Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Nieuwe regelgeving voor werkende jongeren onderweg

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Nieuwe regelgeving voor werkende jongeren onderweg
Kinderen van 15 jaar en jonger mogen niet werken in Nederland en zijn verplicht om naar school te gaan. Hierdoor krijgen kinderen in ons land de kans om zichzelf te ontwikkelen door middel van een goede opleiding. Zij mogen volgens de wet geen werk doen dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid en veiligheid. Kinderen onder de 16 mogen dus niet werken, op een paar uitzonderingen na. Jongeren van 16 of 17 jaar oud mogen bijna alle werkzaamheden doen, maar ook voor hun geldt dat school voorgaat. Dat meldt Frituurwereld.

Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken, gaat een wijziging aanbrengen in de wetgeving over werktijden voor jongeren. Op niet schooldagen mogen kinderen straks ook van 19.00 tot 20.00 uur werken. Dit is wel onder strikte voorwaarde dat de rusttijd hetzelfde blijft en dat de ouder of voogd hiervoor toestemming heeft gegeven. Daarnaast wordt het mogelijk voor kinderen onder de 16 jaar oud om op zondagen te werken. Daarvoor gelden dezelfde voorwaarden. Dit schreef minister Van Gennip aan de Tweede Kamer.

Gemoderniseerd

De regelgeving wordt met deze wijziging aangescherpt en gemoderniseerd. Het uitgangspunt is en blijft bescherming van het kind, maar er wordt dus ook gekeken naar de positieve kant van werk voor kinderen. In de eerste helft van 2024 wordt de Tweede Kamer geïnformeerd door de minister over de stand van zaken.

Flitsbezorging

Daarnaast wordt het verboden voor kinderen onder de 16 jaar om te werken als flitsbezorger. Daarmee sluit het kabinet aan bij het bestaande verbod voor kinderen om maaltijden te bezorgen. Het verbod gaat dit jaar in. Hiermee wordt het lek in de wet gedicht.

Risico’s flitsbezorging

Het kan gevaarlijk zijn om op een (elektrische) fiets maaltijden en boodschappen te bezorgen. Tijdsdruk en het verkeer dragen hieraan bij. Voor andere nieuwe vormen van kinderarbeid zijn de risico’s en juridische aanduiding minder duidelijk. Ook jong ondernemerschap zoals vloggen of influencen kunnen stress en slechtere prestaties met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan het moeten maken van een video voor een bepaald moment, altijd ‘aan staan’ en negatieve reacties.

De regelgeving sluit op dit moment te slecht aan bij de nieuwe vormen van werk door jongeren. Onderzoek in opdracht van het ministerie wees uit dat er duidelijkere regels moeten komen voor jonge ondernemers. Die moeten het duidelijker maken wanneer bijvoorbeeld vloggen een hobby is of niet.

Door: Nationale Horecagids

09 juni '23 (13:24)

Tijdens het Beer and Food Festival in Papendrecht drink je bier voor het goede doel

Het klinkt bijna te goed voor woorden: bier drinken voor het goede doel. Maar je leest het echt goed! Op 17 juni vindt namelijk de eerste editie van het Beer and Food festival van Tafelrond 140 plaats. Bezoekers kunnen die zaterdag naar het Marktplein in Papendrecht afreizen om een gouden rakker voor het goede doel te nuttigen. Dat meldt het AD.

08 juni '23 ( 9:40)

De Blonde Ronde: de jaarlijkse blondbierwandeling in Maassluis

Op zondag 11 juni wordt in Maassluis weer de jaarlijkse bierwandeling De Blonde Ronde georganiseerd. Zeven cafés en restaurants openen deze dag hun deuren voor gasten die van blond bier houden. Natuurlijk krijgen ze daar ook een passend gerecht bij. Onder meer Borrel Bar Bites, Dreupelkot Theodorus en Café Pulp doen mee aan de bierwandeling. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

07 juni '23 (11:55)

Nieuwe editie van PUURgroenten inspiratiedag: voor, door en met koks

Aankomende 19 juni is het weer tijd voor een volgende inspiratiedag van PUURgroenten. Het evenement staat in het teken van de mooiste producten en creativiteit in de keuken. Op deze dag komen chefs bijeen om hun passie en creativiteit te delen en inspiratie te bieden voor nieuwe, innovatieve producten. Dat meldt Eventbrite.

