Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Toegankelijk Tilburg wil oprijplanken in horeca voor mindervaliden

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Toegankelijk Tilburg wil oprijplanken in horeca voor mindervaliden
Vorige maand begon in de Eindhovense horeca een proef met ‘plenkskes’, oprijplanken voor minder validen. Op die manier moet het voor deze groep mensen makkelijker worden om een horecagelegenheid binnen te komen. De organisatie Toegankelijk Tilburg wil hier ook in hun stad een proef mee doen. Er is namelijk een geldbedrag beschikbaar om een deel van deze kosten op te vangen. Op het moment dat meer horecaondernemers zich hier achter scharen, wordt het voor meer mensen mogelijk om de horeca te bezoeken, meldt Tilburg.com.

De initiatiefneemster en projectleidster is de Tilburgse Mirnou Baeten. Zij heeft zelf een lichamelijk beperking waardoor ze in een rolstoel zit. Zij ziet dat het niet gewoonlijk is dat minder validen ergens een kopje koffie kunnen drinken. “Vaak doordat horecazaken te hoge drempels hebben bij de ingang”, stelt Baeten. Zij wil de horeca toegankelijker maken voor rolstoelgebruikers en wil met Toegankelijk Tilburg horecaondernemers hierbij helpen.

Op maat gemaakt

Toegankelijk Tilburg zorgt ervoor dat ondernemers een op maat gemaakte oprijplank krijgen. Er is geld vrij voor de realisatie van deze ‘plenkskes’, de helft wordt betaald door de ondernemer en de andere helft vanuit het potje. Zo laat je als horecaondernemer maatschappelijke betrokkenheid zien en zorg je ervoor dat er nog meer mensen zijn die van de horeca kunnen genieten.

Om een ‘plenkske’ op maat te maken wordt de entree van de onderneming gemeten. Vervolgens wordt de plaat gemaakt van traanplaat en voorzien van een poedercoating met textuur. Zo zit er ook een antislip-laag op de oprijplanken. Ondernemingen met een oprijplank krijgen een sticker, waardoor het voor mindervaliden makkelijker is om te zien dat zij in deze zaak naar binnen kunnen.

Daarnaast vraagt Toegankelijk Tilburg de ondernemingen zich ook te melden wanneer hun ingang al toegankelijk is. Dan komt Mirnou graag langs als ervaringsdeskundige om te testen of de ingang echt toegankelijk is. Die onderneming krijgt dan ook een sticker. Dit is overigens geen keurmerk maar dient puur voor zichtbaarheid.

Meer informatie

Horecaondernemers die geïnteresseerd zijn en hier gebruik van willen maken kunnen voor 1 juli contact opnemen via mirnou@toegankelijktilburg.nl. Het gaat om een subsidie, dus op is op. Ook ondernemers die naar eigen zeggen al rolstoelvriendelijk zijn wordt gevraagd om zich te melden, zodat de stichting een kijkje kan nemen en mogelijk ook een sticker kan uitdelen.

Er komt binnenkort een speciale website waar de ontwikkelingen van het project gevolgd kunnen worden: www.tplenkske.nl. Het eerste ‘plenkske’ wordt medio mei aangelegd.

Door: Nationale Horecagids

29 mei '24 (13:18)

Horecabazen weer geïnteresseerd in uitzendlicenties EK

Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.