Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nieuwe regelgeving voor werkende jongeren onderweg

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Nieuwe regelgeving voor werkende jongeren onderweg
Kinderen van 15 jaar en jonger mogen niet werken in Nederland en zijn verplicht om naar school te gaan. Hierdoor krijgen kinderen in ons land de kans om zichzelf te ontwikkelen door middel van een goede opleiding. Zij mogen volgens de wet geen werk doen dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid en veiligheid. Kinderen onder de 16 mogen dus niet werken, op een paar uitzonderingen na. Jongeren van 16 of 17 jaar oud mogen bijna alle werkzaamheden doen, maar ook voor hun geldt dat school voorgaat. Dat meldt Frituurwereld.

Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken, gaat een wijziging aanbrengen in de wetgeving over werktijden voor jongeren. Op niet schooldagen mogen kinderen straks ook van 19.00 tot 20.00 uur werken. Dit is wel onder strikte voorwaarde dat de rusttijd hetzelfde blijft en dat de ouder of voogd hiervoor toestemming heeft gegeven. Daarnaast wordt het mogelijk voor kinderen onder de 16 jaar oud om op zondagen te werken. Daarvoor gelden dezelfde voorwaarden. Dit schreef minister Van Gennip aan de Tweede Kamer.

Gemoderniseerd

De regelgeving wordt met deze wijziging aangescherpt en gemoderniseerd. Het uitgangspunt is en blijft bescherming van het kind, maar er wordt dus ook gekeken naar de positieve kant van werk voor kinderen. In de eerste helft van 2024 wordt de Tweede Kamer geïnformeerd door de minister over de stand van zaken.

Flitsbezorging

Daarnaast wordt het verboden voor kinderen onder de 16 jaar om te werken als flitsbezorger. Daarmee sluit het kabinet aan bij het bestaande verbod voor kinderen om maaltijden te bezorgen. Het verbod gaat dit jaar in. Hiermee wordt het lek in de wet gedicht.

Risico’s flitsbezorging

Het kan gevaarlijk zijn om op een (elektrische) fiets maaltijden en boodschappen te bezorgen. Tijdsdruk en het verkeer dragen hieraan bij. Voor andere nieuwe vormen van kinderarbeid zijn de risico’s en juridische aanduiding minder duidelijk. Ook jong ondernemerschap zoals vloggen of influencen kunnen stress en slechtere prestaties met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan het moeten maken van een video voor een bepaald moment, altijd ‘aan staan’ en negatieve reacties.

De regelgeving sluit op dit moment te slecht aan bij de nieuwe vormen van werk door jongeren. Onderzoek in opdracht van het ministerie wees uit dat er duidelijkere regels moeten komen voor jonge ondernemers. Die moeten het duidelijker maken wanneer bijvoorbeeld vloggen een hobby is of niet.

Door: Nationale Horecagids

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.