Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Toegankelijk Tilburg wil oprijplanken in horeca voor mindervaliden

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Toegankelijk Tilburg wil oprijplanken in horeca voor mindervaliden
Vorige maand begon in de Eindhovense horeca een proef met ‘plenkskes’, oprijplanken voor minder validen. Op die manier moet het voor deze groep mensen makkelijker worden om een horecagelegenheid binnen te komen. De organisatie Toegankelijk Tilburg wil hier ook in hun stad een proef mee doen. Er is namelijk een geldbedrag beschikbaar om een deel van deze kosten op te vangen. Op het moment dat meer horecaondernemers zich hier achter scharen, wordt het voor meer mensen mogelijk om de horeca te bezoeken, meldt Tilburg.com.

De initiatiefneemster en projectleidster is de Tilburgse Mirnou Baeten. Zij heeft zelf een lichamelijk beperking waardoor ze in een rolstoel zit. Zij ziet dat het niet gewoonlijk is dat minder validen ergens een kopje koffie kunnen drinken. “Vaak doordat horecazaken te hoge drempels hebben bij de ingang”, stelt Baeten. Zij wil de horeca toegankelijker maken voor rolstoelgebruikers en wil met Toegankelijk Tilburg horecaondernemers hierbij helpen.

Op maat gemaakt

Toegankelijk Tilburg zorgt ervoor dat ondernemers een op maat gemaakte oprijplank krijgen. Er is geld vrij voor de realisatie van deze ‘plenkskes’, de helft wordt betaald door de ondernemer en de andere helft vanuit het potje. Zo laat je als horecaondernemer maatschappelijke betrokkenheid zien en zorg je ervoor dat er nog meer mensen zijn die van de horeca kunnen genieten.

Om een ‘plenkske’ op maat te maken wordt de entree van de onderneming gemeten. Vervolgens wordt de plaat gemaakt van traanplaat en voorzien van een poedercoating met textuur. Zo zit er ook een antislip-laag op de oprijplanken. Ondernemingen met een oprijplank krijgen een sticker, waardoor het voor mindervaliden makkelijker is om te zien dat zij in deze zaak naar binnen kunnen.

Daarnaast vraagt Toegankelijk Tilburg de ondernemingen zich ook te melden wanneer hun ingang al toegankelijk is. Dan komt Mirnou graag langs als ervaringsdeskundige om te testen of de ingang echt toegankelijk is. Die onderneming krijgt dan ook een sticker. Dit is overigens geen keurmerk maar dient puur voor zichtbaarheid.

Meer informatie

Horecaondernemers die geïnteresseerd zijn en hier gebruik van willen maken kunnen voor 1 juli contact opnemen via mirnou@toegankelijktilburg.nl. Het gaat om een subsidie, dus op is op. Ook ondernemers die naar eigen zeggen al rolstoelvriendelijk zijn wordt gevraagd om zich te melden, zodat de stichting een kijkje kan nemen en mogelijk ook een sticker kan uitdelen.

Er komt binnenkort een speciale website waar de ontwikkelingen van het project gevolgd kunnen worden: www.tplenkske.nl. Het eerste ‘plenkske’ wordt medio mei aangelegd.

Door: Nationale Horecagids

01 juni '23 (12:22)

Oma's Soep viert Nationale Opa & Oma dag met ouderen

Op 4 juni 2023 is het Nationale Opa en Oma dag. De Stichting Oma’s Soep tegen Eenzaamheid (‘Stichting Oma’s Soep’) organiseert daarom rond deze datum in 12 verschillende steden in het land activiteiten voor eenzame ouderen om jong en oud te verbinden. Op vrijdag 2 juni zal een bingomiddag en discofeest plaatsvinden in de Hudsonhof in Amsterdam met de aanwezigheid van meerdere BN'ers. Dit meldt Stichting Oma's Soep.

