Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Koningsnacht in Gouda achter gesloten hekken vanwege veiligheid

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Koningsnacht in Gouda achter gesloten hekken vanwege veiligheid
Dit jaar gaat Koningsdag in Gouda er iets anders uitzien dan normaal. De Markt wordt afgesloten met blinderende hekken. Volgens wethouder Thierry van Vugt (D66) is het vanwege ‘veiligheid en de financiën’. Daar is de omliggende horeca niet blij mee, net zoals een deel van de gemeenteraad. Dat meldt Omroep West.

Om te voorkomen dat bezoekers drank vanuit thuis meenemen of halen bij omliggende zaken zijn er hekken geplaatst en staan er beveiligers op De Markt in Gouda. Het is zelfs niet toegestaan om water mee te nemen. De organisator Mass Events krijgt wel een subsidie, maar zegt dat zij de inkomsten hard nodig hebben als gevolg van hogere kosten. Het is geen optie om entree te vragen. Dit gebeurde in 2016, maar toen lieten feestgangers Gouda massaal links liggen.

Daarom zegt de wethouder dat Koningsnacht gratis moet blijven. Daarnaast geeft hij aan hoe belangrijk Mass Events is voor de stad. Er zijn volgens Van Vugt geen jongerenevenementen meer op het moment dat Mass Events omvalt. Hij overweegt om de evenementensubsidie te verhogen.

Horeca

De omliggende horecazaken zijn niet blij met de gemaakte keuze voor Koningsnacht. Volgens de evenementorganisator en de wethouder was het te kort dag om de horeca te betrekken in de plannen voor Koningsnacht. Die zaken zijn erg ontevreden. Zij stellen dat er te hoge eisen waren om deel te kunnen nemen aan het evenement. Daarom zitten hun bezoekers woensdagavond tegen geblindeerde hekken aan te kijken.

Linda Verschut van Leefbaar Gouda noemt de voorwaarden dan ook ‘absurd’. Zij stelt dat de ondernemers ook meebetalen aan het evenement, omdat Koningsnacht subsidie ontvangt van Gouda Onderneemt en Stichting Samenwerkende Binnenstadondernemers.

Beveiliging

Uiteindelijk legt de gemeente 20.000 euro neer voor de hekken en de beveiliging. Verschut noemt het ‘dure tassencontroles’. Ook accepteert ze het argument van veiligheid niet als het gaat om de hekken. Zij stelt dat deze dienen om de optredens van de terrassen te scheiden, zodat er meer ruimte is voor hulpverleners of politie.

Toch is Verschut blij dat Koningsnacht doorgaat. Ze zegt dat ze er ondanks de situatie toch iets moois van gaan maken. “En laten we vooral hopen dat het geen financieel debacle wordt, want dan kost het nog meer geld.”

Door: Nationale Horecagids

26 mei '23 ( 7:53)

Nieuw beleid Amsterdam moet evenementen breder en diverser maken

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam komt met nieuw evenementenbeleid. Het moet zorgen voor een breed en gevarieerd aanbod aan festivals dat aansluit bij de behoeften van alle Amsterdammers, zo meldt cultuurwethouder Touria Meliani in een brief aan de gemeenteraad.

25 mei '23 (13:23)

KHN organiseert Gelderse Open Horecadagen om branche weer op de kaart te zetten

De horeca groeit, het aantal vacatures in de horeca groeit mee en de arbeidsmarkt is krap. Veel horecaondernemers in Gelderland hebben daarom problemen met het werven en behouden van personeel. En daardoor is de druk hoog. KHN zet zich daarom in om het imago van werken in de horeca te verbeteren en de branche weer op de kaart te zetten als de branche om in te werken. Daarom organiseert KHN Gelderland, tijdens de Week van de Horeca, op 19, 20 en 21 september 2023 de eerste editie van de Gelderse Open Horecadagen. Dit meldt KHN.

24 mei '23 (10:02)

SVH en CuliQuiz maken samen grootste culinaire quiz voor horecaonderwijs

De Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en CuliQuiz slaan de handen ineen om de culinaire kennis en bekwaamheid van horecastudenten op een 'leuke en baanbrekende' manier te vergroten, meldt SVH.

23 mei '23 (13:24)

Belangstellenden kunnen meedenken over horecabeleid Enkhuizen

De gemeente Enkhuizen wil de horecavisie en het horecabeleid verder ontwikkelen. Daarvoor schakelen zij de hulp van de bewoners en bezoekers van Enkhuizen in. Om tot een goed beleid te komen vraagt de gemeente wat mensen van het huidige horeca-aanbod vinden en wat er anders mag. In een korte enquête kunnen belangstellenden hun mening delen, die wordt meegenomen in het nieuwe horecabeleid van gemeente Enkhuizen, meldt de gemeente.

23 mei '23 (10:54)

Grote kans terrasjesweer tijdens Pinksterweekend

Na een frisse aanloop deze week verwacht Weeronline een zonnig verloop van het komende pinksterweekend. Hoe warm het precies wordt is nog onzeker, maar er is kans op maxima tot 23 graden in het zuidoosten van het land tijdens eerste pinksterdag zondag.

22 mei '23 (15:09)

ABBA-dinnershow Mamma Mia! The Party komt naar Nederland

De dinnershow Mamma Mia! The Party komt naar Nederland. De ABBA-show is vanaf september 2024 te bezoeken in Rotterdam, kondigt entertainmentbedrijf Just Entertainment maandag aan.

22 mei '23 (14:48)

Boutique Fantastique keert in juni terug naar Rotterdamse MAHO-kwartier

Op 3 juni kunnen bewoners en bezoekers van het MAHO-kwartier weer naar het Boutique Fantastique festival in de Rotterdamse wijk. Die staat dan helemaal in het teken van eten, muziek en shoppen.

19 mei '23 (14:02)

Deze tool laat zien hoeveel zon er op het terras staat

Paul uit Amsterdam begon met de website om het zijn vrienden en zichzelf makkelijker te maken om een terrasplekje in de zon te bemachtigen. Maar na zijn tool te delen op LinkedIn bleef het niet alleen meer in deze kring. Op dit moment is Paul druk bezig met de tool voor heel Nederland beschikbaar te maken. Hiermee kunnen terrasbezoekers precies zien welke buitenhoreca in de zon staat. Dat meldt Brabants Dagblad.

19 mei '23 (13:38)

Test vrije horecatijden start in juni bij zeventien Haarlemse zaken

De gemeente Haarlem vindt het belangrijk dat de stad niet alleen fijn is om in te winkelen, maar ook om te recreëren. De nachtcultuur is op z’n minst ‘niet bruisend’ te noemen. Daar wil de gemeente iets aan doen. Op 1 juni begint daarom een proef met vrije openingstijden bij zeventien horecazaken. Zo wil de gemeente kijken of de sluitingstijden bijdragen aan een betere nachtleven in de stad. Dat meldt de gemeente Haarlem.

19 mei '23 (13:15)

Zes Indische topchefs koken tijdens gastronomisch evenement Kasteel Kerckebosch

Aanstaande zondag 21 mei gaan maar liefst zes Indische top-koks koken tijdens het tweede pasar malam van Kasteel Kerckebosch in Zeist. De chefs gaan de beste eigentijdse Indische gerechten koken tijdens het evenement. Dat meldt de RestaurantKrant.