Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Koningsnacht in Gouda achter gesloten hekken vanwege veiligheid

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Koningsnacht in Gouda achter gesloten hekken vanwege veiligheid
Dit jaar gaat Koningsdag in Gouda er iets anders uitzien dan normaal. De Markt wordt afgesloten met blinderende hekken. Volgens wethouder Thierry van Vugt (D66) is het vanwege ‘veiligheid en de financiën’. Daar is de omliggende horeca niet blij mee, net zoals een deel van de gemeenteraad. Dat meldt Omroep West.

Om te voorkomen dat bezoekers drank vanuit thuis meenemen of halen bij omliggende zaken zijn er hekken geplaatst en staan er beveiligers op De Markt in Gouda. Het is zelfs niet toegestaan om water mee te nemen. De organisator Mass Events krijgt wel een subsidie, maar zegt dat zij de inkomsten hard nodig hebben als gevolg van hogere kosten. Het is geen optie om entree te vragen. Dit gebeurde in 2016, maar toen lieten feestgangers Gouda massaal links liggen.

Daarom zegt de wethouder dat Koningsnacht gratis moet blijven. Daarnaast geeft hij aan hoe belangrijk Mass Events is voor de stad. Er zijn volgens Van Vugt geen jongerenevenementen meer op het moment dat Mass Events omvalt. Hij overweegt om de evenementensubsidie te verhogen.

Horeca

De omliggende horecazaken zijn niet blij met de gemaakte keuze voor Koningsnacht. Volgens de evenementorganisator en de wethouder was het te kort dag om de horeca te betrekken in de plannen voor Koningsnacht. Die zaken zijn erg ontevreden. Zij stellen dat er te hoge eisen waren om deel te kunnen nemen aan het evenement. Daarom zitten hun bezoekers woensdagavond tegen geblindeerde hekken aan te kijken.

Linda Verschut van Leefbaar Gouda noemt de voorwaarden dan ook ‘absurd’. Zij stelt dat de ondernemers ook meebetalen aan het evenement, omdat Koningsnacht subsidie ontvangt van Gouda Onderneemt en Stichting Samenwerkende Binnenstadondernemers.

Beveiliging

Uiteindelijk legt de gemeente 20.000 euro neer voor de hekken en de beveiliging. Verschut noemt het ‘dure tassencontroles’. Ook accepteert ze het argument van veiligheid niet als het gaat om de hekken. Zij stelt dat deze dienen om de optredens van de terrassen te scheiden, zodat er meer ruimte is voor hulpverleners of politie.

Toch is Verschut blij dat Koningsnacht doorgaat. Ze zegt dat ze er ondanks de situatie toch iets moois van gaan maken. “En laten we vooral hopen dat het geen financieel debacle wordt, want dan kost het nog meer geld.”

Door: Nationale Horecagids

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.