Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Finalisten Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs bekend

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 10 min
location_on [xx]km
Finalisten Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs bekend
Een recordaantal van 27 kandidaten schreef zich dit jaar in voor de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs. Een theorieronde later zijn er zeven deelnemers geselecteerd die doorgaan naar de finale van de wedstrijd. De zeven geselecteerden haalden op 12 april de hoogste score. Samen met drie wildcardhouders gaat het tiental door naar de finale voor gastvrijheidstalenten tussen 20 en 26 jaar. Dat meldt Lekker.nl.

De voorzitter van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs, Patrick van Zuiden, is in zijn nopjes met het hoge aantal inschrijvingen. Hij zegt enorm blij te zijn dat in deze tijden van personeelstekort er toch zo veel aanmeldingen zijn geweest. “Het toont aan dat de jongere generatie ambitieus is en zich graag wil meten met andere collega’s uit het mooie gastvrijheidsvak”, aldus Van Zuiden.

Wijn-spijstest

Het eerste onderdeel van de wedstrijd was op 12 april, toen de theorieproef werd gehouden en de kandidaten een wijn-spijstest moesten afleggen. Tijdens die test werd niet alleen hun kennis over gastheerschap op de proef gesteld, ook kwamen vragen over warenkennis keuken en dranken als koffie, cocktails, bier, wijn en cognac aan de orde. Andere onderwerpen waren de harmonie tussen drank en gerecht, fouten in wijnen en communicatie. Een kleine wijn-spijsproef met twee gerechten en drie wijnen besloot het theoriegedeelte.

Masterclass en workshop

In de middag konden de kandidaten kennis opdoen over Hennessy Cognac tijdens een masterclass. De intensieve dag werd afgesloten met een workshop cocktails maken met Hennessy Cognac. Zo konden de kandidaten zich alvast voorbereiden op de praktijkronde die onderdeel is van de finale en waarin zij zelf een cocktail met Hennessy Cognac moeten samenstellen, bereiden en serveren.

De deelnemers werden beoordeeld door juryvoorzitter Edwin Raben en SVH Meestergastheer Eduard van der Toolen, tevens Hospitality Manager en docent  aan de ROC Mondriaan. Astrid Schreuders verzorgde de kandidatenbegeleiding. De wedstrijdarena was traditiegetrouw ROC Mondriaan in Den Haag, locatie Koningin Marialaan.

Record aantal aanmeldingen

Ook juryvoorzitter Edwin Raben is blij dat er zoveel aanmeldingen waren. “Dit jaar waren er maar liefst vijf kandidaten die al eens eerder meededen. Vier daarvan hadden zulke goede cijfers dat ze door zijn naar de finale. Het loont dus om nog eens mee te doen als je je wilt revancheren of als je je inmiddels verder hebt ontwikkeld”, zegt Raben.

Praktijkdag en bekendmaking

De komende maanden gaan de finalisten bezocht worden door de juryleden. Die gaan kijken in het restaurant waar zij werken en waar zij tijdens een maaltijd worden beoordeeld in de rol van hoofdgastvrouw of -heer.

Op 25 september 2023 is het afsluitende wedstrijdonderdeel, waarin onder meer de praktische vaardigheden worden getoetst aan de hand van diverse proeven. De bekendmaking van de winnaar vindt plaats op 30 oktober tijdens de lancering van Lekker500 editie 2024.

Finalisten

De finalisten die hebben gewonnen tijdens de theorieproef zijn:

1.       Demi Bakker                    C'est La Vie/The Meatclub     Den Helder

2.       Dennis Vinck                    Château Neercanne               Maastricht

3.       Jeroen Meijer                   De Kromme Dissel                 Heelsum

4.       Laura Hilhorst                  Broederenklooster                  Zutphen

5.       Marèl Disselhorst             YANO                                     Rotterdam

6.       Rens Morshuis                 Aan de Poel                           Amstelveen

7.       Wouter Barneveld            Merlet                                     Schoorl

Daarnaast zijn er nog drie wildcardhouders. Dit zijn: 

8.       Loeka Pietrowitsch           Basiliek                                   Harderwijk      JRE-Jeunes Restaurateurs

9.       Ricardo Kreutz                 Da Vinci                                  Maasbracht     Alliance Gastronomique

10.     Simone Metsemakers      De Lindehof                            Nuenen           Les Patrons Cuisiniers

Door: Nationale Horecagids

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.