Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Finalisten Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs bekend

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 10 min
Finalisten Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs bekend
Een recordaantal van 27 kandidaten schreef zich dit jaar in voor de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs. Een theorieronde later zijn er zeven deelnemers geselecteerd die doorgaan naar de finale van de wedstrijd. De zeven geselecteerden haalden op 12 april de hoogste score. Samen met drie wildcardhouders gaat het tiental door naar de finale voor gastvrijheidstalenten tussen 20 en 26 jaar. Dat meldt Lekker.nl.

De voorzitter van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs, Patrick van Zuiden, is in zijn nopjes met het hoge aantal inschrijvingen. Hij zegt enorm blij te zijn dat in deze tijden van personeelstekort er toch zo veel aanmeldingen zijn geweest. “Het toont aan dat de jongere generatie ambitieus is en zich graag wil meten met andere collega’s uit het mooie gastvrijheidsvak”, aldus Van Zuiden.

Wijn-spijstest

Het eerste onderdeel van de wedstrijd was op 12 april, toen de theorieproef werd gehouden en de kandidaten een wijn-spijstest moesten afleggen. Tijdens die test werd niet alleen hun kennis over gastheerschap op de proef gesteld, ook kwamen vragen over warenkennis keuken en dranken als koffie, cocktails, bier, wijn en cognac aan de orde. Andere onderwerpen waren de harmonie tussen drank en gerecht, fouten in wijnen en communicatie. Een kleine wijn-spijsproef met twee gerechten en drie wijnen besloot het theoriegedeelte.

Masterclass en workshop

In de middag konden de kandidaten kennis opdoen over Hennessy Cognac tijdens een masterclass. De intensieve dag werd afgesloten met een workshop cocktails maken met Hennessy Cognac. Zo konden de kandidaten zich alvast voorbereiden op de praktijkronde die onderdeel is van de finale en waarin zij zelf een cocktail met Hennessy Cognac moeten samenstellen, bereiden en serveren.

De deelnemers werden beoordeeld door juryvoorzitter Edwin Raben en SVH Meestergastheer Eduard van der Toolen, tevens Hospitality Manager en docent  aan de ROC Mondriaan. Astrid Schreuders verzorgde de kandidatenbegeleiding. De wedstrijdarena was traditiegetrouw ROC Mondriaan in Den Haag, locatie Koningin Marialaan.

Record aantal aanmeldingen

Ook juryvoorzitter Edwin Raben is blij dat er zoveel aanmeldingen waren. “Dit jaar waren er maar liefst vijf kandidaten die al eens eerder meededen. Vier daarvan hadden zulke goede cijfers dat ze door zijn naar de finale. Het loont dus om nog eens mee te doen als je je wilt revancheren of als je je inmiddels verder hebt ontwikkeld”, zegt Raben.

Praktijkdag en bekendmaking

De komende maanden gaan de finalisten bezocht worden door de juryleden. Die gaan kijken in het restaurant waar zij werken en waar zij tijdens een maaltijd worden beoordeeld in de rol van hoofdgastvrouw of -heer.

Op 25 september 2023 is het afsluitende wedstrijdonderdeel, waarin onder meer de praktische vaardigheden worden getoetst aan de hand van diverse proeven. De bekendmaking van de winnaar vindt plaats op 30 oktober tijdens de lancering van Lekker500 editie 2024.

Finalisten

De finalisten die hebben gewonnen tijdens de theorieproef zijn:

1.       Demi Bakker                    C'est La Vie/The Meatclub     Den Helder

2.       Dennis Vinck                    Château Neercanne               Maastricht

3.       Jeroen Meijer                   De Kromme Dissel                 Heelsum

4.       Laura Hilhorst                  Broederenklooster                  Zutphen

5.       Marèl Disselhorst             YANO                                     Rotterdam

6.       Rens Morshuis                 Aan de Poel                           Amstelveen

7.       Wouter Barneveld            Merlet                                     Schoorl

Daarnaast zijn er nog drie wildcardhouders. Dit zijn: 

8.       Loeka Pietrowitsch           Basiliek                                   Harderwijk      JRE-Jeunes Restaurateurs

9.       Ricardo Kreutz                 Da Vinci                                  Maasbracht     Alliance Gastronomique

10.     Simone Metsemakers      De Lindehof                            Nuenen           Les Patrons Cuisiniers

Door: Nationale Horecagids

01 juni '23 (12:22)

Oma's Soep viert Nationale Opa & Oma dag met ouderen

Op 4 juni 2023 is het Nationale Opa en Oma dag. De Stichting Oma’s Soep tegen Eenzaamheid (‘Stichting Oma’s Soep’) organiseert daarom rond deze datum in 12 verschillende steden in het land activiteiten voor eenzame ouderen om jong en oud te verbinden. Op vrijdag 2 juni zal een bingomiddag en discofeest plaatsvinden in de Hudsonhof in Amsterdam met de aanwezigheid van meerdere BN'ers. Dit meldt Stichting Oma's Soep.