31 mei '23 ( 9:55)

Wijnfestival Den Bosch: 200 wijnen, foodtrucks en livemuziek

Aankomend weekend, van vrijdag 2 juni tot en met zondag 4 juni, kunnen bezoekers weer naar de Bossche Parade trekken voor het Wijnfestifal. De prijzen voor wijn lopen sterk uiteen. Als kennismaking kunnen bezoekers hun glas halfvol laten schenken. De prijs voor een half glaasje kan variëren van 3,25 tot 135 euro voor een glas. Dat meldt Brabants Dagblad.

30 mei '23 (12:17)

Bocuse d’Or organiseert Cookoff vanwege grote aantal aanmeldingen

Om vijf finalisten te selecteren voor de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or wordt een Cookoff georganiseerd. Dit is het gevolg van een enorm aantal aanmeldingen voor de finale en de hoge kwaliteit van de chefs die zich hebben aangemeld. Daarom wordt er een voorronde gehouden. De Cookoff zal gaan tussen maximaal 15 kandidaten en wordt op 19 juni gehouden in De Kookfabriek in Rotterdam, meldt Bocuse d’Or.

30 mei '23 (10:28)

Brouwhuis Brand gaat speciaal biertje brouwen voor Pinkpop

Bierbrouwer Brand heeft in samenwerking met Pinkpop een speciaalbiertje ontwikkeld, speciaal voor het festival. Deze is alleen op Pinkpop verkrijgbaar. Dat meldt 1Limburg.

26 mei '23 ( 7:53)

Nieuw beleid Amsterdam moet evenementen breder en diverser maken

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam komt met nieuw evenementenbeleid. Het moet zorgen voor een breed en gevarieerd aanbod aan festivals dat aansluit bij de behoeften van alle Amsterdammers, zo meldt cultuurwethouder Touria Meliani in een brief aan de gemeenteraad.

25 mei '23 (13:23)

KHN organiseert Gelderse Open Horecadagen om branche weer op de kaart te zetten

De horeca groeit, het aantal vacatures in de horeca groeit mee en de arbeidsmarkt is krap. Veel horecaondernemers in Gelderland hebben daarom problemen met het werven en behouden van personeel. En daardoor is de druk hoog. KHN zet zich daarom in om het imago van werken in de horeca te verbeteren en de branche weer op de kaart te zetten als de branche om in te werken. Daarom organiseert KHN Gelderland, tijdens de Week van de Horeca, op 19, 20 en 21 september 2023 de eerste editie van de Gelderse Open Horecadagen. Dit meldt KHN.

24 mei '23 (10:02)

SVH en CuliQuiz maken samen grootste culinaire quiz voor horecaonderwijs

De Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en CuliQuiz slaan de handen ineen om de culinaire kennis en bekwaamheid van horecastudenten op een 'leuke en baanbrekende' manier te vergroten, meldt SVH.

23 mei '23 (13:24)

Belangstellenden kunnen meedenken over horecabeleid Enkhuizen

De gemeente Enkhuizen wil de horecavisie en het horecabeleid verder ontwikkelen. Daarvoor schakelen zij de hulp van de bewoners en bezoekers van Enkhuizen in. Om tot een goed beleid te komen vraagt de gemeente wat mensen van het huidige horeca-aanbod vinden en wat er anders mag. In een korte enquête kunnen belangstellenden hun mening delen, die wordt meegenomen in het nieuwe horecabeleid van gemeente Enkhuizen, meldt de gemeente.

23 mei '23 (10:54)

Grote kans terrasjesweer tijdens Pinksterweekend

Na een frisse aanloop deze week verwacht Weeronline een zonnig verloop van het komende pinksterweekend. Hoe warm het precies wordt is nog onzeker, maar er is kans op maxima tot 23 graden in het zuidoosten van het land tijdens eerste pinksterdag zondag.

22 mei '23 (15:09)

ABBA-dinnershow Mamma Mia! The Party komt naar Nederland

De dinnershow Mamma Mia! The Party komt naar Nederland. De ABBA-show is vanaf september 2024 te bezoeken in Rotterdam, kondigt entertainmentbedrijf Just Entertainment maandag aan.