschikt voor jong en oud.

01 juni '23 (12:22)

Oma's Soep viert Nationale Opa & Oma dag met ouderen

Op 4 juni 2023 is het Nationale Opa en Oma dag. De Stichting Oma’s Soep tegen Eenzaamheid (‘Stichting Oma’s Soep’) organiseert daarom rond deze datum in 12 verschillende steden in het land activiteiten voor eenzame ouderen om jong en oud te verbinden. Op vrijdag 2 juni zal een bingomiddag en discofeest plaatsvinden in de Hudsonhof in Amsterdam met de aanwezigheid van meerdere BN'ers. Dit meldt Stichting Oma's Soep.

31 mei '23 ( 9:55)

Wijnfestival Den Bosch: 200 wijnen, foodtrucks en livemuziek

Aankomend weekend, van vrijdag 2 juni tot en met zondag 4 juni, kunnen bezoekers weer naar de Bossche Parade trekken voor het Wijnfestifal. De prijzen voor wijn lopen sterk uiteen. Als kennismaking kunnen bezoekers hun glas halfvol laten schenken. De prijs voor een half glaasje kan variëren van 3,25 tot 135 euro voor een glas. Dat meldt Brabants Dagblad.