31 mei '23 ( 9:55)

Wijnfestival Den Bosch: 200 wijnen, foodtrucks en livemuziek

Aankomend weekend, van vrijdag 2 juni tot en met zondag 4 juni, kunnen bezoekers weer naar de Bossche Parade trekken voor het Wijnfestifal. De prijzen voor wijn lopen sterk uiteen. Als kennismaking kunnen bezoekers hun glas halfvol laten schenken. De prijs voor een half glaasje kan variëren van 3,25 tot 135 euro voor een glas. Dat meldt Brabants Dagblad.

30 mei '23 (12:17)

Bocuse d’Or organiseert Cookoff vanwege grote aantal aanmeldingen

Om vijf finalisten te selecteren voor de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or wordt een Cookoff georganiseerd. Dit is het gevolg van een enorm aantal aanmeldingen voor de finale en de hoge kwaliteit van de chefs die zich hebben aangemeld. Daarom wordt er een voorronde gehouden. De Cookoff zal gaan tussen maximaal 15 kandidaten en wordt op 19 juni gehouden in De Kookfabriek in Rotterdam, meldt Bocuse d’Or.

30 mei '23 (10:28)

Brouwhuis Brand gaat speciaal biertje brouwen voor Pinkpop

Bierbrouwer Brand heeft in samenwerking met Pinkpop een speciaalbiertje ontwikkeld, speciaal voor het festival. Deze is alleen op Pinkpop verkrijgbaar. Dat meldt 1Limburg.

26 mei '23 ( 7:53)

Nieuw beleid Amsterdam moet evenementen breder en diverser maken

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam komt met nieuw evenementenbeleid. Het moet zorgen voor een breed en gevarieerd aanbod aan festivals dat aansluit bij de behoeften van alle Amsterdammers, zo meldt cultuurwethouder Touria Meliani in een brief aan de gemeenteraad.

25 mei '23 (13:23)

KHN organiseert Gelderse Open Horecadagen om branche weer op de kaart te zetten

De horeca groeit, het aantal vacatures in de horeca groeit mee en de arbeidsmarkt is krap. Veel horecaondernemers in Gelderland hebben daarom problemen met het werven en behouden van personeel. En daardoor is de druk hoog. KHN zet zich daarom in om het imago van werken in de horeca te verbeteren en de branche weer op de kaart te zetten als de branche om in te werken. Daarom organiseert KHN Gelderland, tijdens de Week van de Horeca, op 19, 20 en 21 september 2023 de eerste editie van de Gelderse Open Horecadagen. Dit meldt KHN.

24 mei '23 (10:02)

SVH en CuliQuiz maken samen grootste culinaire quiz voor horecaonderwijs

De Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en CuliQuiz slaan de handen ineen om de culinaire kennis en bekwaamheid van horecastudenten op een 'leuke en baanbrekende' manier te vergroten, meldt SVH.

23 mei '23 (13:24)

Belangstellenden kunnen meedenken over horecabeleid Enkhuizen

De gemeente Enkhuizen wil de horecavisie en het horecabeleid verder ontwikkelen. Daarvoor schakelen zij de hulp van de bewoners en bezoekers van Enkhuizen in. Om tot een goed beleid te komen vraagt de gemeente wat mensen van het huidige horeca-aanbod vinden en wat er anders mag. In een korte enquête kunnen belangstellenden hun mening delen, die wordt meegenomen in het nieuwe horecabeleid van gemeente Enkhuizen, meldt de gemeente.

23 mei '23 (10:54)

Grote kans terrasjesweer tijdens Pinksterweekend

Na een frisse aanloop deze week verwacht Weeronline een zonnig verloop van het komende pinksterweekend. Hoe warm het precies wordt is nog onzeker, maar er is kans op maxima tot 23 graden in het zuidoosten van het land tijdens eerste pinksterdag zondag.

22 mei '23 (15:09)

ABBA-dinnershow Mamma Mia! The Party komt naar Nederland

De dinnershow Mamma Mia! The Party komt naar Nederland. De ABBA-show is vanaf september 2024 te bezoeken in Rotterdam, kondigt entertainmentbedrijf Just Entertainment maandag aan.