Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Eerste particuliere opleiding tot plantaardige chef van start

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Eerste particuliere opleiding tot plantaardige chef van start
Het is geen onbekende trend dat plantaardig eten steeds belangrijker wordt in de horeca. Dit werd ook bevestigd door een arbeidsmarktonderzoek van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) in 2022. Daarin werd geconcludeerd dat bijna 70 procent van de sector het belangrijk vindt om een specialist te hebben op het gebied van gezond, duurzaam en plantaardig koken. Die gaan snel komen: kookstudio Thorn begint als eerste de opleiding tot ‘plant-based chef’. Hiermee kunnen deelnemers een gelijknamige SHV Branchediploma halen. Dat meldt de SVH.

De discussie werd verder aangewakkerd door het onderzoek van de SHV. Die leidde eind 2022 tot een samenwerking tussen Femke van den Heuvel en andere stakeholders op het gebied van plantaardige voeding. Zij lanceerden de e-learning SHV Plantaardig koken. Daar wordt de focus gelegd op het aanleren van een kookstijl die gezonde voeding combineert met onbewerkte plantaardige voeding.

Programma

Aan het einde van de e-learning moeten deelnemers een examen afleggen, waarmee zij het bracnhe-erkende SVH Plant-based chef-diploma ontvangen. Dit examen is bedoeld voor zelfstandige koks die zich verder willen specialiseren op het gebied van duurzaam en plantaardig koken. Het is een praktijkexamen waarbij kandidaten met ingrediënten uit een black-box een plantaardig menu moeten ontwikkelen en bereiden.

Kookstudio Thorn

De particuliere opleiding kan worden gevolgd bij Kookstudio Thorn. De eigenaar, Paul Kitzen, stelt dat ‘alle middelen er nu liggen om straks te kunnen oogsten’. Dat is volgens hem belangrijk omdat er veel belangstelling is naar plant-based chefs in de regio. Daar wil de horeca graag op inspelen. “Door het opzetten van een opleiding met een afsluitend examen met arbeidsmarktwaarde kunnen we aan deze vraag voldoen.” Hij geeft aan dat deelnemers leren over het maken van umami’s, het bereiden van plantaardige  gerechten en menu’s, plantaardige zuivelvervangers, ei- en vleesvervangers met groenten in de hoofdrol. Ook wordt de relatie met gezonde voeding duidelijk gemaakt tijdens de opleiding.

Plantaardige en duurzame horeca

Ricardo Eshuis, directeur van SVH, geeft aan dat het diploma SHV Plant-based chef de eerste van een drieluik is op basis van het marktonderzoek. Er is volgens hem een behoefte aan specialisten op het gebied van plantaardig koken, allergenen en gezondheid in relatie met een duurzame horeca. “Met name gezondheid en het tegengaan van verspilling van voedsel lijken elkaar te raken omdat dit het bewustzijn over duurzaamheid in het algemeen lijkt te vergroten”, aldus Eshuis. Binnenkort komt de SVH ook met certificaten voor specialisten in de duurzame en gezonde horeca.

Door: Nationale Horecagids

01 september '25 (10:36)

Burgemeester Zandvoort: 'Ontzettend gezellige dag'

Burgemeester David Moolenburgh van Zandvoort kijkt terug op een "superdag", zegt hij zondagochtend. De pleinen in het dorp stonden zaterdagmiddag "ramvol" met mensen die op grote schermen keken naar de kwalificatie voor de Dutch Grand Prix die zondagmiddag wordt verreden op het circuit van Zandvoort. "Er waren veel meer mensen dan we verwachtten. Dat was echt ontzettend gezellig."

01 september '25 (10:20)

NS vervoert bijna 140.000 Formule 1-fans per trein

De NS heeft dit weekend naar eigen zeggen bijna 140.000 Formule 1-fans naar Zandvoort gebracht. Dat is volgens het vervoersbedrijf meer dan in de voorgaande vier edities van de Grand Prix en daarmee een record.

01 september '25 ( 9:19)

Dutch GP uitverkocht, grote vraag naar 2026

De Dutch Grand Prix is op zaterdag en zondag uitverkocht. De organisatie van de Formule 1-race in Zandvoort meldde ook dat de belangstelling voor de laatste editie, The Final Lap, in 2026 nu al ongekend groot is.

01 september '25 ( 8:32)

Fans vroeg op voor racedag Zandvoort

Formule 1-fans zijn zondagochtend al vroeg op de been voor de Dutch Grand Prix die in de middag wordt verreden op het circuit van Zandvoort. Velen hebben shirts aan en petjes op van Red Bull Racing, het team van Max Verstappen. Ook McLaren is goed vertegenwoordigd in de bezoekersstroom. De Australische coureur Oscar Piastri van McLaren pakte zaterdag in de kwalificatie poleposition.

29 augustus '25 (11:11)

Zandvoort in sfeer voor Dutch Grand Prix

Treinen tussen Amsterdam en Zandvoort hebben vroeg in de ochtend al honderden Formule 1-fans naar de kustplaats vervoerd. Het is druk op het station. Bij de merchandisestand op het stationsplein in Zandvoort wordt vrijdagochtend volop gekocht. Vooral de shirts, vissershoedjes en petjes zijn populair, zegt een medewerker tegen een ANP-verslaggever.

28 augustus '25 ( 8:56)

Nationale Viering Amsterdam 750 jaar sluit af met groots liveconcert

Amsterdam sluit zijn 750ste verjaardag op maandag 27 oktober af met een groot liveconcert: de Nationale Viering Amsterdam 750 jaar. Het muzikale slotakkoord wordt 's avonds live op tv uitgezonden.

26 augustus '25 ( 8:27)

Walibi trekt gewraakt reclamespotje voor Halloween definitief terug

Attractiepark Walibi Holland trekt een omstreden reclamespotje voor een Halloweenevenement definitief terug. Het bedrijf zei eerder dat het spotje na zondag weer te zien zou zijn, maar nu kiest het park ervoor om het filmpje helemaal niet meer te tonen.

25 augustus '25 ( 9:38)

Ongeveer 2,5 miljoen bezoekers op SAIL Amsterdam

SAIL in Amsterdam heeft de afgelopen vijf dagen ongeveer 2,5 miljoen bezoekers getrokken. Dat zei algemeen directeur Mitra van Raalten na afloop van het zeilevenement. Dat is meer dan de vorige editie in 2015, toen er bijna 2,3 miljoen mensen waren. Een record is het niet: in 2005 trok SAIL 2,6 miljoen mensen.

25 augustus '25 ( 8:38)

Laatste dag SAIL Amsterdam begint met grote drukte

In Amsterdam zijn zondagochtend al veel bezoekers aanwezig voor de laatste dag van SAIL. De organisatie verwacht dat de drukte gedurende de dag aanhoudt.

22 augustus '25 (11:34)

Tweede dag SAIL trekt veel bezoekers, drukte ook op het water

De organisatie van SAIL is te spreken over het verloop van de tweede dag. Het nautische evenement is net als de eerste dag "drukbezocht" en de sfeer op en rond het water is "gemoedelijk en feestelijk".