07 juni '23 (10:42)

Herman Hell wint Ondernemersprijs met Hell’s Kitchen

Dinsdagavond was de uitreiking van de Rotterdamse Ondernemersprijs. De horecaondernemer Herman Hell mocht met zijn horecagroep Hell’s Kitchen de prijs in ontvangst nemen. Die werd uitgereikt door burgemeester Vincent Karremans. Dat meldt het AD.

07 juni '23 (10:13)

Fiets langs elf kroegen tijdens de Elluf Kroegentocht in Westland

Het zonnetje op het gezicht, langs mooie plekken in het Westland fietsen en ook nog eens langs elf Westlandse kroegjes bezoeken voor een lekker drankje. Tijdens de Elluf Kroegentocht is dat wat je kunt verwachten. Deze staat aankomende zondag op het programma. Tiffany den Ouden, van café De Slimmerick in Naaldwijk, vertelt aan het AD wat precies de bedoeling is.

06 juni '23 (15:50)

Katwijk kijkt naar pilot wijziging openingstijden harde horeca

Het centrum van Katwijk aan Zee is niet alleen een woongebied, maar ook een uitgaansgelegenheid voor de jongeren uit de buurt. Daarom is het van belang dat zowel de bewoners als bezoekers het hier naar hun zin hebben. De gemeente gaat daarom een pilot starten om te toetsen hoe de openingstijden van de horeca op invloed zijn van de overlast. Dat meldt RTV Katwijk.

06 juni '23 (12:16)

Inschrijving voor de Gouden Kookmuts vandaag geopend

Vanaf vandaag, 6 juni, is het weer mogelijk om in te schrijven voor het NK Koken, ook wel de HANOS Gouden Kookmuts. De wedstrijd begint met een voorronde tijdens Gastvrij Rotterdam, op dinsdag 19 september. De finale vindt traditiegetrouw plaats op maandag 8 januari 2024 op de Horecava. Dat meldt het Gastronomisch Gilde.

06 juni '23 (10:53)

Sushi & Asian Streetfood festival JOY brengt bezoek aan Utrecht

Liefhebbers van Sushi, Asian Streetfood en karaoke kunnen zich in september weer naar hartenlust tegoed doen bij Streetfood festival JOY. Tientallen foodtrucks serveren drie dagen lang een gevarieerd aanbod van de lekkerste Aziatische Streetfood gerechten in het rijkgedecoreerde Griftpark. Festival JOY is gratis toegankelijk en geschikt voor jong en oud.

01 juni '23 (12:22)

Oma's Soep viert Nationale Opa & Oma dag met ouderen

Op 4 juni 2023 is het Nationale Opa en Oma dag. De Stichting Oma’s Soep tegen Eenzaamheid (‘Stichting Oma’s Soep’) organiseert daarom rond deze datum in 12 verschillende steden in het land activiteiten voor eenzame ouderen om jong en oud te verbinden. Op vrijdag 2 juni zal een bingomiddag en discofeest plaatsvinden in de Hudsonhof in Amsterdam met de aanwezigheid van meerdere BN'ers. Dit meldt Stichting Oma's Soep.

31 mei '23 ( 9:55)

Wijnfestival Den Bosch: 200 wijnen, foodtrucks en livemuziek

Aankomend weekend, van vrijdag 2 juni tot en met zondag 4 juni, kunnen bezoekers weer naar de Bossche Parade trekken voor het Wijnfestifal. De prijzen voor wijn lopen sterk uiteen. Als kennismaking kunnen bezoekers hun glas halfvol laten schenken. De prijs voor een half glaasje kan variëren van 3,25 tot 135 euro voor een glas. Dat meldt Brabants Dagblad.